Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unkarin parlamenttivaalien äänistä laskettu yli puolet: Orban selvässä johdossa

Unkarissa istuvan pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue oli selvässä johdossa, kun parlamenttivaaleissa annetuista äänistä oli laskettu yli puolet.

Unkaria 12 vuotta hallinnut Fidesz-puolue oli napannut äänistä lähes 56 prosenttia, kun äänistä oli laskettu noin 57 prosenttia. Kuuden puolueen oppositiokoalitio oli puolestaan saanut äänistä noin 32,5 prosenttia.

Juuri ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista äänestysprosentti oli 68 prosentissa.

Äänestyksestä ennakoitiin tiukkaa, sillä oppositio lähti vaalitaistoon ennennäkemättömällä kuuden puolueen vaaliliitolla kaataakseen Orbanin hallinnon.

Orbanin Venäjä-myönteisten lausuntojen myötä Ukrainan sota on heittänyt varjonsa vaalien ylle, ja siitä on tullut vaalien keskeinen teema. Opposition pääministeriehdokas Peter Marki-Zay on sanonut äänestäjien tekevän vaaleissa valinnan Putinin ja Euroopan väliltä.

Pääministeriehdokkaat uurnilla sunnuntaina

Orban äänesti sunnuntaiaamuna Budapestissä. 12 vuotta vallassa ollut pääministeri kertoi toimittajille odottavansa "suurta voittoa".

Orbanin haastaja, oppositiokoalition pääministeriehdokas Marki-Zay kävi äänestämässä vaimonsa ja seitsemän lapsensa kanssa osallistuttuaan sunnuntaimessuun kotikaupungissaan Hodmezovasarhelyssä. Marki-Zayn mukaan oppositio on joutunut käymään vaalitaistoa "epäreiluissa ja mahdottomissa olosuhteissa".

– Huolimatta lopputuloksesta vaalit eivät ole olleet vapaat, Marki-Zay sanoi viitaten opposition näkymättömyyteen Unkarin mediassa, joka on valtaosin Orbanin liittolaisten hallussa.

Orban on kiistänyt Marki-Zayn kritiikin.

Suomalainen vaalitarkkailija yllättyi unkarilaisten äänestysinnosta

Unkarilaisten äänestysinto yllätti kokeneen vaalitarkkailijan, kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman.

– En ole ehkä koskaan nähnyt niin innokkaita ihmisiä vaalipaikoilla, Kauma kommentoi STT:lle sunnuntaina iltapäivällä.

Kauma toimi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin vaalitarkkailijana Budapestin esikaupunkialueilla. Hän kertoi, että vaalipäivä oli sujunut rauhallisesti ja ihmiset olivat saapuneet vaaliuurnille aktiivisesti.

– On hyvä merkki, että ihmiset kokevat, että äänestämällä voi vaikuttaa, Kauma sanoi.

Vaalitarkkailijan mukaan monessa paikassa äänestyspaikalle oli tulijoita jonoksi asti. Kauma oli kollegoineen ehtinyt iltapäivään mennessä kahdeksaan eri äänestyspaikkaan.

– Äskeisessä paikassa kollega laski 70 ihmistä jonossa. Jonot ovat kuitenkin edenneet sujuvasti.

Maassa yli 200 kansainvälistä vaalitarkkailijaa

Etyj lähetti vaalitarkkailijoita Unkariin ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen maan heikentyneen oikeusvaltiokehityksen takia. Paikalla on yli 200 kansainvälistä tarkkailijaa. Suomesta paikalla ovat Kauman lisäksi kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta ja Tom Packalén.

Etyjin vaalitarkkailijat kiersivät vaalipaikkoja kunnes vaalihuoneistot sulkeutuvat, minkä jälkeen he jäivät tarkkailemaan ääntenlaskua.

– Tässä ollaan kansan asialla, jotta ne ihmiset ja puolueet tulevat valituksi, joita kansa haluaakin. Emme ole yksittäisen vallanpitäjän tai puolueen asialla vaan työskentelemme, jotta kehitys menisi demokratian suhteen eteenpäin, Kauma sanoi.

- - - - - -

Uutista on korjattu klo 21.29. Marki-Zay viittasi opposition näkymättömyyteen Unkarin valtiojohtoisessa mediassa, ei Ukrainan valtiojohtoisessa mediassa. Aiemmin poistettu virheellinen maininta, että kv-suhteiden asiantuntija Maria Fagerholm olisi vaalitarkkailijoiden mukana Unkarissa. Lähteenä myös uutistoimisto AFP