Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TV4: Maaliskuussa Ruotsin ilmatilaa loukanneilla venäläiskoneilla oli mukanaan ydinaseita

Neljä Venäjän sotilaslentokonetta loukkasi Ruotsin ilmatilaa 2. maaliskuuta. Ruotsalaiskanava TV4:n lähteiden mukaan koneista kaksi oli varustettu ydinaseilla. Media kertoo asiasta nettisivuillaan. Koneista kaksi oli Su-27 -mallisia hyökkäyskoneita ja kaksi Su-24 -mallisia hävittäjiä.

Koneet lensivät Gotlannin lähistöllä. TV4:n tietojen mukaan teon oli tarkoitus pelotella Ruotsia. Samana päivänä Gotlannissa oli käynnissä Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien yhteinen yhteistoimintaharjoitus.

Ruotsin ilmavoimat olivat lisänneet valmiuksiaan Ukrainan sodan vuoksi, ja ne havaitsivat venäläiskoneet ajoissa. Ruotsin puolustusvoimat eivät kommentoi TV4:lle sitä, oliko koneiden mukana ydinaseita.

– Arvioimme sen (ilmatilan loukkaus) tietoiseksi toiminnaksi, mikä on erittäin vakavaa, varsinkin kun kyseessä on sotiva maa, ilmavoimien komentaja Carl-Johan Edström totesi TV4:lle.

Ilmatilan loukkaus kesti noin minuutin. Ruotsin ilmavoimat lähettivät ilmaan kaksi Jas 39 Gripen -konetta, jotka kohtasivat venäläiskoneet ja ottivat niistä kuvia.

– Tämä on (Venäjän) merkki Ruotsille siitä, että "meillä on ydinaseita ja voisimme harkita myös niiden käyttöä", sanoo sotilasstrateginen asiantuntija Stefan Ring.