Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä valmistautuu hyökkäämään itäiseen Ukrainaan, Mariupoliin julistettiin Venäjä-mielinen pormestari – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä artikkelissa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Tuoreimmat uutiset näet päivittämällä jutun.

22.58 Lopetamme seurannan tältä päivältä. Palaamme asiaan jälleen huomenna!

22.44 Yhdysvallat aikovat asettaa uusia pakotteita Venjälle myöhemmin tällä viikolla, uutisoi Reuters. Asiasta kertoi tiedotustilaisuudessa Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan. Sullivan sanoi myös, että Yhdysvallat ilmoittaa lähipäivinä lisäapua Ukrainalle.

22.32 Ranska aikoo karkottaa maastaan 35 venäläistä diplomaattia, kertoo uutistoimisto AFP. Ratkaisu on vastaus Venäjän sotatoimiin Ukrainassa. Venäläinen Interfax on uutisoinut puolestaan, että Venäjän ulkoministeriö aikoo reagoida diplomaattiensa karkotukseen.

Saksa puolestaan ilmoitti tänään maanantaina karkottavansa 40 venäläisdiplomaattia. Asiasta uutisoi Reuters. Muun muassa Liettua on määrännyt niin ikään tänään Vilnassa olevan Venäjän suurlähettilään poistumaan maasta, ja Latvia ilmoitti, että se aikoo alentaa maan diplomaattisuhteita Venäjään - maan ulkoministeri ei toistaiseksi kertonut miten.

22.16 Uutistoimisto Reuters kertoo, että Ukrainan kaakkoisen satamakaupungin Mariupolin uudeksi pormestariksi on julistautunut Venäjän joukkojen tukema henkilö. Asiasta ilmoitettiin Mariupolin kaupunginvaltuuston sosiaalisessa mediassa maanantaina.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan viikkoja piiritetty Mariupol ei ole toistaiseksi täysin Venäjän hallussa, mutta kaupunki on monin osin mehitetty.

21.26 Ukrainan puolustusministeriö varoittaa, että Venäjän joukot valmistelevat suurta hyökkäystä itäiseen Ukrainaan. Ministeriön mukaan Venäjä yrittää vallata Harkovan kaupungin ja saartaa Ukrainan itäisen rintaman.

Ukrainan puolustusministeriön tiedottaja Oleksandr Motuzyanyk kertoi tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Venäjä tekee hyökkäyksiä parhaillaan Rubižnen ja Popasnan kaupunkeihin Itä-Luhanskin alueella. Samalla kun se valmistautuu hyökkäämään Sjeverodonetskin kaupunkiin ja pyrkii valloittamaan pitkään saarretun Mariupolin. Tietoja ei pystytty varmentamaan.

Motuzjanykin mukaan venäläisjoukkoja ollaan siirtämässä Valko-Venäjältä Venäjälle. Hänen mukaansa Venäjä valmistelee polttoaine- ja ampumatarvikevarastoja Itä-Ukrainan raja-alueilla.

Yhydvalloissa uskotaan niin ikään, että Venäjä keskittyy seuraavaksi operaatioihin Itä-Ukrainassa. Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan tiedotustilaisuudessa, että Venäjä aikoo lähettää kymmeniä tuhansia sotilaita itäiseen Ukrainaan.

Lisätty Sullivanin kommentti kello 22.39.

21.13 YK:n turvallisuusneuvosto on hylännyt Venäjän pyynnön kokoontua keskustelemaan Venäjän väittämästä "ukrainalaisten radikaalien provokaatiosta" ukrainalaisessa Butshan kaupungissa, kertoi New York Times.

Turvallisuusneuvoston on määrä keskustella Ukrainan sodasta tiistaina.

21.03 Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktovan mukaan Borodjankan kaupunki on luultavasti kärsinyt pahiten Venäjän hyökkäyksestä pääkaupunki Kiovan alueella. Hän kertoi asiasta Ukrainan valtiontelevision haastattelussa maanantaina. Asiasta uutisoi esimerkiksi brittilehti The Guardian.

Borodjanka sijaitsee noin 23 kilometriä Butshasta länteen. Venediktovan mukaan kaupungissa olisi enemmän uhreja kuin missään muualla Kiovan seudulla. Hän ei antanut asiasta lisätietoja.

Erityisesti Butshassa siviiliuhrien julma kohtelu ja satojen ihmisten joukkohaudat ovat järkyttäneet Ukrainassa ja maailmalla. Butshan pormestari on aiemmin kertonut, että Venäjän joukot surmasivat 300 kylän asukasta.

– Itse asiassa siviiliuhreihin nähden tilanne on pahin (Kiovan seudulla) Borodjankassa. Luulen, että tulemme puhumaan siitä erikseen, Venediktova kertoi.

Venediktovan lausunnosta kertoi myös ukrainalaisen verkkomedia Kyiv Independentin toimittaja Oleksiy Sorokin Twitterissä.

Ukrainan valtakunnansyyttäjä: Borodjankassa todennäköisesti Butshaa enemmän siviiliuhreja – "Luulen, että tulemme puhumaan siitä erikseen"

20.09 Saksan valtio on ottanut väliaikaisesti kontrolliinsa venäläisen kaasuyhtiö Gazpromin saksalaisen tytäryhtiön. Saksan energiaministeriön mukaan haltuunotto kestää syyskuun loppuun saakka.

Gazprom kertoi yllättäen perjantaina vetäytyvänsä tytäryhtiöstä. Venäläisyhtiö ei kuitenkaan kertonut, mikä tytäryhtiön uusi omistusrakenne on. Venäläinen kaasu on merkittävässä asemassa energialähteenä Saksassa. Riippuvaisuutensa vuoksi Saksa on vastustanut venäläisen kaasun ja öljyn tuontikieltoa Euroopan unioniin.

Saksa otti väliaikaisesti kontrolliinsa Gazpromin tytäryhtiön

19.31 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vaati tänään maanantaina Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vietäväksi oikeuteen Butshassa siviileihin kohdistettujen julmuuksien takia, uutisoi AFP. Biden kutsui toisti näkemyksenä siitä, että Putin on sotarikollinen.

– Näitte mitä tapahtui Butshassa, Biden kertoi toimittajille Valkoisessa talossa ja lisäsi, että asiasta tulisi järjestää sotarikosoikeudenkäynti.

19.16 Varmistamattomien Ukrainan viranomaislähteiden mukaan venäläisjoukot ovat poistuneet Žytomyrin alueelta, joka sijaitsee Kiovan länsipuolella Valko-Venäjän rajalla. Ukrainalaisen verkkomedia Kyiv Independentin mukaan alueen kuvernööri Vitali Bunetško varoittaa, että miinat ja Venäjän mahdolliset ohjushyökkäykset ovat yhä olemassaoleva uhka alueella.

18.22 Britannian ulkoministeri Liz Truss on vaatii Venäjän erottamista YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Hän kertoi asiasta Twitterissä. Aiemmin tänään Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield kertoi, että Yhdysvallat aikoo pyytää yleiskokouksessa Venäjän erottamista.

Truss ja Thomas-Greenfield ovat vaatineet Venäjän erottamista neuvostosta sen jälkeen, kun Ukrainasta kantautui tuoreita tietoja venäläissotilaiden julmista teoista esimerkiksi Butshan kaupungissa.

The Guardianin mukaan Truss piti tänään yhteisen tiedotustilaisuuden ukrainalaisen kollegansa Dmytro Kuleban kanssa Varsovassa Puolassa. Siellä hän kertoi, että G7-maiden ja Naton ulkoministerit tapaavat myöhemmin tällä viikolla, ja että heidän "täytyy ilmoittaa uudesta kovien pakotteiden aallosta".

– Tosiasia on, että rahaa virtaa edelleen lännestä Putinin sotakoneistoon. Ja se on lopetettava Brysselissä, Truss kertoi tiedostustilaisuudessa.

Juttua päivitetty the Guardianin tiedoilla kello 19.33.

17.53 Presidentti Sauli Niinistö kertoo keskustelleensa puhelimessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Niinistö kertoi asiasta Twitterissä.

– Kiitin presidentti Erdogania hänen ponnisteluistaan rauhan eteen Ukrainassa. Turkki tukee Suomen tavoitteita, Niinistö tviittasi.

Turkin presidentin kanslia tiedotti Twitterissä puolestaan Erdoğanin tuoneen puhelussa esille, miten yhteistyön merkitys puolustusteollisuuden saralla on viime aikoina kasvanut. Tviitin mukaan Turkki odottaa, että sotatarvikkeiden vientiä Turkkiin rajoittavat esteet poistetaan.

Nato-maa Turkin näkemys on tärkeä, jos Suomi hakee Naton jäseneksi. Päätös uuden jäsenmaan ottamisesta edellyttää kaikkien Nato-maiden hyväksyntää, ja Turkin kantaa on pidetty kysymysmerkkinä. Turkki on pyrkinyt välittäjäksi Venäjän ja Ukrainan käymässä sodassa.

Presidentti Niinistö puhui Turkin presidentin kanssa

17.45 Euroopan unioni valmistelee kiireesti lisäpakotteita Venäjää vastaan. Näin todetaan unionin yhteisessä kannanotossa, joka julkistettiin ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin nimissä maanantaina.

Kannanotossa tuomitaan hirmuteot, joita Venäjä on tehnyt Ukrainan kaupungeissa kuten Butshassa. Ukrainan mukaan satoja ihmisiä on löydetty joukkohaudoista Butshassa Kiovan ulkopuolella.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel lupasi jo sunnuntaina EU:n lisäävän pakotteita Venäjälle ja tukea Ukrainalle.

Talouslehti Financial Times kertoi maanantaina aamulla, että EU-maat keskustelisivat uusista pakotteista keskiviikkona. Tuolloin yhteisen pöydän ääressä ovat EU-maiden suurlähettiläät, jotka kokoontuvat säännöllisesti.

17.15 Venäläisjoukkojen piirityksessä olevan Mariupolin kaupungin infrastruktuurista 90 prosenttia on tuhoutunut, sanoi pormestari Vadym Boitshenko tiedotustilaisuudessa tänään.

Boitshenkon mukaan kaupungissa on edelleen loukussa noin 130 000 ihmistä.

Kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC) yritykset päästä Mariupoliin eivät onnistuneet tänäänkään. Järjestön tiedottaja kertoi CNN:lle, että kaupunkiin meno jouduttiin perumaan turvallisuussyistä.

ICRC:n ryhmä on pitkään yrittänyt päästä Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Mariupoliin. Punaisen Ristin tarkoituksena on viedä kaupunkiin avustustarvikkeita ja avustaa siviileiden evakuoinneissa.

16.59 Liettua on määrännyt Vilnassa olevan Venäjän suurlähettilään poistumaan maasta, kertoo ulkoministeri Gabrielius Landsbergis. Hänen mukaansa myös Moskovassa olevan Liettuan suurlähettiläs palaa kotimaahansa.

Kyse ei ole konsultaatioista vaan Liettua alentaa pysyvästi diplomaattisuhteidensa tasoa Venäjään. Toimiin kuuluu myös Venäjän konsulaatin sulkeminen Klaipedassa. Myös Latvia aikoo alentaa maan diplomaattisuhteiden tasoa Venäjään, kertoo ulkoministeri Edgars Rinkevics. Hänen mukaansa konkreettisista toimista kerrotaan myöhemmin.

16.40 Venäjä kiistää edelleen, että venäläisjoukot olisivat tappaneet siviilejä Butshan kaupungissa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Butshassa on tapahtunut "valehyökkäys", jonka avulla Ukraina yrittää heikentää Moskovaa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters, joka siteeraa venäläistä Tass-uutistoimistoa. Lavrovin mukaan länsimaissa on levitetty sosiaalisessa mediassa kuvia lavastetuista vainajista ja että tapahtumista leviää väärä, Ukrainan versio tapahtumista.

Brittilehti The Guardian uutisoi puolestaan, että esimerkiksi Venäjän valtionmedian keskusteluohjelman juontaja Olga Skabeeva kertoi maanantaina Butshan tapahtumissa olevan kyse "Ukrainalaisnatsien räikeästä, brutaalista provokaatiosta". Vladimir Solovjov väitti omassa keskusteluohjelmassaan sunnuntai-iltana, että Britannia olisi siviilien murhien syypää.

