Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina: Yli 4000 ihmistä saatiin evakuoitua etulinjan kaupungeista maanantaina – seurasimme hetki hetkeltä sodan 19. päivää

Tässä jutussa seuraamme Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet uusimmat uutiset päivittämällä juttua.

23:51: Tänään maanantaina oli sodan 19. päivä. Seuranta jatkuu jälleen aamulla.

23:39: YK:n mukaan yli 2,8 miljoonaa ihmistä on jo paennut Ukrainasta naapurimaihin.

23:01: Ukrainan mukaan yli 4 000 ihmistä saatiin evakuoitua etulinjan kaupungeista maanantaina, kertoo Reuters.

Evakuoinneissa käytettiin seitsemää humanitaarista käytävää, kertoi varapääministeri Iryna Vereshchuk.

Vereshchukin mukaan kolme muuta humanitaarista käytävää ei toiminut menestyksekkäästi. Hän syytti venäläisjoukkoja Kiovan alueelta evakuoitumassa olevia siviilejä kohti ampumisesta.

22:38: Presidentti Sauli Niinistö osallistuu alkuviikosta kansainväliseen puolustusyhteistyökokoukseen Lontoossa. Kaksipäiväisessä kokouksessa on määrä keskustella sodasta Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Niinistö kertoi Twitterissä tavanneensa maanantaina Lontoossa myös prinssi Charlesin sekä Britannian työväenpuolueen puheenjohtajan Keir Starmerin.

Puolustusyhteistyökokous järjestetään Britannian pääministerin Boris Johnsonin aloitteesta. Kyseessä on niin kutsuttu JEF-puolustusyhteistyökehys, jossa ovat mukana Britannian ja Suomen lisäksi Hollanti, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro.

Tavoitteena on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia yhteisillä harjoituksilla, ennaltaehkäistä erilaisia kriisejä sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa.

22:24: Sotaa vastaan protestoinut henkilö keskeytti Venäjän valtion television suoran lähetyksen, kertoo muun muassa BBC. Protestoijan heiluttamassa kyltissä luki "Ei sotaa, lopettakaa sota".

Videota on jaettu laajasti Venäjällä, muun muassa Telegramissa. Siinä nainen ilmestyy kuvaan ankkurin taakse ykköskanavan uutisohjelmassa.

– Älä usko propagandaa, täällä he valehtelevat sinulle. Venäläiset sotaa vastaan, sanoi naisen kyltissä.

BBC:n mukaan protestoija on paikan työntekijä.

The New York Timesin kirjeenvaihtaja Valerie Hopkins jakoi videon Twitterissä:

Reuters kertoo, että protestoija Marina Ovsyannikova on pidätetty ja viety Moskovan poliisiasemalle.

(päivitetty klo 23:09: protestoija on pidätetty)

21:53: Yhdysvallat on kertonut liittolaisilleen Natossa ja useissa Aasian maissa maanantaina, että Kiina on ilmaissut halukkuutta tarjota sotilaallista ja taloudellista tukea Venäjälle Moskovan pyynnöstä tukeakseen sen sotaa Ukrainassa. Lisäksi Kiinan kerrottiin odotettavasti kieltävän nämä suunnitelmat.

Reutersin lähteenä tiedossa on Yhdysvaltain viranomainen.

21:00: Miten Venäjä voi vaikuttaa Suomeen mahdollisen Natoon liittymisprosessin aikana? Tätä avaa Jyväskylän yliopiston opettaja ja entinen Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari kolumnissaan. Voit lukea sen alta.

Näillä keinoilla Venäjä voisi vaikuttaa Suomen Nato-päätökseen – mustamaalauskampanjoita ei tule sekoittaa faktapohjaiseen kansalaiskeskusteluun

19:53: Kansainväliset luottoluokituslaitokset arvioivat viime viikolla, että hyökkäyssotaan lähtenyt Venäjä voisi ajautua maksukyvyttömyyteen mahdollisesti jo huhtikuussa, mikäli se ei pysty hoitamaan valtionlainansa kuponkimaksuja.

117 miljoonan dollarin maksun eräpäivä on tulevana keskiviikkona, minkä jälkeen maksun hoitamiseen on vielä kuukauden mittainen armonaika.

Maksun hoitamisen ei pitäisi olla öljyrahoissa rypevälle Venäjälle mikään ongelma. Maalla on edelleen yli 600 miljardin dollarin valuuttavarannot, joista vain puolet on jäädytetty, vahvistivat uutistoimistot Reuters ja Bloomberg sunnuntaina.

