Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä ei vaadi maksua kaasusta ruplissa, sotaa paennut kaksi miljoonaa lasta – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä artikkelissa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Tuoreimmat uutiset näet päivittämällä jutun.

22.28 Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin mukaan Donbassin alueella on nyt noin 1 000 palkkasotilasyhtiö Wagnerin taistelijaa, kertoo CNN.

Pentagonin tiedottaja John Kirby sanoi, että Wagnerin sopimussotilaat ovat taistelleet Donbassissa viimeisen kahdeksan vuoden ajan, joten heillä on kokemusta alueesta.

Kirby kertoi Pentagonin myös havainneen venäläisjoukkojen liikkuvan pois Kiovan alueelta. Arvioiden mukaan joukot eivät kuitenkaan ole perääntymässä vaan niitä uudelleenryhmitetään muille alueille.

21.38 Venäjän presidentti Vladimir Putin on Reutersin mukaan kertonut Saksan liittokansleri Olaf Scholzille, että maksut voidaan edelleen toimittaa euroissa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Putin kertoi Scholzille, että ensi kuun maksut voidaan edelleen maksaa euroina Gazprombankille, joka on pakotteiden ulkopuolella. Pankki muuttaa maksut sen jälkeen rupliksi. Saksa myös painotti, että se on sitoutunut G7-maiden sopimukseen, jonka mukaan energiamaksut toimitetaan vain euroina tai dollareina.

21.19 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Svenska Ylelle antamassaan haastattelussa, ettei Nato-jäsenyydestä tarvittaisi kansanäänestystä. Niinistö toteaa myös, että nykyiset kannatusmittaukset osoittavat kansan tahdon luotettavasti.

– En ole havainnut, että joku sanoisi, että tehdyt kyselyt Nato-jäsenyydestä eivät kertoisi, kuinka asia on, Niinistö sanoi haastattelussa.

20.25 Slovenian pääministeri Janez Janša sanoi tukevansa S-300 ilmatorjuntajärjestelmien lähettämistä Ukrainaan. Janša kertoi CNN:n haastattelussa niiden olevan hänen näkemyksensä mukaan kalustoa, jota Ukraina kipeimmin tarvitsee.

Hän myös kertoi keskustelleensa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Zelenskyi kertoi Janšalle hallituksensa suunnitelmista järjestää kansanäänestys Nato-jäsenyyshaaveista luopumiseksi.

– Luulen heidän tehneen pragmaattisesti päätöksen asiasta. Mielestäni kuitenkin sen jälkeen, kun Ukraina on voittanut tämän sodan, Nato haluaa heidät jäseneksi, eikä toisin päin. Sen jälkeen kun Ukraina on voittanut sodan, maan armeija tulee olemaan jopa maanosan vahvin, pääministeri arveli.

20.11 Yhdysvallat lahjoittaa Ukrainalle 500 miljoonaa dollaria (448 miljoonaa euroa) budjettiapuna. Valkoinen talo tiedotti asiasta presidentti Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin käymän puhelinkeskustelun jälkeen.

20.10 Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ei sulje pois mahdollisuutta maan Nato-jäsenyydestä. Andersson kertoi asiasta Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa.

20.07 Saarretussa ukrainalaiskaupungissa Mariupolissa sijaitseva Punaisen Ristin varastorakennus on kärsinyt ainakin kahdesta ilmaiskusta, yhdysvaltalaisen Maxar-satelliittiyhtiön välittämät uudet satelliittikuvat osoittavat. Asiasta kertoo CNN.

Satelliittikuvien mukaan sekä varaston pohjoispäähän että eteläpäähän on isketty kahden viime viikon aikana.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean tiedottaja Jason Straziuso on vahvistanut CNN:lle, että satelliittikuvissa näkynyt rakennus on Punaisen Ristin varasto.

19.49 Ruotsalaiskanava TV4:n mukaan maaliskuun alussa Ruotsin ilmatilaa loukanneista venäläiskoneista kahdella oli mukanaan ydinaseita.

– Tämä on (Venäjän) merkki Ruotsille siitä, että meillä on ydinaseita ja voisimme harkita myös niiden käyttöä, sanoo sotilasstrateginen asiantuntija Stefan Ring.

TV4: Maaliskuussa Ruotsin ilmatilaa loukanneilla venäläiskoneilla oli mukanaan ydinaseita

18.42 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelee tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Puhelun kerrotaan olleen määrä alkaa kuudelta Suomen aikaa.

Biden linjasi eilen yhdessä muiden länsimaisten johtajien kanssa, että Venäjän rankaisemista hyökkäyssodasta jatketaan.

Yhdysvallat on ilmaissut skeptisyytensä sen suhteen, että Venäjä olisi neuvottelemassa Ukrainan kanssa tosissaan. Biden on sanonut, että lännen täytyy seurata, toimiiko Venäjä sanojensa mukaan.

18.12 Venäjän asevoimien tekemät laajat ja umpimähkäiset hyökkäykset Ukrainan asutetuilla alueilla voivat olla sotarikoksia, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet kertoi tänään YK:n ihmisoikeusneuvostolle Genevessä.

Bacheletin mukaan ukrainalaisiin siviilikohteisiin kohdistuneet massiiviset tuhot ja siviiliuhrien suuri määrä viittaavat siihen, että Venäjä ei ole tehnyt riittävää erottelua siviili- ja sotilaskohteiden välillä.

Bachelet ilmaisi huolensa erityisesti räjähtävien ammusten jatkuvasta käytöstä asuinalueilla.

18.04 Venäjä lopettaa piiritetyn Mariupolin tulittamisen vain jos kaupunki antautuu, Vladimir Putin totesi tänään Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa.

Ranskan presidentinhallinnon julkaiseman tiedotteen mukaan Putin kuitenkin lupautui harkitsemaan suunnitelmia siviilien evakuoimiseksi kaupungista.

17.34 Uutistoimisto Reutersille nimettömänä puhuneen yhdysvaltalaisen tiedusteluviranomaisen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin neuvonantajat ovat liian peloissaan kertoakseen tälle, miten heikosti sota Ukrainassa etenee ja kuinka pahasti lännen pakotteet rampauttavat maan taloutta.

– Me uskomme, että Putinia johdetaan harhaan hänen avustajiensa suunnalta, koska hänen luotetuimmatkin neuvonantajansa ovat liian peloissaan kertoakseen totuutta, virkamies kertoi Reutersille.

17.13 Maahanmuuttovirasto valmistelee uusien vastaanottokeskusten perustamista. Viraston mukaan syynä on Ukrainasta paenneiden kasvanut majoitustarve Suomessa.

Maahanmuuttovirasto jatkaa myös vastaanottokeskuspaikkojen lisäämistä jo toiminnassa oleviin keskuksiin.

Uudet vastaanottokeskukset perustetaan Jyväskylään ja Saloon. Jyväskylän vastaanottokeskuksen Salmirannan sivutoimipisteeseen tulee 150 paikkaa ja Salon vastaanottokeskukseen 250 paikkaa. Toiminta uusissa vastaanottokeskuksissa alkaa viimeistään ensi viikolla.

16.45 Unicefin mukaan Ukrainasta on paennut jo noin kaksi miljoonaa lasta eli noin puolet kaikista sotaa ulkomaille paenneista on lapsia, CNN kertoo.

Järjestön mukaan Ukrainassa on kuollut yli 100 lasta ja yli 130 on loukkaantunut. Lisäksi yli 2,5 miljoonaa lasta on joutunut pakenemaan Ukrainan sisällä.

16.25 Venäjä on käyttänyt ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan jalkaväkimiinoja Harkovan alueella. Järjestön mukaan ukrainalaiset räjähderyhmät olivat löytäneet miinoja alueelta alkuviikosta.

Asiasta uutisoi CNN.

16.22 Helsingin Sanomien kysely: 61 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittyä sotilasliitto Natoon, 16 prosenttia on liittymistä vastaan ja 23 prosenttia ei osaa sanoa mielipidettään.

15.53 Norjan parlamentille, suurkäräjille, puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi Norjaan, jotta se toimittaisi enemmän energiaa EU-maihin ja Ukrainaan. Zelenskyin mukaan Norja voi parantaa ratkaisevasti Euroopan energiaturvallisuutta.

Zelenskyi pyysi myös Norjalta lisää aseita Ukrainan puolustustaisteluun. Norja ilmoittikin aiemmin päivällä lähettävänsä Ukrainaan 2 000 kevyttä kertasinkoa.

15.40 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili keskiviikkona Kiinassa ensimmäistä kertaa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Lavrovin ohjelmassa oli useita Afganistanin tilanteeseen liittyviä tapaamisia.

– Yhdessä teidän ja kannattajiemme kanssa siirrymme kohti moninapaista, oikeudenmukaista, demokraattista maailmanjärjestystä, Lavrov sanoi ennen ulkoministeri Wang Yin tapaamista julkaistulla videolla.

