Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinassa raportoidaan vain vähän koronatartuntoja, mutta "nollatoleranssia" ylläpitävä maa sulkee kymmeniä miljoonia ihmisiä koteihinsa – Kiinassa asuvien suomalaisten mukaan tiukkaan koronakuriin on jo totuttu

Kiinassa määrätään kymmenien miljoonien ihmisten arkea rajoittavia koronasulkuja, kun maa jatkaa tiukalla "nollatoleranssi"-linjalla omikronin levitessä. Kiina haluaa tukahduttaa kaikki mahdolliset tartuntaryppäät heti alkuunsa, ja muutamakin löydös saattaa johtaa massakaranteeniin.

Eriasteisia sulkuja onkin määrätty useissa maakunnissa. Viime viikolla määrättiin sulkuun pohjoinen Jilinin maakunta, jossa asukkaat eivät saa liikkua kotipiirinsä ulkopuolella ja maakunnasta poistumiseen tarvitaan poliisin lupa.

Myös yli 12 miljoonan asukkaan Shenzhenin teknologiakaupunki määrättiin sulkuun päiväkausiksi ja kaupungin joukkoliikenne pysäytettiin.

Silti koronaluvut ovat eurooppalaisittain lähes olemattomia, eikä Kiinassa ole raportoitu yhtään koronavirukseen liittyvää kuolemaa yli vuoteen. Kiinalaisen Xinhua-uutistoimiston mukaan esimerkiksi sunnuntaina Manner-Kiinassa uusia tartuntoja raportoitiin lähes 2 000, kun pienessä Suomessa raportoidaan päivittäin yli 3 000 tartuntaa.

– Kansainväliseen tartuntatilanteeseen verrattuna Kiinan tartuntaluvut ovat pieniä, mutta Kiinan näkökulmasta nämä on korkeimpia lukuja sitten pandemian alun, huomautti Suomen Kiinan-suurlähetystön lehdistövirkamies Timo Sysiö STT:n puhelinhaastattelussa maanantaina.

– Viime viikkojen aikana tapaukset ovat nousseet hirveästi ja syy on varmasti omikron, joka leviää helpommin kuin aikaisemmat variantit, ja Kiinalla on sen takia haastava tilanne, Sysiö sanoi.

Hongkongissa tilanne on pahempi: siellä raportoidaan päivittäin tuhansia tartuntoja.

Joukkotestauksia talojen pihoilla

Pekingin keskustan kaikki koulut on määrätty joukkotestaukseen, Sysiö kertoi. Myös Sysiön omassa pekingiläisessä taloyhtiössä on järjestetty massatestauksia.

– Näitä tulee aika ajoin – pyydetään kaikki taloyhtiön ihmiset testiin ja testaus järjestetään esimerkiksi taloyhtiön pihalla, hän kertoi.

– Mannerkiinalaisessa tuttavapiirissäni ei ole ainoatakaan sairastanutta, ja vaikka tuntisikin jonkun, koronavirus on täällä edelleen jonkinlainen tabu eli ei välttämättä puhuta ääneen vaikka olisikin sairastanut.

Sulut vaikuttavat myös talouteen

Näin laajamittaisilla toimilla odotetaan voivan olla vaikutusta myös talouteen. Kiina on asettanut tavoitteekseen jopa 5,5 prosentin bruttokansantuotteen kasvun tälle vuodelle.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan taloustieteilijät uskovat tavoitteen olevan epärealistinen, sillä tiukat koronatoimet esimerkiksi Guangdongin ja Shanghain kaltaisissa paikoissa häiritsevät tuotantoa ja öljyn hinnannousu nostaa yritysten ja kuluttajien kustannuksia.

BBC:n mukaan sulku Shengzhenin kaupungissa saattaa vaikuttaa esimerkiksi Toyotan , Volkswagenin ja Applen toimintaan. Kaupungissa valmistetaan suuri osa maailman elektroniikasta.

Sysiön mukaan Kiina on kaikesta huolimatta pyrkinyt pitämään yllä tehtaiden tuotantoa, mutta tiukoilla kansainvälisillä matkustusrajoituksilla voi olla vaikutuksia talouteen pitkällä aikavälillä. Jo muutaman vuoden ajan ulkomailta ei ole pystytty matkustamaan vapaasti Kiinaan.

Omille kansalaisille ei myönnetä passeja ja ulkomaalaisten viisumien saanti Kiinaan on hyvin rajoitettua. Esimerkiksi ulkomaiset opiskelijat saavat viisumeita Kiinaan vain poikkeustapauksissa, Sysiö kertoi.

"Tämä on uusi normaali"

Perheensä kanssa Etelä-Kiinan Dongguanissa asuva Ismo Seeve ehti käydä vierailulla Suomessa juuri ennen pandemiaa helmikuussa 2020, eikä ole sen koommin päässyt matkustamaan Kiinasta. Matkustaminen on mahdollista, mutta liian hankalaa.

– Pääsisin käymään Suomessa tuoreella negatiivisella koronatestillä, mutta Kiinaan palattuani olisin karanteenissa kolme viikkoa, joista kaksi viikkoa karanteenihotellissa, hän kertoi puhelimitse Dongguanista maanantaina.

Hän ei tunne ainuttakaan koronaan sairastunutta ihmistä laajassa lähipiirissään, mutta korona määrittää yhä vahvasti arkea.

– Vapauduimme tänä aamuna kuuden päivän karanteenista. Kaikki toimistot ja ravintolat olivat kiinni, etteivät ihmiset tapaisi suurissa ryppäissä. Sai liikkua vapaasti vain omalla asuinalueella. Alueen porttien ulkopuolelle ei saanut mennä, hän kuvaili.

Karanteenin aikana viranomaiset testasivat Seeven ja hänen perheensä kolme kertaa.

Vaikka sulku loppui, perheen 7- ja 8-vuotiaat lapset jäävät kuitenkin vielä kotiin, koska koulut ja päiväkodit on suljettu vielä ainakin tämän viikon ajaksi.

Ilman määräyksiäkin Seeven kotona on totuttu olemaan hyvin tarkkoja:

– Kun tilaamme internetistä kotiin erilaisia tavaroita niin desinfioimme ne, Seeve kertoi.

Kiinassa koronarajoituksista ei juuri valiteta, koska julkinen keskustelu ja sosiaalinen media ovat tarkkaan valvottuja eikä hallinnon arvostelua sallita. Seeven mukaan kiinalaiset kuitenkin ovat jo tottuneet rajoituksiin.

– Joiltakin ystäviltä olen kuullut, että olisi mukava nähdä useammin, mutta kun ei voi, niin ei voi. Ihminen tottuu, kun asioita tapahtuu ympärillä. Kaikkihan tehdään oman terveytesi hyväksi. Tämä on uusi normaali, Seeve sanoi.

– Harmittaa sikäli, että tahtoisin nähdä äitini, mutta nyt pitää vaan elää tämän kanssa.