Lisäksi vain osa Venäjän pankeista on SWIFT-saarron tai Yhdysvaltain sanktioiden kohteena.

– Kyse ei olekaan siitä, etteikö Venäjä saisi välitettyä kyseisiä maksuja, tai etteikö rahoja olisi, vaan siitä, että onko Venäjällä enää halua hoitaa lainojaan, sanoo Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.

Venäjän todellinen maksukyvyttömyys on vielä kaukana, mutta se voi silti jättää lainansa hoitamatta, arvioivat Suomen Pankin asiantuntijat

19:33: Presidentti Sauli Niinistö kertoo yhdysvaltalaismedia CNN:n haastattelussa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kiistää tavoittelevansa Ukrainan hallituksen vaihtamista.

Toimittaja Christiane Amanpour jakoi Twitterissä pätkän Niinistön haastattelusta.

Presidentti Niinistö CNN:lle: Putin kiisti tavoittelevansa Ukrainan hallituksen vaihtamista

18:45: YK:n pääsihteeri António Guterres kuvaa Venäjän tekemää ydinasevoimiensa valmiuden nostoa "luita kylmääväksi kehitykseksi". Guterresin mukaan ydinasekonflikti on palannut mahdollisuuksien piiriin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Guterres kertoi myös, että YK aikoo jakaa Ukrainalle 40 miljoonaa dollaria lisätäkseen humanitaarista apua maalle.

18:13: CNN kertoo, että sen lähteiden mukaan Valkoisessa talossa keskustellaan alustavasti Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin matkustamisesta pian Eurooppaan. Matkasta ei ole vielä virallisesti tiedotettu.

18:04: Nato pitää jäsenmaidensa puolustusministerien kokouksen keskustellakseen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, kertoo Reuters. Kokous pidetään keskiviikkona Brysselissä. Asiasta kertoi Turkin puolustusministeriö.

17:46: Maahanmuuttovirasto kertoo Twitterissä, että eilen sunnuntaina 200 ukrainalaista haki kansainvälistä suojelua Suomesta. Lähes kaikki heistä hakivat tilapäistä suojelua. Perjantaina kansainvälistä suojelua haki 656 ukrainalaista, lauantaina 226.

Päivittäisessä tilastossa ovat mukana aina kaikki ukrainalaiset, joiden hakemus on rekisteröity. Rekisteröinnissä on pieniä viiveitä.

Tänä vuonna 3 408 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta.

17:33: Pörssiviikko Euroopassa ja Yhdysvalloissa alkoi nousutahdissa maanantaina. Viitteet edistysaskeleista Venäjän ja Ukrainan välisissä rauhanneuvotteluissa siivittivät kurssit nousuun molemmilla puolilla Atlanttia sen jälkeen, kun Aasiassa pörssipäivä oli ollut mollivoittoinen.

Helsingissä pörssin yleisindeksi oli kello viideltä iltapäivällä yli neljä prosenttia plussalla. Frankfurtissa ja Pariisissa nousu oli kahden prosentin luokkaa ja Lontoossa 0,3 prosenttia.

Myös Wall Streetillä keskeiset indeksit avautuivat muutaman prosentin kymmenyksen verran plussan puolella. Yhdysvalloissa nousu oli hiukan Eurooppaa vaisumpaa, koska odotukset keskuspankki Fedin tämän viikon kokouksessa tulossa olevasta ohjauskoron nostosta hillitsevät sijoittajien intoa.

Öljyn hinta on maanantaina laskenut noin kuusi prosenttia, mihin vaikuttavat sekä kasvaneet toiveet hintoja nostaneen Ukrainan sodan pikaisesta päättymisestä sekä keskeisen öljynkäyttäjän Kiinan uudet koronasulut.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heiluttanut pörssikursseja jo helmikuusta. Helsingin pörssi elpyi noususuuntaan jo viime viikon lopulla.

17:30: Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä on värvännyt yli tuhat palkkasotilasta Syyriasta taistelemaan Ukrainassa, ukrainalaismedia The Kyiv Independent kertoo. Ministeriön mukaan noin 400 heistä on saapunut Venäjälle.

17:22:

Voit katsoa alta Britannian yleisradioyhtiö BBC:n julkaiseman videon naisen ja tämän lemmikin pelastamisesta. Ainakin yksi kuoli ja 12 ihmistä loukkaantui asuinrakennukseen tehdyssä iskussa.

17:07: Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää yhä kiinni ruokakassin hintoja koskevasta lausunnostaan, vaikka useat tutkijat suhtautuvat lausuntoon suurella kriittisyydellä.

Lintilä arvioi yhä, että suomalaisten ruokakassin hinta voi kaksinkertaistua Ukrainan sodan seurauksena, jos kotitalouksien tulot pysyvät samoina.

– Jos katsotaan hintakehityksiä, mitä nyt on tuotantopanosten suhteen tullut ja välillisiä kustannuksia, niin en pidä sitä ollenkaan mahdottomana, hän sanoi STT:lle maanantaina.

Elinkeinoministeri Lintilä pitää yhä kiinni kiistanalaisista lausunnoistaan kotitalouksien ruokakulujen kaksinkertaistumisesta – tutkimusprofessori epäilee syyn löytyvän puutteellisista peruslaskutaidoista

16:48: Ukrainan neuvottelijan Mykhailo Podolyakin mukaan Ukrainan ja Venäjän välisissä neuvotteluissa pidetään tekninen tauko huomiseen asti.

– Neuvotteluissa on otettu tekninen tauko huomiseen asti. Lisätyöhön alaryhmissä ja yksittäisten määrittelyjen selventämiseen. Neuvottelut jatkuvat..., kirjoitti Podolyak Twitterissä.

Podolyak on presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja.

(Juttua päivitetty klo 16:56: lisätty tviitti)

16:38: Yksi Venäjän presidentti Vladimir Putinin läheisimmistä liittolaisista sanoo, että Venäjän sotilaallinen operaatio Ukrainassa ei ole mennyt kaikin osin niin nopeasti kuin oli haluttu Kremlissä. Reutersin mukaan kansalliskaartin johtaja Viktor Zolotov puhui ortodoksisen kirkon patriarkka Kirillin johtamassa tilaisuudessa sunnuntaina.

Zolotovin mukaan syynä odotettua hitaampaan etenemiseen ovat äärioikealla olevat Ukrainan joukot, jotka piilottelevat siviilien takana. Väite on sama, jonka Venäjän viranomaiset ovat tehneet usein.

Zolotovin kommentit ovat ristiriidassa Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun arvion kanssa. Shoigu sanoi perjantaina Putinille, että "kaikki menee suunnitelman mukaan".

Zolotov on toiminut aiemmin Putinin turvallisuuspäällikkönä. Reutersin mukaan kyseessä on vahvin julkinen tunnustus tähän mennessä Moskovasta siitä, että asiat eivät ole menneet suunnitelman mukaan.

15:50: Ylen gallupin mukaan 62 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä Natoon. 16 prosenttia vastustaa ja 21 prosenttia ei osaa sanoa. Edellisessä kyselyssä helmikuun loppupuolella 53 prosenttia kannatti Nato-jäsenyyttä.

Ylen kysely: Nato-jäsenyyden kannatus pompahti 62 prosenttiin

15:36: Yli 160 yksityisautoa on päässyt ajamaan humanitaarista käytävää pitkin ulos Venäjän piirittämästä Mariupolin kaupungista Ukrainassa, kertovat kaupungin viranomaiset.

15:27: Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin oli tarkoitus puhua Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa tänään, mutta puhe peruuntui "hyvin kiireellisten, odottamattomien olosuhteiden" vuoksi. Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Twitter-tilillä kerrottiin, että istunnossa on nyt tarkoitus puhua Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin.

14:36: Ukrainan kriisi on ajanut myös Kiinan vaikeaan tilanteeseen. Virallisesti Kiina on korostanut neutraaliutta ja jonkinlaista rauhanvälittäjän roolia, mutta varonut tuomitsemasta Venäjää julkisesti. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi STT:lle, että Kiina tarkkailee tilanteen kehittymistä. Kiinaan perehtynyt erikoistutkija Matti Puranen Maanpuolustuskorkeakoulusta (MPKK) taas arvioi, että Kiinan johdon laskelmointi on osittain hukassa, eikä se aivan tiedä, miten asettuisi konfliktissa.

Kuuma kysymys on nyt: Mitä tekee Kiina, jonka Ukrainan kriisi on ajanut hankalaan paikkaan? Näin asiantuntijat vastaavat

14:32: Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola tyrmää toiveet siitä, että Ukrainan ja Venäjän välisissä neuvotteluissa olisi saavutettu merkittävää edistystä. Osapuolten väliset neuvottelut ovat jatkuneet tänään. Edellisellä neuvottelukierroksella tapahtui sekä ukrainalais- että venäläislähteiden mukaan hienoista edistystä.

Aaltola pitää molempien osapuolten puheita diplomatiateatterina, jossa on propagandistinen sävy. Puhumalla toisen osapuolen pehmentymisestä neuvotteluissa yritetään korostaa omaa sotamenestystä.

Mika Aaltola Ukrainan ja Venäjän neuvotteluiden kulusta: Rauhanomaista diplomaattista ratkaisua ei ole tulossa

14:18: Venäjän sunnuntaiaamuinen ohjusisku Puolan rajan lähellä sijaitsevaan Javorivin tukikohtaan vaati Ukrainan viranomaisten mukaan 35 ihmisen hengen. Haavoittuneita oli satoja. Tukikohdassa oli iskun aikaan myös ainakin yksi Keski-Suomesta lähtenyt vapaaehtoistaistelija. Lue koko juttu täältä.

13:45: Venäjä ei ole pyytänyt Kiinalta sotilaallista apua, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto Reutersin mukaan. Peskovin mukaan Venäjällä on riittävät sotilaalliset resurssit, jotta se voi täyttää tavoitteensa Ukrainassa.

Kiinan ulkoministeriöstä sanottiin aiemmin maanantaina, että mediatiedot Venäjän Kiinalta pyytämästä kalustoavusta ovat Yhdysvaltain levittämää disinformaatiota.

13:25: Tältä Ukrainan sota on lähipäivinä näyttänyt: Uutissuomalainen keräsi kuvasarjan. Voit katsoa sen täältä.

13:16: Ukrainan pääneuvottelija Mykhailo Podolyak jakoi Twitterissä kuvan parhaillaan käynnissä olevista neuvotteluista Ukrainan ja Venäjän välillä. Kuvatekstissä hän kertoo, että osapuolet ovat ilmaisseet kantansa ja keskustelua käydään, vaikka se on vaikeaa. Ristiriitoja aiheuttaa Podolyakvin mukaan se, että maiden poliittiset järjestelmät ovat niin erilaiset.

12:04: Ukrainan eteläosassa sijaitsevassa Mariupolin kaupungissa on kuollut Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen ainakin 2 500 ihmistä, kertoo Sky News. Sen mukaan tiedon vahvisti Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovytsh, joka kertoi arvion kuolleiden lukumäärästä perustuvan Mariupolin kaupunginhallinnon keräämiin tietoihin.

Mustanmeren satamakaupunki Mariupol on ollut jo pitkään venäläisjoukkojen piirittämä, eikä kaupunkiin ole saatu apua tai asukkaita evakuoitua sieltä pois.

11:58: Ukrainan ja Venäjän edustajat neuvottelevat jälleen tänään videoyhteyden välityksellä. Etukäteen neuvottelujen kerrottiin alkavan kello 10.30.

Ukrainan pääneuvottelija Myhailo Podoljak sanoi ennen neuvotteluja, että Ukraina vaatii neuvonpidossa välitöntä tulitaukoa ja kaikkien venäläisjoukkojen vetäytymistä maasta.

Podoljakin mukaan vasta näiden vaatimusten täytyttyä voidaan keskustella poliittisista erimielisyyksistä maiden suhteissa.

Osapuolten edellisellä neuvottelukierroksella tapahtui sekä ukrainalais- että venäläislähteiden mukaan hienoista edistystä. Tämä on nostattanut toiveita siitä, että Ukrainaan saataisiin lähiaikoina tulitauko.

11:21: Saksa on päättänyt hankkia yli 30 amerikkalaista F-35-monitoimihävittäjää, kertovat parlamenttilähteet AFP:lle. Uusien koneiden on määrä korvata Saksan ilmavoimien vanhentuvat Tornado-hävittäjät. Ne ovat olleet Luftwaffen ainoa konetyyppi, joka kykenee kuljettamaan Saksaan varastoituja Yhdysvaltain ydinpommeja.

Saksalaislähteiden mukaan ilmavoimille ollaan hankkimassa myös 15 kappaletta Eurofighter Typhoon -hävittäjiä. Liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti viime kuussa Saksan lisäävän huomattavasti puolustusmenojaan Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia.

Lockheed Martinin valmistama F-35 on valittu myös Suomen Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäkoneeksi.

11:12: Yhdessä laajimmalle levinneistä uutiskuvista Ukrainan sodasta esiintynyt raskaana ollut nainen on kuollut. Myös hänen syntymätön vauvansa kuoli, kertoo uutistoimisto AP.

Suomessa kuvassa nähtiin yhtymäkohtia jopa Hugo Simbergin klassikkoteokseen Haavoittunut enkeli.

AP:n keskiviikkona julkaisemassa kuvassa veristä alavatsaansa pitelevää naista kuljetetaan pois synnytys- ja lastensairaalasta Mariupolin satamakaupungissa. Venäläisjoukot tulittivat sairaalaa keskiviikkona.

AP: Mariupolin järkyttävän uutiskuvan raskaana ollut nainen ja syntymätön lapsi kuolivat

10:59: Kiinan ulkoministeriöstä sanotaan uutistoimisto Reutersin mukaan, että mediatiedot Venäjän Kiinalta pyytämästä kalustoavusta ovat Yhdysvaltain levittämää disinformaatiota.

Kiina pitää Venäjän väitettyä kalustoapupyyntöä Yhdysvaltain disinformaationa, Venäjä kiistää pyytäneensä apua

10:53: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba pyytää Twitterissä apua maansa taisteluun:

– Niille, jotka ulkomailla pelkäävät tulevansa vedetyiksi mukaan kolmanteen maailmansotaan: Ukraina taistelee menestyksekkäästi. Me tarvitsemme apuanne taisteluun. Tarjotkaa meille kaikki tarvittavat aseet. Asettakaa lisää pakotteita Venäjälle ja eristäkää se täysin. Auttakaa Ukrainaa pakottamaan Putin epäonnistumaan ja vältätte suuremman sodan, Kuleba kirjoittaa.

Tviitti on julkaistu maanantaiaamuna hieman ennen kello kymmentä.

10:41: Savonlinnan ja Helsingin välinen reittilentoliikenne on palannut tänään normaaliksi, lentoasemayhtiö Finaviasta kerrotaan. Reitin lennot olivat pysähdyksissä koko viime viikon gps-paikannusjärjestelmän häiriöiden vuoksi. 

Lue lisää täältä.

10:15: Ukrainan pelastusviranomaisten mukaan pääkaupunki Kiovan luoteisosassa sijaitsevaa kerrostaloa tulitettiin aamulla. Tulitus on vaatinut ainakin yhden kuolonuhrin. Haavoittuneita on useita, mutta tarkka uhrimäärä vaihtelee lähteistä riippuen.

Tulituksen on kerrottu vahingoittaneen myös televisiotornia Kiovan länsipuolella, kertoo BBC . Myös Hostomelin lentokentän lähellä sijaitsevaa Antonovin lentokoneiden kokoonpanohallia Kiovan lähellä on tulitettu.

Iskut ovat jatkuneet myös muualla Ukrainassa, muun muassa piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa, jonne ei yrityksistä huolimatta eilenkään saatu toimitettua apua.

10:05: Ukraina pyrkii evakuoimaan loukussa olevia siviilejä kymmentä humanitaarista käytävää pitkin, sanoo Ukrainan varapääministeri Irina Vereschuk BBC:n mukaan. Evakuointeja suunnitellaan ainakin Kiovan lähistöllä olevista kaupungeista sekä Luhanskin alueelta.

Myös Mariupoliin johtava humanitaarinen käytävä pyritään saamaan auki ruoka- ja lääkekuljetuksia varten, Vereschuk kertoo.

09:32: Venäjällä viranomaiset ovat estäneet pääsyn kuvapalvelu Instagramiin, kertoo uutistoimisto AFP. Venäjän viranomaiset ovat syyttäneet Instagramin emoyhtiötä Metaa Venäjän vastaisen väkivaltaisen sisällön jakamisesta.

AFP:n toimittajien mukaan Instagramiin ei enää päässyt tänään ilman VPN-välityspalvelinta. Instagram oli myös lisätty Venäjän mediaa valvovan Roskomnadzorin listalle palveluista, joihin pääsy on rajoitettu.

09:12: Ison-Britannian puolustusministeriön mukaan yli 2,5 miljoonaa pakolaista on jättänyt kotinsa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Venäjän mielivaltainen pommitus ja ilmaiskut ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa. YK on raportoinut tähän mennessä 1 663 siviiliuhria, puolustusministeriö kirjoittaa Twitterissä ja toteaa, että todellinen määrä on todennäköisesti huomattavasti korkeampi ja tulee kasvamaan niin kauan kuin hyökkäys jatkuu.

Ison-Britannian puolustusministeriö julkaisee Twitterissä päivittäin katsauksensa Ukrainan tilanteesta.