– Sota Venäjää vastaan ​​siirtyi tänään uuteen vaiheeseen. Hyvin pian he syyttävät meitä kansanmurhasta. Kaiken mukaan näyttäisi siltä, että tämä koko provokaatio oli brittien suunnittelema, Solovjov sanoi.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov väitti aiemmin tänään, että kaupungista saatua video- ja kuvamateriaalia olisi muokattu tai manipuloitu.

16.24 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tänään vieraillut Kiovan lähistöllä Butshan kaupungissa, josta on venäläisjoukkojen lähdön jälkeen löydetty ruumiita. Luodinkestävään liiviin pukeutunut Zelenskyi sanoi, että kyse on sotarikoksista ja että maailma tulee tunnustamaan Butshan surmat kansanmurhaksi.

Ukraina on vaatinut Venäjää tilille sotarikoksista sen jälkeen, kun Butshasta saatiin valokuvia ja videoita ruumiista kaduilla sekä joukkohaudoista.

16.18 Serbian presidentti Aleksandar Vucic on julistautunut maan presidentinvaalien voittajaksi. Riippumattoman CeSID-vaalitarkkailijajärjestön ennusteen mukaan Vucic olisi saamassa lähes 60 prosenttia presidentinvaalien äänistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut Serbian presidenttia tämän vaalivoitosta. Kremlin tiedotteen mukaan Putin toivoo Venäjän ja Serbian vahvistavan strategista liittolaisuuttaan Vucicin vaalivoiton myötä.

Vucic tunnetaan yhtenä Putinin harvoista liittolaisista Euroopassa. Hän on tasapainotellut Serbian vastausta Venäjän sotatoimiin Ukrainassa tuomitsemalla Venäjän hyökkäyksen virallisesti YK:ssa, mutta pidättäytymällä asettamasta sanktioita Venäjää vastaan.

15.58 Kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC) yritykset päästä venäläisten piirittämään Mariupolin kaupunkiin eivät onnistuneet tänäänkään. Järjestön tiedottaja kertoo CNN:lle, että kaupunkiin meno jouduttiin perumaan turvallisuussyistä.

ICRC:n ryhmä on pitkään yrittänyt päästä Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Mariupoliin. Punaisen Ristin tarkoituksena on viedä kaupunkiin avustustarvikkeita ja avustaa siviileiden evakuoinneissa.

15.48 Presidentti Sauli Niinistö ja eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat tuomitsevat Venäjän toimet Ukrainassa. Yhteisessä kannanotossa presidentti ja puoluejohtajat kertovat Ukrainan sodan herättävän heissä syvää yhteistä huolta.

– Tuomitsemme kaikki sotarikokset, ja vaadimme niiden tutkimista ja syyllisten saattamista edesvastuuseen. Rikosten kohteeksi joutuneet siviilit ansaitsevat oikeutta, yhteislausunnossa todetaan.

Niinistö ja puoluejohtajat tapasivat maanantaina. Viikonloppuna uutisoitiin laajasti Venäjän joukkojen julmuuksista esimerkiksi Butshan kaupungissa Ukrainan pääkaupungin Kiovan lähistöllä, josta Venäjä on vetäytynyt.

Lausunnossa myös painotetaan, että Suomen turvallisuudesta on huolehdittava vakain tuumin ja yhdessä. Samalla pidetään tärkeänä, että tiivis yhteys ja yhteydenpito Suomen ja Ruotsin välillä säilyy.

Presidentti Niinistö ja puoluejohtajat tuomitsevat sotarikokset ja vaativat syyllisiä vastuuseen

15.14 Venäjän presidentti Vladimir Putin on maanantaina allekirjoittanut asetuksen viisumirajoitusten käyttöönotosta Venäjän "epäystävällisinä" pitämien maiden kansalaisille. Toimi on vastaus länsimaiden Venäjälle asettamille pakotteille. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters.

Maanantaina voimaan tuleva asetus keskeyttää Venäjän yksinkertaistetun viisumijärjestelmän joidenkin Euroopan unionin maiden sekä Norjan, Sveitsin, Tanskan ja Islannin kanssa.

