Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Atomienergiajärjestö IAEA kertoo menettäneensä yhteyden myös Zaporizhzhjan ydinvoimalaan

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoo menettäneensä yhteyden Zaporizhzhjan ydinvoimalan järjestelmiin. Järjestön mukaan ukrainalaisydinvoimala ei enää lähetä dataa IAEA:lle.

Syy Zaporizhzhjan voimalan tiedonsiirron katkeamiseen on toistaiseksi epäselvä, ja IAEA on sanonut pitävänsä tilannetta huolestuttavana.

Ydinvoimala on Euroopan suurin. Venäjä hyökkäsi Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelle viime viikolla ja ydinvoimalassa syttyi tulipalo, kun Venäjän joukot tulittivat kohti ydinvoimalaa. Venäläiset joukot saivat hyökkäyksen seurauksena ydinvoimalan haltuunsa.

Ukraina on syyttänyt Venäjää "ydinterrorista" voimalan tulituksen takia.

Ukrainan energiaministeri on myös kertonut venäläissotilaiden "kiduttavan" Zaporizhzhjan ydinvoimalan henkilökuntaa siinä toivossa, että he antaisivat jonkinlaisen lausunnon julkisuuteen. Asiasta uutisoi ainakin Guardian .

Ministerin mukaan Zaporizhzhjan alueella on noin 500 venäläissotilasta vahvasti aseistautuneina. Ydinvoimalan henkilökunnan kerrotaan olevan henkisesti ja fyysisesti hyvin uupuneita.

Myöskään Tshernobylin ydinvoimala ei lähetä enää tilannetietoja

Eilen IAEA kertoi vastaavasta tiedonsiirron katkeamisesta Tshernobylin ydinvoimalasta. Ukrainalaistietojen mukaan venäläisten sotilaiden valtaama Tshernobylin ydinvoimala on sittemmin kokonaan irrotettu sähköverkosta. IAEA:n mukaan sähkönpuutteesta ei kuitenkaan aiheudu kriittistä vaaraa.

Tiedonsiirron katkeaminen on tarkoittanut, ettei IAEA saa enää yhteyttä ydinvoimaloihin asennettuihin turvaratkaisuja seuraaviin järjestelmiin.

– Datan etäsiirto IAEA:n ydinmateriaalia valvovista laitteista on tärkeä osa valvontaamme Ukrainassa ja maailmanlaajuisesti, IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi kertoi.

– Tällaisten järjestelmien avulla voimme valvoa ydinmateriaalia ja toimintaa näillä paikoilla silloinkin, kun tarkastajiamme ei ole paikalla.

IAEA:n voimaloihin asentamilla turvaratkaisuilla pyritään muun muassa estämään ydinaseiden leviäminen havaitsemalla materiaalien väärinkäyttö varhaisessa vaiheessa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP