Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies surmattiin julmasti Lappeenrannassa ja ruumis poltettiin auton takakontissa – KKO lievensi tuomiota alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta

Lappeenrannan autopolttomurhasta tuomitun naisen rangaistus lieveni korkeimmassa oikeudessa (KKO). KKO tuomitsi naisen 13 vuoden vankeuteen muun muassa alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta.

Keväällä 2018 tehdyssä veriteossa surmansa sai nuori mies, jonka ruumis löytyi myöhemmin hiiltyneenä palaneen auton takakontista. Ennen murhaa miestä oli pahoinpidelty eri tavoin ja kuljetettu sidottuna auton takakontissa.

Aiemmin nainen oli tuomittu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa muun muassa alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua.

Nainen oli rikoksen tekoaikaan 19-vuotias. Käräjäkäsittelyn aikana hänelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän oli ollut rikosten tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen eli ei täysin ymmärtänyt tekoaan.

KKO katsoi alemmista oikeusasteista poiketen, että elinkautisen vankeusrangaistuksen tuomitsemiseen ei ollut perusteita, vaikka murhaan liittyi moitittavuutta korostavia piirteitä.

– Rikoksen törkeydestä ja moitittavuudesta huolimatta murhaa ei tässä tapauksessa voitu pitää niin poikkeuksellisena, että elinkautisen vankeusrangaistuksen tuomitsemiseen alentuneesti syyntakeiselle tekijälle olisi edellytyksiä, kirjoittaa KKO ennakkopäätöksessään.

STT ei teon vakavuudesta ja tuomion pituudesta huolimatta kerro rikoksentekijän nimeä, koska tuomiosta ja jutusta selviää yksityiselämän suojan piiriin kuuluva terveystieto mielenterveyden häiriöstä.

Tekoon osallistunut mies tuomittu elinkautiseen vankeuteen

KKO:n mukaan alentunut syyntakeisuus lieventää rikoksentekijän syyllisyyttä. Enimmäisrangaistuksen tuomitseminen alentuneesti syyntakeiselle edellyttäisi KKO:n mukaan sitä, että teko olisi täysin poikkeuksellinen ja selvästi törkeämpi kuin vastaavanlaiset rikokset yleensä ovat.

– Teossa käytetty väkivalta ei ole ollut kuitenkaan laadultaan ja voimakkuudeltaan aivan poikkeuksellista verrattuna siihen, mikä murhan tunnusmerkistön täyttävissä teoissa on tyypillistä. (Uhriin) ei ole kohdistettu äärimmäisen vakavaa väkivaltaa ennen surmaamistekoa, eikä kuolemaan johtaneen väkivallan käyttö ole kestänyt erityisen pitkään, kirjoittaa KKO tuomiossaan.

Rikoksissa oli mukana mies, joka on lainvoimaisesti tuomittu syyntakeisena eli tekonsa ymmärtäneenä elinkautiseen vankeuteen. Käräjä- ja hovioikeuden mukaan kaksikko syyllistyi murhan lisäksi muun muassa törkeään ryöstöön, törkeään vapaudenriistoon ja hautarauhan rikkomiseen.

Oikeus katsoi, että teko oli suunniteltu. Rikoksen uhrilta vietiin väkivalloin puhelin, lompakko ja pankkikortin tunnusluku. Lisäksi häntä pahoinpideltiin raa'asti jo ennen murhaa. Ruumiista löytyi yli 30 pistohaavaa.