Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaisneuvottelijat: Putinin ja Zelenskyin tapaaminen on mahdollinen – Venäjä sanoi hellittävänsä sotatoimia Kiovan lähistöllä

Ukrainan neuvottelijat kertovat neuvottelujen Venäjän kanssa edistyneen tiistaina sen verran, että tapaaminen maiden presidenttien Volodymyr Zelenskyin ja Vladimir Putinin välillä on mahdollinen.

Maiden valtuuskunnat neuvottelivat kasvotusten Turkin Istanbulissa. Molempien osapuolten mukaan neuvotteluissa tapahtui edistystä, ja myös Venäjän pääneuvottelijan Vladimir Medinskin mukaan presidenttien tapaaminen on mahdollinen. Vielä maanantaina Venäjä oli torjunut ajatuksen Putinin ja Zelenskyin tapaamisesta.

Ukrainalaisneuvottelijoiden mukaan Ukraina on kertonut olevansa valmis puolueettomaan asemaan, jos se saa kansainväliset turvatakuut. Puolueettomuus merkitsisi sitä, ettei Ukraina liittoudu sotilaallisesti eikä sinne perusteta vieraiden valtioiden sotilastukikohtia.

Ukrainan vaatimat takuut toimisivat takuun antavien maiden osalta samalla tavoin kuin Naton 5. artikla yhteisestä puolustuksesta. Takaajia olisivat Ukrainan esityksessä Yhdysvallat, Britannia, Turkki, Ranska, Saksa, Puola, Israel ja Kiina.

Vaikka puolueettomuus merkitsisi Nato-jäsenyyspyrkimyksestä luopumista, Ukraina ei ole valmis tinkimään EU-jäsenyyden tavoittelusta. Se haluaa takaajamaiden tukevan polkuaan EU-jäseneksi.

Ukrainan esityksessä kysymykset Venäjän miehittämistä Ukrainan alueista on jätetty auki eli niitä ei tarvitsisi ratkaista ennen kuin mahdollinen sopimus ja turvatakuut astuisivat voimaan. Ukrainalaisneuvottelija Davyd Arahamijan mukaan Krimin niemimaa ja Donbassin separatistialueet jätettäisiin "väliaikaisesti" sopimuksen ulkopuolelle.

Ukraina ehdottaa 15 vuoden neuvotteluaikaa Krimin asemasta päättämiseksi. Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014 ja liitti sen itseensä.

– Tämänpäiväisen tapaamisen tulokset ovat riittäviä johtajatason tapaamiselle, ukrainalaisneuvottelija Arahamija sanoi.

Venäjä kertoi edistystä tapahtuneen

Venäjän neuvottelijat kuvailivat tiistain neuvotteluja merkityksellisiksi, ja Venäjän varapuolustusministeri Aleksandr Fominin mukaan päivän neuvotteluissa oli edistytty Ukrainan puolueettoman aseman osalta.

Fomin kertoi, että Venäjä aikoo vähentää "radikaalisti" sotilaallista toimintaansa Kiovan ja Tshernihivin kaupunkien lähistöllä Ukrainassa. Fominin mukaan tämän tarkoituksena on lisätä molemminpuolista luottamusta ja luoda sopivat olosuhteet tuleville neuvotteluille ja rauhansopimukseen pääsemiselle.

Venäjän pääneuvottelija Medinski totesi, että Ukrainan ehdotukset muun muassa puolueettomuudesta välitetään presidentti Putinille, joka antaa niihin vastauksen.

Tiistain neuvotteluja isännöineen Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu suitsutti keskustelujen olleen "merkittävin" edistysaskel sodan aikana. Cavusoglun mukaan neuvottelut eivät jatku keskiviikkona.

Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa 24. helmikuuta. Sen pyrkimykset nopeaan vallanvaihtoon Kiovassa osoittautuivat kuitenkin nopeasti toiveajatteluksi, eikä Venäjä ole saanut vallattua yhtäkään Ukrainan tärkeimmistä kaupungeista. Pääkaupunki Kiovan saartaminenkaan ei ole onnistunut, ja Ukraina on pystynyt tekemään Kiovan ympäristössä myös vastahyökkäyksiä.

Venäjän onkin tulkittu olevan siirtämässä sodan painopistettä Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle, jossa sillä on paremmat mahdollisuudet saada alueita haltuunsa.

Yhdysvallat ja Britannia epäileväisiä

Lännessä neuvotteluihin suhtaudutaan vielä skeptisesti. Sekä Yhdysvallat että Britannia sanoivat keskittyvänsä siihen, mitä Venäjä oikeasti tekee. Molemmat vaativat Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta.

– En ole nähnyt mitään, joka viittaisi siihen, että tämä etenee tehokkaalla tavalla, koska emme ole nähneet merkkejä siitä, että Venäjä on vakavissaan, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi.

– Se, mitä Venäjä sanoo, on eri asia kuin mitä Venäjä tekee. Me keskitymme jälkimmäiseen.

CNN:n mukaan Yhdysvallat on jo havainnut merkkejä Venäjän joidenkin joukkojen vetäytymisestä Kiovan ympäristöstä. Asiasta kertoneiden virkamiesten mukaan Yhdysvaltain hallinto arvioi, että kyseessä on Venäjän osalta merkittävä strategianmuutos. Venäjä näyttää todenneen, ettei se pysty saavuttamaan tavoitteitaan pohjoisessa ja keskittää voimaansa Ukrainan itä- ja eteläosiin.

Myöhemmin tiistaina Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi näkevänsä Venäjän joidenkin joukkojen siirtyvän eri alueille, mutta sanoi Kiovan olevan edelleen uhattuna.

