Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenien ukrainalaissotilaiden uskotaan kuolleen Venäjän iskussa kasarmiin Ukrainan eteläosassa – Unicef: Ukrainan sotaa paennut 1,5 miljoonaa lasta

Kymmeniä sotilaita on kuollut Venäjän joukkojen iskettyä Ukrainan armeijan kasarmiin Mykolajivin kaupungissa Ukrainan eteläosassa, kertoo silminnäkijä uutistoimisto AFP:lle.

Kaupungin pohjoisosassa sijainnut kasarmi tuhoutui täysin Venäjän iskussa perjantaiaamuna.

Paikan päällä olleen 22-vuotiaan sotilaan mukaan kasarmilla oli nukkumassa vähintään 200 sotilasta, ja tähän mennessä on löydetty ainakin 50 ruumista. Tietoa ei ole, kuinka monta ruumista on raunioissa, kertoi Maxim-niminen sotilas.

Toisen sotilaan mukaan Venäjän armeijan isku on saattanut vaatia noin sata kuolonuhria.

Viranomaiset eivät vielä ole julkistaneet virallisia tietoja kuolonuhrien määrästä.

Ukrainassa arviolta 6,5 miljoonaa maansisäistä pakolaista - yhteensä lähes neljäsosa väestöstä paennut Venäjän hyökkäystä

Yhteensä lähes 10 miljoonaa ihmistä on paennut Venäjän hyökkäystä Ukrainan sisällä tai sen rajojen yli, arvioi YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA perjantaisessa tilanneraportissaan . Määrä on lähes neljäsosa maan väestöstä.

Maansisäisiä pakolaisia on raportin mukaan arviolta 6,5 miljoonaa, ja ulkomaille on paennut Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainasta 3,3 miljoonaa ihmistä.

– Ihmiset jatkavat pakenemista, koska he pelkäävät pommeja, ilmaiskuja ja umpimähkäistä tuhoa, sanoi YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi lauantaina.

– Apu on elintärkeää, mutta se ei voi pysäyttää pelkoa. Vain sodan pysäyttäminen voi.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR :n mukaan yli kaksi miljoonaa ulkomaille paenneista on tullut rajan yli Puolaan. UNHCR arvioi kuitenkin, että suuri osa heistä jatkaa matkaansa muihin maihin.

UNHCR arvioi aiemmin, että Ukrainasta voisi lähteä Venäjän hyökkäyksen vuoksi jopa neljä miljoonaa ihmistä. Viime viikolla järjestö sanoi, että luku saattaa hyvinkin nousta vielä korkeammaksi.

Noin 90 prosenttia Ukrainasta paenneista on naisia ja lapsia. 18–60-vuotiaat ukrainalaismiehet eivät voi poistua maasta, sillä heidän edellytetään jäävän puolustamaan maataan.

Unicef: Rajanylityspaikoilla kiinnitettävä erityishuomiota lapsiin

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan Ukrainan rajojen yli paenneista yli 1,5 miljoonaa on lapsia.

Ukrainan sotaa pakenevilla lapsilla on kohonnut riski joutua ihmiskaupan ja hyväksikäytön uhriksi, Unicef varoitti lauantaina. Järjestön mukaan ihmiskauppiaat pyrkivät usein käyttämään hyväkseen kaaosta, joka syntyy, kun väestöä on liikkeellä suuria määriä.

– Ukrainan sota johtaa massiivisiin siirtymiin ja pakolaisvirtoihin – olosuhteisiin, jotka voivat johtaa merkittävään piikkiin ihmiskaupassa ja akuuttiin lastensuojelukriisiin, sanoo Unicefin Euroopan ja Keski-Aasian aluejohtaja Afshan Khan tiedotteessa.

Unicefin mukaan torstaihin mennessä yli 500 yksin matkustavaa lasta oli ylittänyt Ukrainan rajan Romanian puolelle Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Yksin ulkomaille pakenevien lasten todellinen määrä on järjestön arvion mukaan todennäköisesti paljon korkeampi.

Vanhemmistaan erossa olevat lapset ovat erityisen alttiita ihmiskaupalle ja hyväksikäytölle, tiedotteessa varoitetaan.

Unicef kehottaa Ukrainan naapurimaiden ja muiden pakolaisten kohdemaiden hallituksia muun muassa tehostamaan lastensuojelutarkastuksia rajanylityspaikoilla erityisesti Ukrainan rajalla, jotta riskiryhmään kuuluvat lapset voitaisiin tunnistaa paremmin.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.