Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkijat löysivät erikoisen koronaviruksen tartuntareitin – voi tarttua myös ihmiseen

Lemmikkihamsterit voivat saada koronavirustartunnan ja myös tartuttaa ihmisiä, tuore hongkongilaistutkimus osoittaa. Koronaviruksen tiedetään tarttuvan ihmisestä eläimiin, mutta eläimistä ihmisiin infektioiden tiedetään välittyneen vain minkeistä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin tapausta, jossa eläinkaupan työntekijä ja kaksi kaupan asiakasta olivat saaneet koronavirustartunnan. Tutkijat testasivat kaikki kaupassa ja varastotiloissa olleet eläimet ja havaitsivat useita tartuntoja kultahamstereilla.

Puolet kaupassa olleista ja 60 prosenttia varastossa olleista kultahamstereista oli saanut koronavirusinfektion. Tartuntoja ei sen sijaan todettu kaneilla, kääpiöhamstereilla, marsuilla, hiirillä tai chinchilloilla.

Havainnot viittaavat vahvasti siihen, että lemmikkihamsterit voivat saada koronavirustartunnan ja myös tartuttaa ihmisiä. Hamstereilta tartunnan saaneet myös tartuttivat muita ihmisiä.

Tätä ennen koronavirustartunnan on havaittu siirtyvän ihmisestä ainakin muihin kädellisiin, koiriin, kissoihin ja tarhattuihin minkkeihin.

Eläimestä ihmiseen välittyneitä tartuntoja on aiemmin havaittu vain tarhaminkeistä oloissa, joissa suuria määriä tartunnan saaneita minkkejä pidetään pienissä tiloissa.

Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä.