Nokian Renkaiden kommentit analyytikkopuhelussa aiheuttivat metakan sosiaalisessa mediassa – yhtiön osake vierii alamäkeen Helsingin pörssissä

Nokian Renkaiden analyytikkopuhelussa viime viikolla antamat kommentit yhtiön toiminnasta Venäjällä ovat aiheuttaneet runsaasti kohua sosiaalisessa mediassa. Eräs tuohtunut kirjoittaja ilmoittaa, että "ei tule nokialaisia ikinä meidän perheen autoihin."

Nokian Renkailla on Venäjällä tehdas, joka tuottaa 80 prosenttia yhtiön valmistamista henkilöautojen renkaista. Yhtiö ei ole ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjältä Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi. Sen sijaan muun muassa Continental, Bridgestone ja Michelin ovat kertoneet jäädyttävänsä toimintansa Venäjällä, mutta Venäjän osuus niiden tuotannossa on pieni.

Analyytikkopuhelussa viime torstaina Nokian Renkaiden johto arvioi, että kilpailijoiden väliaikaiset vetäytymiset yhdistettynä kysynnän ennakoituun kehittymiseen tulee johtamaan tilanteeseen, jossa kysyntä ylittää tarjonnan, kertoo analyysiyhtiö Inderes .

Inderesin arvion mukaan riittävää toimituskykyä omaavien valmistajien suhteellinen kilpailukyky paranisi ja edellytykset markkinaosuusvoittojen ottamiselle kasvaisi.

Eräissä kommenteissa tämän tulkitaan merkitsevän sitä, että Nokian Renkaat odottaa hyötyvänsä sodasta.

Inderesin analyysin laatinut analyytikko Joonas Korkiakoski kertoo kuitenkin, ettei Nokian Renkaat itse arvioinut markkinaosuutensa kasvavan, vaan kyse on analyytikkojen omista tulkinnoista.

STT ei tavoittanut Nokian Renkaiden edustajaa kommentoimaan asiaa.

"Promille, prosentti vai kymmenen prosenttia?"

Närkästystä on herättänyt myös väite, ettei Nokian Renkaille tulisi mainehaittaa toiminnan jatkamisesta Venäjällä. Korkiakosken mukaan yhtiö ei kuitenkaan ole sanonut, etteikö siitä tulisi mainehaittaa.

Hänen mukaansa Nokian Renkaat kertoi analyytikkopuhelussa vain, että toistaiseksi ainoastaan marginaalinen osa jälleenmyyjistä oli torstai-iltapäivään mennessä ilmoittanut, etteivät he ota Venäjällä valmistettuja renkaita myyntiin.

Korkiakoski arvioi, että renkaiden ostajien joukossa on aivan varmasti sellaisia, jotka eivät jatkossa Nokian renkaita osta.

– Onko se promille, prosentti vai kymmenen prosenttia, sehän on se kysymys tässä, hän sanoo.

Valtaosa renkaista myydään länsimaihin

Venäjän osuus Nokian Renkaiden liikevaihdosta on noin viidennes. Valtaosa Venäjällä valmistetuista renkaista myydään länsimaihin.

Korkiakosken mukaan osa Venäjän tehtaan raaka-aineista tulee Venäjältä, mutta tehdas on riippuvainen ulkomaisista raaka-aineiden toimittajista.

– Jossakin vaiheessa tilanne voi olla se, että raaka-aineita ei yksinkertaisesti saada, hän sanoo.

Raaka-ainehuolto on jo nyt vaikeutunut pakotteiden vuoksi, mutta toistaiseksi raaka-aineita on saatu tehtaalle. Korkiakoski muistuttaa, että vain aika näyttää miten sotatilanne kehittyy ja mennäänkö jossakin vaiheessa siihen, ettei Venäjän kanssa voida käydä kauppaa lainkaan.

Suursijoittaja tarkkailee riskialtteimpia yrityksiä

Eläkevakuutusyhtiö Varma oli helmikuun lopussa Nokian Renkaiden kolmanneksi suurin omistaja 2,57 prosentin osuudella. Sijoitusjohtaja Reima Rytsölä kertoo, ettei Varma kommentoi omistuksiaan yhtiökohtaisesti.

– Totta kai katsomme yhtiöitä, jotka ovat kaikkein altteimpia Venäjä-riskin realisoitumiselle. Arviointi ei ole helppoa tässä vaiheessa, Rytsölä sanoo.

Hänen mukaansa markkinat ovat jo reagoineet osakkeiden hinnoissa. Hän korostaa kuitenkin, että ulkopuolisen on vaikea tietää, mikä yhtiön todellinen tilanne on ja minkälainen reitti yhtiöllä on ulos Venäjän liiketoiminnasta.

– Vaikka joissakin tilanteissa olisi tahtoa, ei ole välttämättä kykyä lähteä irti niistä bisneksistä, Rytsölä arvioi.

Hän kertoo, että Varmalla on hyvin vähän sijoituksia Venäjällä eikä yhtiö ole Krimin valtauksen jälkeen sijoittanut aktiivisesti sinne.

Nokian Renkaiden osake oli maanantaina iltapäivällä yli 13 prosentin pudotuksessa. Yhtiön osake on syöksynyt jyrkästi Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Öljyn hinta nousussa

Helsingin keskustan tavaratalokiinteistön myynnistä kertonut Stockmann oli vuorostaan rivakassa 8,2 prosentin nousussa.

Yleisindeksi väpätti iltapäivällä nollan molemmin puolin.

Öljyn hinta on ollut tänään nousussa. Neljän aikaan Pohjanmeren Brent-viitelaadun hinta oli 115 dollaria tynnyriltä, kertoo oilprice.com -sivusto.

Uutistoimisto AFP:n mukaan hinnannousun syynä on pelko siitä, että toimitusvaikeudet palaavat mahdollisten uusien EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden ja Saudi-Arabian tuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen vuoksi.

EU keskustelee Venäjään kohdistuvien pakotteiden lisäämisestä ja monet jäsenmaat vaativat venäläisen energian kieltämistä. EU-maiden ulkoministerit ovat koolla Brysselissä.

Moskova pörssi avautui osittain

Moskovan pörssi avautui maanantaina osittain. Avaaminen koskee valtionlainoja, joita maan keskuspankki on ilmoittanut ostavansa "tarvittavissa määrin".

Moskovan pörssi on pidetty suljettuna lähes kuukauden päivät, siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Toimen tarkoituksena on ollut hillitä pääomapakoa ja estää markkinan romahtaminen.

Moskovan pörssin tiedottaja Andrei Braginsky sanoi uutistoimisto AFP:lle toivovansa, että kaupankäynti osakkeilla voi myös alkaa piakkoin.

– Teknisesti kaikki on valmista, ja toivomme kaupan alkavan pian uudelleen, Braginsky sanoi.

Venäjän ruplan kurssi on romahtanut Ukrainan sodan ja Venäjälle asetettujen talouspakotteiden myötä. Venäjän keskuspankki on yli tuplannut ohjauskorkonsa 20 prosenttiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka