Kanadan pääministeri Trudeau toisti aiemmin kuullun Nato-viestin pääministeri Marinille – "Suomi on tervetullut, jos me haluamme Nato-jäsenyyttä hakea"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun keskiviikkoiltana Brysselissä.

Marin ja Trudeau keskustelivat Ukrainan sodasta ja yhteisistä toimista, joilla länsimaat ovat vastanneet Venäjän hyökkäykseen. Tapaamisessa nousi esille myös sotilasliitto Nato.

Marin sanoo kertoneensa Trudeaulle keskustelusta, jota Pohjoismaissa parhaillaan käydään. Sotilasliiton kannatus on noussut mielipidemittauksissa sekä Suomessa että Ruotsissa.

Marin toi esiin myös Suomessa käynnissä olevan prosessin sekä keskustelut, joita käydään esimerkiksi eduskunnassa ja puolueissa.

Marinin mukaan Trudeau vastasi toistamalla Nato-maiden puolelta aiemminkin kuulun kannan siitä, että sotilasliiton ovet ovat avoimet.

– Suomi on tervetullut, jos me haluamme Nato-jäsenyyttä hakea. Tämä oli päällimmäinen viesti, Marin sanoi suomalaismedialle tapaamisen jälkeen.

Marin ei halunnut kommentoida tarkemmin sitä, antoiko Trudeau Kanadan puolesta jotain erityistä tukea ajatukselle siitä, että Suomi hakisi sotilasliiton jäsenyyttä.

Keskustelut keskittyivät Ukrainaan

Marin kuvasi keskustelua Trudeaun kanssa erittäin hyväksi. Hänen mukaansa Suomi ja Kanada ovat monella tavalla samanmielisiä maita.

Varsinaista laajempaa keskustelua turvallisuuspolitiikasta tai puolustuspoliittisesta yhteistyöstä pääministerit eivät käyneet.

– Keskityimme ennen muuta Ukrainan tilanteeseen. Niihin yhteisiin toimiin, siihen yhtenäisyyteen, joka on läntisten valtioiden välillä ennennäkemättömällä tavalla ollut, Marin sanoi.

Tapaamisen alussa Trudeau sanoi, että turvallisuustilanteen kokonaiskuvaa on tarkasteltava huolella. Hänen mukaansa nähtävissä on, että läntisten maiden asettamien pakotteiden vaikutukset alkavat näkyä.

Trudeau nosti esiin myös Suomen läheisyyden ja tuntemuksen suhteessa Venäjään.

Marin osallistuu torstaina Brysselissä alkavaan EU-huippukokoukseen. Pääministeri Trudeau on puolestaan Brysselissä G7-maiden sekä Naton huippukokouksia varten.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka