Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä suunnittelee rajoittavansa maahanpääsyä länsimaista

Venäjä suunnittelee rajoituksia "vihamielisistä" maista Venäjälle pyrkiville, sanoo ulkoministeri Sergei Lavrov. Vihamielisiin maihin kuuluvat hänen mukaansa muun muassa Britannia, kaikki EU-maat ja Yhdysvallat.

Lavrovin mukaan parhaillaan on valmisteilla viisumitoimenpiteitä, joilla vastataan niihin "epäystävällisiin toimiin", joita ulkomailta on Venäjään suunnattu.

– Tämä tulee pitämään sisällään koko joukon maahantulorajoituksia Venäjälle, Lavrov sanoi.

Länsimaat ovat määränneet Venäjälle raskaita pakotteita sen jälkeen kun Venäjä runsas kuukausi sitten hyökkäsi Ukrainaan. Tämän jälkeen Venäjä laajensi huomattavasti listaa, jota se kutsuu "epäystävällisten maiden listaksi". Listalla ovat Yhdysvallat, Australia, Kanada, Britannia, Uusi-Seelanti, Japani, Etelä-Korea, kaikki EU-maat sekä useita muita maita.

Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Britannia ovat sulkeneet ilmatilansa venäläiskoneilta ja matkustusta Venäjälle ja Venäjältä on rajoitettu.

Ukraina keskeyttää evakuoinnit, Kremlin mukaan neuvotteluista ei tuloksia

Ukraina kertoo keskeyttävänsä siviilien evakuoinnin sota-alueilta, koska tiedustelutietojen mukaan Venäjä on suunnitellut hyökkäyksiä humanitaarisiin käytäviin.

– Tiedustelumme on raportoinut mahdollisista provokaatioista, joita miehittäjä voi kohdistaa humanitaarisiin käytäviin. Näin ollen yleisen turvallisuuden syistä emme avaa humanitaarisia käytäviä tänään, sanoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk lausunnossa.

Samaan aikaan Venäjä kertoi, ettei sen tähänastisissa neuvotteluissa Ukrainan kanssa ole saavutettu merkittäviä läpimurtoja.

– Tähän asti emme voi puhua mistään merkittävistä saavutuksista tai läpimurroista, kommentoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Neuvotteluja on käyty videoyhteyksien kautta. Maiden delegaatioiden kerrotaan valmistelevan uutta kasvotusten käytävää neuvottelukierrosta Turkin Istanbulissa. Peskovin mukaan delegaatiot saapuvat paikalle tänään, eikä neuvotteluja todennäköisesti jatketa heti samana päivänä. Turkki oli kertonut aiemmin, että neuvottelut alkavat huomenna.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan oli suostunut isännöimään neuvotteluja Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa. Osapuolet neuvottelivat Turkissa myös aiemmin 10. maaliskuuta.

Lähes 3,9 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta

Lähes 3,9 miljoonaa ihmistä on tähän mennessä paennut Ukrainasta Venäjän aloitettua hyökkäyksensä kuukausi sitten, YK kertoo.

YK:n mukaan paenneista noin 90 prosenttia on naisia ja lapsia.

Paenneista suurin osa, yli kaksi miljoonaa ihmistä, on nyt Puolassa ja yli puoli miljoonaa Romaniassa. Lähes 300 000 ihmistä on mennyt Venäjälle.

Kyseessä on pahin pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

CNN:n mukaan Venäjä ei jätä käyttämättä mahdollisuutta hämärtää Bidenin kommenttien avulla totuutta hyökkäyksestä Ukrainaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden antoi viikonlopun tylyillä kommenteillaan Venäjän presidentistä Vladimir Putinista itse asiassa propagandalahjan Venäjän hallinnolle, katsoo uutiskanava CNN maanantaisessa analyysissään.

Analyysin mukaan Biden ampui kommenteillaan itseään jalkaan, sillä hän on tehnyt kovasti työtä pitääkseen huomion Ukrainassa, ei Venäjän hallinnossa.

– Moskovan informaatiokoneisto ei varmasti jätä tilaisuutta käyttämättä esittääkseen sodan venäläisille lännen vihamielisenä hankkeena, jotta he voivat edelleen hämärtää totuuden hyökkäyksestä Ukrainaan.

CNN arvioi, että Venäjän hallinto saattaa nyt myös pystyä kääntämään huomion hetkeksi pois kovista pakotteista, joiden länsimaat ovat toivoneet nopeasti lisäävän poliittista painetta Putinille.

Kreml: Hälyttäviä kommentteja

Biden lopetti Puolassa pitämänsä puheen lauantaina lausahdukseen: "Jumalan tähden, se mies (Vladimir Putin) ei voi jatkaa vallassa." Aikaisemmin, tavattuaan ukrainalaispakolaisia Varsovassa, Biden haukkui Putinia "teurastajaksi".

– Tällaiset lausunnot ovat luonnollisesti hälyttäviä. Tulemme seuraamaan tarkasti Yhdysvaltojen presidentin sanomisia, kommentoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov maanantaina.

Biden on sittemmin itsekin kiistänyt vaatineensa hallinnon vaihdosta.

– Ei, Biden vastasi ytimekkäästi sunnuntaina, kun häneltä kysyttiin peräänkuuluttiko hän lauantaisessa puheessaan hallinnon vaihdosta.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on niin ikään korostanut, ettei myöskään sotilasliitto Naton tavoitteena ole hallinnon vaihdos Venäjällä suurvallan Ukrainassa käymästä hyökkäyssodasta huolimatta.

Scholz totesi keskustelleensa myös Bidenin kanssa ja olevansa varma, ettei tämä tähtää hallinnon vaihtamiseen Venäjällä.