Maailmassa eletään Lavrovin mukaan nyt "hyvin vakavaa vaihetta kansainvälisten suhteiden historiassa".

Kiinan ulkoministeriön julkaisemassa lausunnossa Wang sanoi, että Kiinan ja Venäjän suhteet ovat "kestäneet muuttuvan kansainvälisen tilanteen asettaman uuden koetuksen, säilyttäneet oikean kehityksen suunnan ja osoittaneet sitkeää kehitysvauhtia".

Torstaina Lavrov saapuu kaksipäiväiselle vierailulle Intiaan, maan hallinto kertoi.

Kiina tai Intia eivät kumpikaan ole tuominneet Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

15.22 Kremlin mukaan rauhanneuvotteluissa ei ole odotettavissa läpimurtoa, kertoo BBC.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on kertonut toimittajille, ettei keskusteluissa ole tapahtunut mitään sellaista edistystä, jota Venäjä pitäisi kovinkaan lupaavana. Peskovin mukaan edessä on vielä paljon työtä ennen kuin mahdollinen rauhansopimus päästään allekirjoittamaan.

Hän kuitenkin totesi BBC:n mukaan tiedotteella, että Ukrainan julkistamat kirjalliset ehdot konfliktin lopettamiseksi otettiin vastaan tervetulleina. Ilmeisesti Peskov viittasi tällä siihen, että Ukraina kertoi myöntyvänsä neutraaliin statukseen, jos se saa haluamansa turvatakuut.

14.51 Venäjän entisen presidentin ja pääministerin Dmitri Medvedevin omaisuutta on mahdollisesti jäänyt Suomen ulosottoviranomaisen haaviin. Takavarikon syynä ovat pakotteet, joita Venäjän johtoa ja sen lähipiiriin kuuluvia varakkaita oligarkkeja vastaan on asetettu Ukrainan sodan laajentamisen seurauksena.

Medvedev oli Venäjän presidentti vuosina 2008–2012 ja pääministeri vuosina 2012–2020. Nyt hän on maan turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja.

STT:n selvityksen perusteella ulosottoviranomainen on tällä hetkellä jäädyttänyt kaikkinensa ainakin lähes miljoonan euron arvosta rahavaroja ja takavarikoinut joko väliaikaisesti tai pysyvämmin muun muassa kuusi venettä tai huvijahtia sekä osakkeita.

Toistaiseksi voimassa olevana takavarikossa on muun muassa Vladimir Putinin lähipiiriiviin kuuluvien Gennadi Timtshenkon ja Arkadi Rotenbergin omaisuutta.

14.19 Pääministeri Sanna Marin ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg keskustelivat eilen tiistaina videoyhteydellä. Pääministeri Marin ja pääsihteeri Stoltenberg keskustelivat Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan sekä mahdollisuuksista löytää tie rauhaan. Esillä oli myös Ukrainan voimakas tukeminen kaikin tavoin.

Stoltenberg ja Marin keskustelivat Venäjän hyökkäyksen mahdollisista seurauksista lyhyellä sekä pidemmällä aikavälillä. Marin tiedusteli Stoltenbergiltä Naton päätöksistä liittokunnan pelotteen ja yhteisen puolustuksen vahvistamiseksi ja kiitti tuesta Suomen Nato-yhteistyölle.

13.46 Kremlin mukaan Venäjän ja Ukrainan välisissä neuvotteluissa Turkin Istanbulissa ei tiistaina saavutettu merkittäviä askeleita. Neuvotteluissa ei ollut läpimurtoja tai "mitään kovin lupaavaa", sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Aiemmin molemmat osapuolet ovat ilmaisseet, että neuvotteluissa tapahtui edistystä. Neuvottelijoiden mukaan myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välinen tapaaminen olisi mahdollinen.

13.01 Puola kehottaa Euroopan unionia määräämään veron Venäjältä tuotaville hiilivedyille. Ulkoministeri Mateusz Morawieckin mukaan vero auttaisi kilpailua Euroopan sisämarkkinoilla toimimaan tasapuolisemmin. Ulkoministerin mukaan veroa tarvitaan, koska Saksa ja muut Euroopan maat eivät ole olleet halukkaita lopettamaan edullisemman venäläisen energian ostamista.

Puola toivoo pääsevänsä eroon kaikesta venäläisen öljyn ja kaasun tuonnista tämän vuoden loppuun mennessä, Morawiecki lisäsi. Hiilen tuonnin Venäjältä Puola pyrkii hänen mukaansa lopettamaan jo kuukauden parin kuluessa.

