Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Videot näyttävät muukalaislegioonan työskentelyä rintamalla Ukrainassa – Task&Purpose -lehti: Vapaaehtoisista suurin osa "haihattelijoita"

Yhdysvaltalaisen sotaveteraani James Vasquezin Twitterissä julkaisemat videot näyttäisivät kielivän siitä, että niin kutsutun muukalaislegioonan rooli on kasvanut Ukrainan sodassa - valtaosa vapaaehtoisista saapuu maahan kuitenkin ilman minkäänlaista taistelukokemusta. Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian.

Eräällä Vasquezin jakamalla videoilla näkyy, kuinka amerikkalaiset vapaaehtoistaistelijat poseeraavat käryävän venäläistankin edessä. Videolla ukrainalais- ja jenkkisotilas huudahtavat vuoroperään englanniksi "Tervetuloa Amerikkaan!". Toisessa videossa Vasquez esittelee tuhottua venäläiskalustoa.

Valkovenäläismedia Nextan jakamalla videolla puolestaan kuvataan sotilaita suojautumassa seinää vasten tiensivussa. Kaikki videot näyttäisivät koskevan samaa tehtävää. Nexta väittää, että videolla muukalaislegioona ja ukrainalaisjoukot ovat vallanneet Kiovan seudulla Venäjän hallussa olleen kylän takaisin Ukrainalle. Vasquezin mukaan tässä tilanteessa hänen tehtävänsä ole dronella etsiä siviilien ilmoittamasta venäläisjoukosta.

Vasquez on kertonut Twitterissä saapuneensa Ukrainaan 18. maaliskuuta, ja hänestä tuntuu kuin hän olisi "vaarallisella lomalla". Hän kertoo paikallisten ihmetelleen jenkkipassia, mutta samalla pitäneet hienona asiana, että amerikkalainen sotilas taistelee heidän rinnallaan.

Vapaaehtoisista, ulkomailta saapuneista taistelijoista muodostuva muukalaislegioona on alustavien tietojen mukaan muodostunut hyvin sekalaisesta joukkiosta. Monella ei ole lainkaan taistelukokemusta. Armeija-aiheisiin erikoistunut uutissivusto Task&Purpose kertoo, että jokaista "kokenutta taistelijaa" kohti on joukkio "haihattelijoita".

– Valinnassa ei ilmeisesti ole muuta kaavaa kuin erotella ne, joilla ei ole sotilaallista kokemusta niistä, joilla sitä on. Ensin mainitut käyvät läpi neljän viikon koulutuskurssin – jälkimmäisille annetaan ase ja lähetetään rintamalle ukrainalaisen upseerin kanssa.