Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintilä: On omistajien asia päättää Fennovoiman teknologiamuutoksesta

On Fennovoiman omistajien asia päättää Pyhäjoelle rakenteilla olevan ydinvoimalan teknologian vaihtamisesta venäläisestä länsimaiseksi, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Jos Fennovoimassa päätetään teknologian vaihtamisesta, ydinvoimalasta täytyy tehdä uusi periaatepäätös eduskunnassa, Lintilä sanoi eduskunnassa järjestetyssä ajankohtaiskeskustelussa.

Ajankohtaiskeskustelun aiheena oli Suomen energiansaannin turvaaminen.

Kansanedustajat nostivat esille mahdollisuuden, että Pyhäjoelle suunniteltu ydinvoimala toteutettaisiin venäläisen teknologian sijaan esimerkiksi japanilaisella tai italialais-kanadalaisella teknologialla. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esitti myös, että Suomi saisi EU:n energiatukiohjelmista rahaa sille, että Fennovoiman hanke saataisiin käännettyä länsimaista teknologiaa käyttäväksi.

– Sen päätöksen, mitä siellä (Pyhäjoella) tapahtuu, tekevät omistajat, Lintilä sanoi.

– Nämä ovat omistajien asioita, hän jatkoi.

Lintilä sanoi kuitenkin suhtautuvansa epäilevästi siihen, että Fennovoiman venäläiset omistajat hyväksyisivät hankkeen toteuttamisen länsimaisella teknologialla.

"Armeija kansainvälisiä juristeja"

Lintilä teki myös selväksi, että Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen jälkeen on täysin mahdotonta, että myönnettäisiin rakentamislupaa yhtiölle, jossa yhtenä omistajana on Venäjän valtiollinen ydinenergiayhtiö Rosatom .

Rosatomin Suomeen rekisteröity tytäryhtiö RAOS Voima Oy omistaa 34 prosenttia Fennovoimasta.

– Tässä tilanteessa, jossa meillä on isona omistajana omistaja, joka on rikkonut kaikkia kansainvälisiä säännöksiä, jotka liittyvät ydinvoimaan – ottanut väkivalloin vieraan vallan ydinvoimalan käyttöönsä – täysin mahdotonta myöntää lupaa tällaiselle yhtiölle, Lintilä sanoi.

Lintilä sanoi, että hän näkisi mielellään tilanteen, jossa Fennovoima olisi kokonaan kotimaisessa omistuksessa, mutta muistutti, että venäläistä omistajaa ei voida määrätä myymään osakkuuttaan.

– Kyse on siitä, että haluaako tämä 34 prosenttia omistava yhtiö myydä, Lintilä sanoi.

– Veikkaan, että tuolla on armeija kansainvälisiä juristeja, jotka seuraavat tätä tilannetta ja jotka ovat valmiina tuomaan apua, jos näitä osakkuussopimuksia mennään kyseenalaistamaan tai rikkomaan, Lintilä jatkoi.

Lisää LNG-terminaaleja

Kansanedustajat nostivat ajankohtaiskeskustelussa esille lukuisia keinoja Suomen energiasaannin turvaamiseksi ja venäläisen energian käytön vähentämiseksi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Suomeen tarvittaisiin lisää nesteytetyn maakaasun tuontiin sopivia LNG-terminaaleja, joiden avulla voitaisiin vähentää maakaasun tuontia putkea pitkin Venäjältä.

Lindman muistutti, että Suomessa on tällä hetkellä vain yksi kansalliseen kaasuverkkoon kytketty LNG-terminaali Haminan satamassa.

– Maakaasun LNG-terminaalit ovat ilman muuta sellaisia, joista lähdetään hakemaan kapasiteettia lisää, mutta se kestää. LNG-terminaalisataman rakentaminen vie neljä–viisi vuotta, Lintilä vastasi.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Lohikoski esitti, että öljylämmityksestä luopumiseen tähdätyt kotitalousvähennykset tulisi ulottaa myös maakaasulämmitykseen, millä voitaisiin vähentää venäläisen maakaasun käyttöä asuntojen lämmittämiseen. Lintilän mukaan tuki kaasusta luopumiseen on tällä hetkellä hallituksen työpöydällä eli asiaa pohditaan.