14.43 Yhdysvallat aikoo pyytää YK:n yleiskokousta erottamaan Venäjän YK:n ihmisoikeusneuvostosta, sanoo maan YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kahden kolmasosan enemmistö järjestön 193-paikkaisessa yleiskokouksessa voi erottaa valtion neuvoston jäsenyydestä, mikäli sen on katsottu rikkoneen räikeästi ihmisoikeuksia jäsenyytensä aikana.

– Venäjän jäsenyys ihmisoikeusneuvostossa on farssi, Thomas-Greenfield totesi tänään.

– Ja se on väärin. Siksi uskomme, että yleiskokouksen on aika äänestää heidän poistamisestaan.

14.29 Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sanoo The Kyiv Independentin mukaan, että alueella on selviä merkkiä Venäjän joukkojen keskittämisestä.

– Voin vahvistaa, että alueelle on kerääntynyt merkittävä määrä joukkoja jotka valmistautuvat suureen hyökkäykseen, Haidai sanoo.

13.49 Pohjois-Ukrainassa Tshernihivin alueelle on jäänyt vielä joitain venäläisjoukkoja niiden vetäydyttyä Tshernihivin kaupungin ympäriltä, alueen kuvernööri Viacheslav Chaus sanoo Reutersin mukaan.

13.16 Kreml sanoo kiistävänsä kategorisesti kaikki syytteet liittyen siviilien tappamiseen Butshan kylässä ja toteaa, että Ukrainan väitteisiin aiheesta tulisi suhtautua epäilyksin.

– Asiantuntijamme ovat tunnistaneet merkkejä videoiden väärentämisestä ja muita väärennöksiä, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi toimittajille tänään.

13.08 Tulli on pysäyttänyt kolme kuormaa EU-pakotteiden alaisia tuotteita Vaalimaalla viime viikonloppuna.

Kuljetukset olivat matkalla Venäjälle. Tulli on takavarikoinut tuotteet ja kertoo aloittaneensa tapauksista esitutkinnan. Rikosnimikkeenä tapauksissa on epäilty törkeä säännöstelyrikos.

Tulli kertoo järjestävänsä tiedotustilaisuuden asiasta keskiviikkona.

13.06 Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut Unkarin pääministeriä Viktor Orbania tämän Fidesz-puolueen voitosta eilisissä parlamenttivaaleissa. Kremlin tiedotteen mukaan Putin on luottavainen sen suhteen, että Unkarin ja Venäjän molempia hyödyttävä kumppanuusyhteistyö jatkuu huolimatta "vaikeasta kansainvälisestä tilanteesta".

Unkari ei ole estänyt EU:n pakotteita Venäjää vastaan, mutta maa ei muun muassa salli aseiden viemistä Ukrainaan alueensa kautta. Lisäksi Orban nimitti voitonpuheessaan Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyia "vastustajakseen".

12.14 Mariupolin kaupungin evakuointeja jatketaan tänään, uutismedia CNN kertoo. Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan humanitaarinen käytävä on tänään auki yksityisillä kulkuvälineillä kaupungista poistuville.

Raskaat taistelut ovat viime päivinä jatkuneet Venäjän saartamassa satamakaupungissa.

Mariupolin siviiliväestöä on yritetty evakuoida jo viikkoja. Kaupungissa arvioidaan olevan edelleen noin 160 000 ihmistä.

11.56 EU:n kannanotto: EU valmistelee kiireisesti lisäpakotteita Venäjää vastaan. EU tuomitsee hirmuteot, joita Venäjä on tehnyt Ukrainan kaupungeissa kuten Butshassa.

EU valmistelee kiireesti lisäpakotteita Venäjää vastaan

11.35 Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on kuvaillut Butshasta saatujen kuvien viittaavan mahdollisesti kansanmurhaan, kertoo AFP The Guardianin mukaan.

– Teemme kaikkemme varmistaaksemme, että ne jotka ovat syyllistyneet näihin sotarikoksiin, eivät selviäisi ilman rangaistusta. Jotta he joutuisivat oikeuteen vastaamaan näistä rikoksista ihmisyyttä vastaan, sotarikoksista ja miksei voisi sanoa myös kansanmurhasta.