12.27 Ranskan eurooppa- ja ulkoministeri Jean-Yves Le Drian saapuu torstaina vierailulle Suomeen. Le Drian tapaa vierailullaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.), jonka kanssa hän keskustelee muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Euroopan turvallisuusjärjestyksestä sekä Suomen ja Ranskan kahdenvälisestä yhteistyöstä.

– Euroopan muuttunut turvallisuustilanne vaatii Euroopan maiden tiivistä yhteistyötä. EU-puheenjohtajamaa Ranska on toiminut väsymättä ratkaisun edistämiseksi. Arvostamme suuresti aktiivista kahdenvälistä keskustelua Ranskan kanssa, Haavisto sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Le Drian tapaa vierailullaan myös presidentti Sauli Niinistön ja eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.).

12.24 Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk vaatii YK:lta erityistoimia, jotta Tshernobylissä vältyttäisiin ydinonnettomuudelta, kertoo Reuters. Vereshchukin mukaan maan asevoimat on ilmoittanut ammusten aiheuttamasta räjähdysvaarasta suljetun Tshernobylin ydinvoimalan alueella.

Ukrainan varapääministeri: "Uuden ydinonnettomuuden riski on estettävä Tshernobylissä"

12.03 YK:n mukaan jo yli neljä miljoonaa ukrainalaista on paennut kotimaastaan Venäjän reilu kuukausi sitten aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuoreimman päivityksen mukaan lähteneiden määrä on noin 4,02 miljoonaa.

Pakolaisista suurin osa, 2,3 miljoonaa, on YK:n mukaan poistunut Ukrainasta länsinaapuriin Puolaan.

12.00 Venäjän sotatoimien merkittävät tuhot Ukrainan Mariupolissa näkyvät yhdysvaltalaisen Maxar-satelliittiyhtiön välittämissä uusissa satelliittikuvissa. Kuvista ovat uutisoineet muun muassa uutiskanavat CNN ja NBC.

Kuvien perusteella pahoin vaurioituneita asuinrakennuksia on muun muassa Livoberezhnyin alueella Mariupolin itäpuolella. Eräässä ilmeisesti Livoberezhnyin itäosasta otetussa kuvassa näkyy kymmeniä taloja, joista lähes jokaisen katto näyttää tuhoutuneen tai pahasti vaurioituneen. Lisäksi kuvissa näkyy suuri joukko ihmisiä jonottamassa paikalliseen supermarkettiin Mariupolin länsiosassa.

10.57 Venäjän sotatoimet ovat jatkuneet Ukrainassa keskiviikkonakin. Ukrainalaisen Kyiv Independent -uutissivuston mukaan Kiovassa kuultiin aamulla useita räjähdyksiä. Kaupungin apulaispormestarin mukaan iskut eivät osuneet itse Kiovaan vaan pääkaupungin liepeille.

Lisäksi Ukrainan itäosassa Lysytshanskin kaupungin kerrotaan olleen aamulla raskaan tykkitulen kohteena, kertoo Nexta-tv.

Myös pohjoisen Tshernihivin kaupungin moukarointi oli jatkunut paikallisen kuvernöörin Vjatsheslav Tshaun mukaan läpi koko yön, vaikka Venäjä eilen nimenomaan ilmoitti vähentävänsä sotilaallista toimintaa Kiovan ja Tshernihivin suunnalla. Myös Nizhynin kaupunki oli tulituksen ja ilmaiskujen kohteena, Tshau kirjoitti sosiaalisessa mediassa AFP:n mukaan.

10.20 Venäjällä ei pidetty ajatuksesta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin haastattelun julkaisemisesta. Kremlin pyynnöt kaikuivat kuitenkin pitkälti kuuroille korville.

Kreml pyrki saksalaisen Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan estämään neljän venäläistoimittajan tekemien Zelenskyi-haastattelujen julkaisemisen. Lehdistä ainoastaan Kremliin päin kallellaan oleva Kommersant toimi pyynnön mukaisesti.

Kremlin valta ei riittänyt toimittajiin asti – vain yksi taho jätti Zelenskyin haastattelun julkaisematta

9.47 VR Transpoint kertoo käynnistävänsä tavaraliikenteensä Venäjälle tänään uudestaan. VR:n tiedotteen mukaan Britannian asettamat talouspakotteet Venäjän rautatieyhtiötä vastaan eivät sittenkään koske VR-konsernin sopimuksia.

VR kertoo keskustelleensa pakotteiden velvoittavuudesta Britannian viranomaisten ja pankkien kanssa. VR keskeytti idän tavaraliikenteen sunnuntaina vedoten länsimaiden asettamiin Venäjän vastaisiin talouspakotteisiin.