– Näemme, että pieni määrä joukkoja näyttäisi olevan siirtymässä poispäin Kiovasta, samana päivänä, kun Venäjä sanoi vetäytyvänsä, Pentagonin edustaja John Kirby sanoi.

Pentagonin mukaan vielä ei kuitenkaan voi puhua vetäytymisestä.

– Uskomme, että he todennäköisesti ovat ryhmittämässä joukkojaan uudelleen priorisoidakseen muita alueita.

Ukraina sanoo vallanneensa Irpinin takaisin

Venäjän joukot Ukrainassa näyttävät jumiutuneen aiempiin asemiinsa. Ukraina jopa kertoi onnistuneensa valtaamaan takaisin Kiovan alueella sijaitsevan Irpinin venäläisjoukoilta. Väitettä ei voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Irpiniä on pidetty tärkeänä väylänä Kiovan luoteisosaan ja sen menettämistä tuntuvana takapakkina Venäjän joukoille, jotka yrittävät ryhmittyä uudelleen epäonnistuttuaan Kiovan saartamisessa. Paikalla olleet uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät alueella käydyn kiivasta taistelua. He tapasivat pakenevia siviileitä, jotka kertoivat asukkaita surmatun heidän yrittäessään pakoon.

– Näimme omin neuvoin pakoa yrittäneiden autoja, jotka tankit murskasivat. Niissä oli ihmisiä sisällä, kertoi 55-vuotias Roman Moltshanov AFP:lle.

Jo noin 3,9 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta ulkomaille. Venäjän hyökkäyksen alkamisesta on nyt kulunut runsas kuukausi.

Yritettiinkö neuvottelijoita myrkyttää?

Toisaalta rauhanneuvotteluja varjostavat väitteet, joiden mukaan Ukrainan neuvottelijoita sekä välihenkilönä toimivaa venäläistä oligarkkia olisi yritetty myrkyttää.

Tutkivien journalistien sivuston Bellingcatin sekä Wall Street Journal -lehden mukaan kolme ihmistä, heidän joukossaan venäläisoligarkki Roman Abramovitsh, sai myrkytysoireita osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin aikaisemmin tässä kuussa. Oireet olivat sellaisia, joita tyypillisesti esiintyy kemiallisten aseiden altistuksen yhteydessä. Wall Street Journalin mukaan neuvottelijat kärsivät punehtuneista ja kipeistä silmistä sekä käsien ja kasvojen ihon kuoriutumisesta.

Uutistoimisto Reutersille puhuneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan myrkytysoireet johtuivat kuitenkin ympäristösyistä, eivät myrkytysyrityksestä. Viranomainen sanoi nojaavansa tiedustelutietoihin.

Kremlin tiedottaja Peskovin mukaan uutinen on "sabotaasia ja osa informaatiosotaa". Peskovin mukaan Abramovitsh osallistuu myös rauhanneuvotteluihin Istanbulissa. Abramovitsh nähtiin myös televisiokuvissa tapaamisesta.

Mariupolissa hätä on katastrofaalinen

Vaikein tilanne oli eteläisessä Mariupolin satamakaupungissa, jonka puolustus on asiantuntijoiden mukaan vaarassa kaatua hetkenä minä hyvänsä ja jossa ihmisten hätä on "katastrofaalinen".

Mariupolissa on yhä saarroksissa arviolta 160 000 ihmistä ilman riittävää määrää puhdasta juomavettä, ruokaa tai lääkkeitä. Paikallisten viranomaisten mukaan ihmiset ovat syöneet lunta nesteen saamiseksi ja kaduilla makaa hautaamattomia ruumiita.

Ukrainan mukaan kaupungissa on saarron aikana kuollut ainakin 5 000 ihmistä, mutta lukua ei ole voitu vahvistaa.

– Ruumiiden hautaamiset loppuivat kymmenen päivää sitten jatkuvan tulituksen takia, kertoi humanitäärisistä käytävistä vastuussa oleva Tetjana Lomakina Ukrainan presidentinkansliasta AFP:lle.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Ranska, Kreikka ja Turkki ovat valmiita turvaamaan suuren evakuointioperaation Mariupolista päivien sisällä, jos asiasta onnistutaan sopimaan Venäjän kanssa.

Samalla Ukraina yrittää avata tänään humanitaarisia käytäviä siviileiden evakuointien jatkamiseksi Mariupolista ja muista kaupungeista. Asiasta kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk.

Vereshtshukin mukaan evakuoinnit keskeytettiin eilen, kun tiedustelutiedot varoittivat Venäjän mahdollisista "provokaatioista".

Tanskan parlamentille puhunut Zelenskyi vaati kovempia Venäjä-pakotteita

Tanskan parlamentille puhunut presidentti Zelenskyi vaati Euroopalta kovempia pakotteita Venäjää vastaan. Hänen mukaansa lännen pitäisi lopettaa venäläisen öljyn ostaminen mahdollisimman pian ja sulkea rajansa sekä satamansa muultakin kaupalta Venäjän kanssa.

Zelenskyi kertoi tiistaiaamun ohjusiskun Mykolaivin kaupungin hallintorakennukseen vaatineen ainakin seitsemän kuolonuhria. Piiritetyn Mariupolin tilannetta hän kutsui rikokseksi ihmisyyttä vastaan.

Zelenskyi myös kiitti Tanskaa tuesta ja kutsui maan sekä tanskalaiset yritykset mukaan Ukrainan jälleenrakennukseen sodan loputtua. Lopuksi hän pyysi kuulijoitaan sytyttämään illalla kynttilän Venäjän hyökkäyksen uhreina kuolleiden ukrainalaisten muistoksi.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.