11.32 Unkarin pääministeri, vaalit ylivoimaisesti voittaneen Fidesz-puolueen Viktor Orban kutsui voitonpuheessaan Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyia "vastustajaksi". Orban laittoi samaan vastustajien nippuun myös muun muassa "Brysselin byrokraatit" sekä "kansainvälisen valtamedian".

Ukrainan puolustustaistelua Venäjän hyökkäystä vastaan johtava Zelenskyi on aiemmin arvostellut Orbania nimeltä mainiten ja vaatinut Unkaria valitsemaan puolensa sodassa.

11.19 Saksa on suurin este kovempien Venäjän vastaisten pakotteiden tiellä, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, uutistoimisto Reuters kertoo. Hän myös lisäsi, että Unkari ei ole estänyt pakotteita.

Morawiecki kommentoi asiaa Unkarin vaalituloksen selvittyä. Unkarin pääministeri Viktor Orbania on syytetty liian pehmeästä linjasta Venäjää kohtaan.

– Ei ole väliä mitä ajattelemme Unkarista. Tämä oli neljäs perättäinen vaalivoitto heille, ja meidän on kunnioitettava demokraattisia vaaleja. Saksa seisoo pakotteiden tiellä. Unkari on niiden puolesta.

10.50 Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier saapuu työvierailulle Suomeen perjantaina, tasavallan presidentin kanslia tiedottaa. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tiedotteen mukaan Suomen ja Saksan kahdenvälisten suhteiden ohella keskustelujen pääaiheina ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sodan vaikutukset Euroopan turvallisuusjärjestykseen. Keskusteluiden päätteeksi presidentit pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Presidentti Steinmeierin työvierailun ohjelmassa on lisäksi muun muassa tapaaminen pääministeri Sanna Marinin kanssa. 

9.57 Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo, että uusia Venäjän vastaisia pakotteita tarvitaan Butshassa paljastuneiden tekojen vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Macron sanoi ranskalaisen Inter -radiokanavan haastattelussa, että venäläisten sotarikoksista on olemassa erittäin selviä merkkejä.

9.51 Euroopan unionissa keskustellaan uusista Venäjä-pakotteista keskiviikkona, kertoo brittiläinen talouslehti Financial Times oman tietonsa pohjalta.

Tuolloin koolla ovat EU-maiden suurlähettiläät, mutta sen tarkempaa tietoa tapaamisen sisällöstä lehdellä ei ole. Vaatimukset uusista pakotteista yltyivät viikonloppuna, jolloin Ukrainasta kantautui tuoreita tietoja venäläissotilaiden julmuuksista esimerkiksi Butshan kaupungissa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel lupasi sunnuntaina EU:n lisäävän pakotteita Venäjälle ja tukea Ukrainalle.

9.39 Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskyi sanoo odottavansa melko suurta satoa tältä vuodelta, Reuters kertoo. Solskyi kertoi tänään toivovansa, että Ukraina pystyisi viemään viljaa muihin maihin, mutta varoitti sodan jatkumisen nostavan hintoja kaikille.

Solskyin mukaan maanviljelijöiden tilanne on kuitenkin vaikea varsinkin polttoaineen suhteen, jota tarvitaan kipeästi työkoneisiin, jotta kevätkylvöjä päästään tekemään.

9.17 Venäjän toimet Ukrainassa ovat kuin suoraan sotarikosten oppikirjasta, sanoo Yhdysvaltain kansainvälisen oikeuden suurlähettilään entinen neuvonantaja Michael Newton BBC:n haastattelussa.

Newton toteaa BBC:lle, että Kiovan ympäristöstä paljastuneet siviilien ruumiit ovat vain viimeisin esimerkki Venäjän rikoksista. Hänen mukaansa koko sodan ajan on ollut nähtävissä muun muassa tahallista siviilien ottamista kohteeksi, siviilikohteiden tuhoamista ja siviilien näännyttämistä.

8.40 Kiovan lähikylistä on löytynyt toistaiseksi jo 410 ruumista Venäjän mahdollisia sotarikoksia selvittävän tutkinnan seurauksena, Ukrainan valtionsyyttäjä kertoo.

– Kiovan alueelta on tuotu 410 surmatun siviilin ruumiit tutkittavaksi. Näistä 140 on jo tutkittu syyttäjien ja muiden spesialistien toimesta, valtionsyyttäjä Iryna Venedyktova totesi lausunnossaan sunnuntaina.

Butshan pormestarin mukaan Venäjän joukot surmasivat 300 kylän asukasta.

Asiasta kertoi The Guardian.

8.18 Britannian puolustusministeriön tuoreimman tilannekatsauksen mukaan Venäjä jatkaa joukkojensa uudelleenorganisointia ja keskittämistä Donbassin rintamalle.

Venäjä keskittää armeijan joukkojen lisäksi myös palkkasotilasyhtiö Wagnerin henkilöstöä itäiselle rintamalle.

7.28 Ukrainan asevoimien tämän aamuisen tilannekatsauksen mukaan Venäjä on aloittanut salassa 60 000 reserviläisen liikekannallepanon. Ukrainan mukaan liikekannallepanossa pyritään valitsemaan henkilöitä, joilla on aiempaa taistelukokemusta ja jotka asuvat Venäjän syrjäisillä alueilla.

Ukrainan asevoimien mukaan reserviläisiä motivoidaan armeijan palvelukseen rahallisilla houkuttimilla ja mahdollisuudella ryöstellä miehitettyjä alueita Ukrainassa.

7.13 Venäläisjoukot vetäytyvät Sumyn hallintoalueelta koillisessa Ukrainassa, alueen kuvernööri Dmytro Zhyvytsky kertoo CNN:n mukaan. Zhyvytskyn mukaan venäläisiä kerääntyi viime viikolla Sumyn luoteispuolella sijaitsevien Bilopillian ja Konotopin alueille, jossa joukot terrorisoivat paikallisväestöä.

– Konotop ei ole vielä täysin vapaa venäläisistä, mutta Ukrainalaiset viimeistelevät heitä, Zhyvytsky sanoo.

6.40 Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht totesi myöhään sunnuntai-iltana Saksan televisiossa esitetyssä haastattelussa, että Euroopan unionin on keskusteltava kaasutoimitusten keskeyttämisestä Venäjältä. Lambrechtin mukaan EU:n on reagoitava Butshan tapahtumiin.

– Tällaiset rikokset eivät saa jäädä ilman vastausta, Lambrecht totesi.

Lausunto on merkittävä muutos Saksan linjassa, sillä aiemmin maa on vastustanut tiukasti kaasutoimitusten asettamista pakotteiden piiriin.

6.30 Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken sanoo julkaisemassaan twiitissä Yhdysvaltojen tuomitsevan Kremlin joukkojen Butshassa ja muualla Ukrainassa toteuttamat raakuudet. Hän toteaa Yhdysvaltojen käyttävän kaikkia käytössään olevia työkaluja, jotta syylliset saadaan vastuuseen.

6.23 Mariupolin satamakaupungin valtaus on lähes varmasti Venäjän keskeinen tavoite Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö Ukrainaa koskevassa tilannekatsauksessaan.

Mariupolin valtauksen myötä Venäjä saisi luotua maayhteyden miehittämälleen Krimin niemimaalle.

Brittiministeriön mukaan raskaat taistelut jatkuvat Mariupolissa, mutta Ukrainan joukot pitävät edelleen tiettyjä alueita hallussaan.

Venäjän saartaman Mariupolin siviiliväestöä on yritetty evakuoida jo viikkoja. Kaupungissa arvioidaan olevan edelleen noin 160 000 ihmistä.

6.13 Sekä Venäjä että Ukraina ovat vaatineet Ukrainan Butshan kaupungin tapahtumien käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa, kertoo The New York Times.

Venäjä on vaatinut turvallisuusneuvoston kokousta maanantaille. Venäjän varasuurlähettiläs YK:ssa kertoi venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan Butshan tapahtumissa olevan kyse "ukrainalaisten radikaalien provokaatiosta".

Ukraina on taas vaatinut turvallisuusneuvoston tapaamista tiistaille. Ukrainan mukaan satoja ihmisiä on löydetty joukkohaudoista Butshassa Kiovan ulkopuolella. Ukraina syyttää Venäjää sotarikoksista.