VR päätti käynnistää uudelleen tavaraliikenteen Venäjälle – yhtiön mukaan ei ollut mitään juridista perustetta olla jatkamatta liikennettä

9.42 Britannian sotilastiedustelun mukaan pahoja tappioita Ukrainassa kärsineitä venäläisjoukkoja on vetäytynyt takaisin Venäjälle ja Valko-Venäjälle huollettavaksi ja järjestäytymään uudelleen. Tämä asettaa lisäpaineita Venäjän joukkojen huollolle ja on osoitus siitä, että venäläisten hyökkäysjoukkojen kärjen on ollut vaikeaa ryhmittyä uudelleen Ukrainassa.

Britannian tiedustelu arvioi Venäjän kompensoivan maajoukkojensa puutteellista toimintakykyä ilmaiskuilla ja tykistötulella. Ilmoittamalla keskittymisestä sotatoimiin Donetskissa ja Luhanskissa Venäjä myöntää epäsuorasti, etteivät sen joukot kykene kunnolla ylläpitämään hyökkäystä kuin yhdellä toimintasuunnalla, brittitiedustelu arvioi.

8.03 Hesburgerin hidasta poistumista Venäjältä ei ole katsottu hyvällä Ukrainassa. Ukrainan parlamentin jäsen Kira Rudik huomautti Twitterissä, että joskus on vain tehtävä vaikeita valintoja.

6.35 Tokiossa uuteen pörssipäivään lähdettiin osittain pakkasen puolelta. Varovaisen positiiviset uutiset Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa liittyvien rauhansopimusneuvottelujen etenemisestä pitivät kurssit jotakuinkin pinnalla.

Tokion pörssin Nikkei-indeksi heräsi uuteen päivään hennossa 0,16 prosentin nousussa. Laaja-alaisempi Topix puolestaan oli 0,57 prosenttia pakkasella. Analyytikot arvioivat, että toiveet tulitauosta Venäjän ja Ukrainan välillä ovat kuitenkin kohentamassa sijoittajien tunnelmia ympäri maailman.

6.30 Yhdysvaltain ulkoministeriö varoittaa Venäjän voivan ottaa kiinni maassaan olevia Yhdysvaltain kansalaisia. Ulkoministeriö julkaisi tuoreeltaan päivitetyn yhdysvaltalaisten matkustamista Venäjälle koskevan matkustustiedotteen. Ohjeessa varoitetaan jälleen kerran, ettei yhdysvaltalaisten tule matkustaa Venäjälle, minkä lisäksi maassa jo olevia kehotetaan poistumaan välittömästi.

Varoituksen syynä on ministeriön mukaan Venäjän provosoimaton ja perusteeton hyökkäys Ukrainaan sekä mahdollisuus siihen, että venäläisviranomaiset saattaisivat ahdistella Yhdysvaltain kansalaisia.

6.26 Kolme neljästä suomalaisesta arvioi Nato-jäsenyyden parantavan Suomen sotilaallista turvallisuutta, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Evan) teettämästä kyselystä.

Vain seitsemän prosenttia vastaajista arvioi jäsenyyden heikentävän sitä. Loput eivät osaa arvioida tai eivät usko jäsenyyden vaikuttavan asiaan.

Nato-jäsenyys parantaisi turvallisuutta mutta asevelvollisuus tulisi säilyttää, arvioi suomalaisten enemmistö

6.16 Yhdysvaltain varaulkoministeri Wendy Sherman syyttää Venäjän aiheuttaneen hyökkäyssodallaan kansainvälisen ruokakriisin. YK:n turvallisuusneuvostossa puhuneen Shermanin mukaan Venäjän sota Ukrainassa lisää nälänhädän uhkaa ympäri maailman. Venäjä ja Ukraina ovat molemmat suuria viljantuottajamaita.

Hän painottaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin aloittaneen sodan ja synnyttäneen näin myös ruokakriisin. Shermanin syytöksiin yhtyi myös Ranskan YK-suurlähettiläs Nicolas de Riviere, jonka mukaan ensimmäisenä ruokakriisistä kärsivät kehittyvät valtiot.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzia puolestaan väitti ruokakriisin johtuvan länsimaiden Venäjälle asettamista pakotteista.

Yhdysvallat syyttää Venäjän aiheuttaneen hyökkäyssodallaan kansainvälisen ruokakriisin – Maailman ruokaohjelman WFP:n johtajan mukaan ruuan hinta on lähtenyt jo jyrkkään nousuun