Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Helsingin ja Pietarin välisen Allegro-junan liikennöinti loppuu, Pohjois-Korea testasi uutta ohjusta

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super asettavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko kuntasektorille

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super asettavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko kuntasektorille. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa tänään iltapäivällä ja päättyy ensi viikon torstaina.

Järjestöt perustelevat toimia sillä, että työehtosopimusneuvottelut eivät ole edistyneet odotetulla tavalla valtakunnansovittelijan johdollakaan.

Tehy ja Super vaativat sote-henkilöstön palkkojen nostamista viiden vuoden aikana vuosittain 3,6 prosenttia tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi. Järjestöt laskevat, että ohjelma maksaisi vuodessa noin 300 miljoonaa, josta osa palautuisi verotuloina.

Työnantajapuoli pitää hoitajajärjestöjen vaatimuksia aivan liian kalliina julkiselle sektorille.

EU-parlamentin ja jäsenmaiden välillä sopu digijättien toimintaan puuttumisesta

Euroopan parlamentti ja EU-maita edustava neuvosto ovat saavuttaneet poliittisen sovun digitaalisia markkinoita koskevasta laista.

Digimarkkinalailla pyritään puuttumaan verkon digijätteihin, joiden toiminnalla on vaikutusta miljoonien eurooppalaisten arkeen. Tietyt ehdot täyttävät suuret toimijat voitaisiin nimetä niin sanotuiksi portinvartijoiksi, ja lakiin on myös listattu joukko epätoivottuja käytäntöjä.

Laki pitää vielä hyväksyä erikseen niin EU-parlamentissa kuin jäsenmaita edustavassa neuvostossa.

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä jo perjantaina maan keski- ja pohjoisosissa

Viikonlopuksi luvataan vesi-, räntä- ja lumisateita, vaarallisen voimakkaita tuulia ja huonoa ajokeliä. Sää on myös selvästi viime viikkoja kylmempää.

Perjantaipäivän aikana lunta sataa etenkin maan pohjoisosassa, mutta myös Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa tulee lunta. Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä paikoin maan keski- ja pohjoisosissa perjantaina aamupäivästä alkaen lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Tuulet yltyvät, varoitukset laajenevat ja sää kylmenee lauantaina.

HS: Helsingin ja Pietarin välisen Allegro-junan liikennöinti loppuu lauantaina

Helsingin ja Pietarin väliä kulkevan Allegro-junan liikennöinti loppuu lauantaina, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) lähetti torstaina VR:lle asiasta kirjeen, jonka mukaan Allegron liikennöinti ei ole enää tarkoituksenmukaista.

Virallisen päätöksen liikennöinnin lopettamisesta tekee VR. Yhtiö kertoi Kauppalehdelle torstaina olevansa valmis keskeyttämään liikenteen, jos se saa valtiolta uuden linjauksen. Allegro-junat omistavan Karelian Trains -yhtiön mukaan Allegro-liikennettä on pidetty yllä valtiojohdon toivomuksesta.

CNN: Ukraina kertoo tarvitsevansa 500 Javelin- ja 500 Stinger-ohjusta joka päivä

Ukraina on kertonut Yhdysvalloille tarvitsevansa aiempaa enemmän ohjuksia Venäjän hyökkäyksen torjumiseksi, kertoo uutiskanava CNN.

CNN:n näkemän asiakirjan mukaan Ukraina on kertonut tällä viikolla tarvitsevansa kipeästi joka päivä 500 kappaletta sekä Javelin-panssarintorjuntaohjuksia että Stinger-ilmatorjuntaohjuksia.

Länsi on antanut Ukrainalle paljon aseapua jo kuukauden kestäneen sodan aikana, ja tällä viikolla useat maat ovat taas ilmoittaneet aseavun lisäämisestä. Ukraina on kuitenkin varoittanut, että sitä uhkaa puute joistakin aseista.

EU-huippukokouksessa keskustellaan tänään energiasta

Brysselissä jatkuu tänään EU-maiden johtajien huippukokous, jossa pöydällä ovat erityisesti energiakysymykset. Tavoitteena on vähentää EU:n riippuvuutta Venäjän tuontienergiasta. Tehtävä on vaikea, koska osa EU-maista on varsin riippuvaisia esimerkiksi Venäjältä tuotavasta maakaasusta.

