Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisia hellinyt aurinkoinen kevätsää vaihtuu kylmään ja viimaan: "Kevään eteneminen stoppaa aika tehokkaastikin"

Suomea viime päiviä hellinyt lämmin sää ottaa loppuviikosta selvän askeleen kylmempään suuntaan.

Ilmatieteen laitos ennakoi, että vielä perjantaina lämpötilat voivat nousta eteläisessä Suomessa 8–9 asteen tietämille. Sitten tapahtuu käänne epävakaisempaan päin.

Päivystävä meteorologi Juha Jantunen Ilmatieteen laitokselta ennustaa, että viikonloppuna sää kylmenee joka puolella Suomessa, ja kylmän ilmamassan purevuutta koko maassa lisää kylmä tuuli.

Hänen mukaansa koko maassa lämpötilat voivat jäädä pakkasen puolelle.

– Nyt kun on tottunut jopa yli 10 asteen lämpötiloihin, niin lauantaina jää ihan etelärannikolla lähemmäs nollaa. Kun otetaan tuuli mukaan, niin tuntuu pakkaskeliltä, Jantunen kertoi.

Hän arvioi, että kylmä sää jatkuu ainakin pitkälle ensi viikkoon. Lämpötilat voivat jäädä monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa pakkaselle.

"Samaan aikaan on pakkasta, ja lunta tulee taivaalta"

Viime vuonna Lounais- ja Etelä-Suomessa terminen kevät saapui maaliskuun viimeisillä viikoilla. Termisellä keväällä tarkoitetaan sitä, kun päivän keskilämpötila on nollan ja kymmenen asteen välillä. Tulevien päivien kylmyys voi kuitenkin siirtää kevään tuloa myöhäisemmäksi.

– Näillä ennusteilla näyttää siltä, että kevään eteneminen stoppaa aika tehokkaastikin.

Jantunen ennustaa, että loppuviikosta ja viikonloppuna kylmien ilmojen lisäksi säästä tekee talvisen myös lumisade. Pohjois-Pohjanmaalla ja itäisessä Suomessa voi paikoin tulla lunta 5–10 senttiä.

Eteläinen Suomi voi Jantusen mukaan välttyä lumisateilta viikonvaihteessa, mutta alkuviikolla tilanne näyttää toiselta. Tämänhetkisen arvion mukaan Porin–Haminan-linjan eteläpuolella lunta voi tulla pyryttämällä.

– Samaan aikaan on pakkasta, ja lunta tulee taivaalta. Ainakin tämänhetkisillä tiedoilla kevät ottaa takapakkia, kuten se yleensä joka vuosi ottaa, arvioi Jantunen.