Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvostetun tutkimuslaitoksen raportti: "Venäjä soti itsensä kahdessa viikossa Euroopan köyhimmäksi valtioksi"

Niin sanotun Visegrád-ryhmän (Puola, Slovakia, Tshekki ja Unkari) perustama tutkimus- ja analyysiyksikkö Visegrád 24 on julkaissut raportin kaksi viikkoa kestäneen sodan vaikutuksista Venäjän talouteen.

Visegrád 24:n raportti on Venäjän kannalta lohdutonta luettavaa.

"Sodan vaikutukset Venäjän talouteen ovat nähtävillä. Sota Ukrainassa on jo nyt tuhonnut noin kahdenkymmenen vuoden verran Venäjällä saavutettua talouskasvua, jos mittarina on bruttokansantuote", laskee Visegrád 24.

Visegrád 24:n mukaan keskiansio Venäjällä on tällä hetkellä noin 396 euroa.

"Monilla mittareilla mitattuna Venäjä on nyt Euroopan köyhin valtio", analysoi Visegrád 24.

Muutos on yhteiskunnan rakenteita pahoin horjuttava käänne valtiossa, jota on valtiontalouden tunnusluvuilla arvioituna pidetty noin kymmenenneksi suurimpana talousmahtina maailmassa.

Visegrád 24:n arvio Venäjän talouden toipumisesta on jokseenkin sama kuin sitä jo aiemmin arvioimien instituutioiden. Toisin sanoen kansantalouden palautuminen entiselleen on erittäin hidasta, koska Venäjää painavat maineen täydellinen menetys ja muun maailman halu luoda vaihtoehtoja Venäjältä aiemmin tuotujen energia- ja muiden tuotteiden tilalle.

Tutkimuslaitos muistuttaa, että Ukrainan talous on tietenkin samanlaisessa syöksyssä. Ukrainaa pönkittää maahan virtaava taloudellinen tuki, jota se ei täysimääräisesti pysty hyödyntämään, koska olot osassa Ukrainaa ovat katastrofaaliset.

Visegrád-ryhmä perustettiin helmikuussa 1991, jolloin perustajajäseninä olivat Puola, Tshekkoslovakia ja Unkari. Kun Tshekkoslovakia hajosi, sekä Tshekki että Slovakia liittyivät Visegrád-ryhmään. Kaikki Visegrád-ryhmän maat ovat Euroopan unionin jäseniä.

Visegrád-maita pidetään Suomen tavoin Venäjä-asiantuntijoina, koska ne ovat jo sijaintinsa vuoksi paljon tekemisissä Venäjän ja venäläisten kanssa.