Huippukokous alkoi eilen. Tähän mennessä Brysselissä on keskusteltu muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja mahdollisista uusista pakotteista.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Marinin mukaan keskustelu pakotteista jatkuu energiakeskustelun ohella.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden olisi valmis kohtaamaan Trumpin seuraavissa presidentinvaaleissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden olisi valmis kohtaamaan maan edellisen presidentin Donald Trumpin seuraavissa presidentinvaleissa. Biden kommentoi asiaa torstaina Euroopan-vierailullaan Brysselissä.

Biden vastasi asiasta kysyneille toimittajille, ettei hän mieti vuoden 2024 vaaleja. Hän sanoi kuitenkin, että kokisi itsensä varsin onnekkaaksi, jos Trump olisi hänen vastaehdokkaansa myös ensi vaaleissa.

Omiensa parissa edelleen suosittu Trump ei ole virallisesti ilmoittautunut kisaan republikaanien presidenttiehdokkuudesta, mutta on avoimesti vihjannut toiveestaan palata Valkoisen taloon.

79-vuotias Biden puolestaan ei ole juurikaan avannut suunnitelmiaan mahdolliselle toiselle kaudelle pyrkimisestä. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea kertoo testanneensa uudentyyppistä mannertenvälistä ohjusta

Pohjois-Korea vahvistaa testanneensa eilen uudentyyppistä mannertenvälistä ballistista ohjusta.

Ohjus kävi Pohjois-Korean mukaan reilun 6 200 kilometrin korkeudessa ja lensi reilun tuhannen kilometrin matkan ennen kuin putosi Japaninmereen. Testattu ohjus oli uusi Hwasong-17-ohjus, jonka Pohjois-Korea esitteli vuonna 2020. Pohjois-Korea oli testannut edellisen kerran mannertenvälistä ballistista ohjusta vuonna 2017.

Etelä-Korea, Japani ja Yhdysvallat tuomitsivat torstaina laukaisun kovin sanoin, ja asian tiimoilta on tarkoitus pitää perjantaina YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokous. (Lähde: AFP)

Italia jäi ulos MM-jalkapallosta toista kertaa perättäin - Pohjois-Makedonia järjesti jättiyllätyksen

Hallitseva Euroopan mestari Italia on karsiutunut jalkapallon miesten MM-kisoista toista kertaa perättäin. Pohjois-Makedonia järkytti italialaiset ottamalla jatkokarsinnan välierässä 1–0-voiton vieraissa.

Ottelu Palermossa oli jo menossa jatkoajalle, kun Aleksandar Trajkovski iski Pohjois-Makedonian voittoon aivan loppuminuuteilla.

Italia jäi ulos myös vuoden 2018 MM-turnauksesta. Se ei koskaan ennen ole karsiutunut kaksista MM-kisoista putkeen.

Pohjois-Makedonia eteni voitollaan ensi viikolla pelattavaan karsintafinaaliin, jossa se pelaa MM-kisapaikasta Portugalia vastaan.

Hintz jatkoi maalitehtailua ja johdatti Dallasin voittoon Carolinasta

Jääkiekon NHL:ssä Roope Hintz teki kaksi maalia, kun hänen joukkueensa Dallas Stars haki vierasvoiton Carolina Hurricanesista. Dallas voitti ottelun voittolaukauskisan jälkeen 4–3.

Hintz teki Dallasin 2–2- ja 3–3-tasoitusmaalit. Suomalaishyökkääjällä on nyt koossa tältä kaudelta 28 maalia. Hän on osunut viisi kertaa viimeisissä kolmessa ottelussa.

Carolinan suomalaiset jäivät tällä kertaa ilman maaleja. Sekä Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen että Jesperi Kotkaniemi kirjasivat syöttöpisteen mieheen.

Carolina on hävinnyt viisi viimeisistä kuudesta ottelustaan.

Markkasen Cleveland menetti tärkeän voiton Torontolle

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen edustama Cleveland Cavaliers menetti vieraspelissään tärkeän voiton Toronto Raptorsille. Toronto vei pelin pistein 117–104.

Joukkueet kisaavat itälohkon kuudennesta sijasta, joka tietäisi suoraa pääsyä lohkon puolivälieriin. Ennen ottelua Toronto oli yhden voiton Cavaliersia perässä.

Markkanen sai runsaat 36 minuuttia peliaikaa ja oli 20 pisteellä joukkueensa paras pisteenkerääjä. Kuudesta kolmen pisteen yrityksestä koriin upposi kaksi.

Pelin hurjin pisteentekijä oli 35 pistettä Torontolle kerännyt Pascal Siakam.