Etelä-Koreassa äänestetään presidentistä – ensimmäiset jonottivat uurnille jo pimeän aikaan

Etelä-Koreassa äänestetään tänään maan seuraavasta presidentistä. Äänestyspaikat avautuivat Suomen aikaa eilen myöhään illalla. Ensimmäiset äänestäjät saapuivat äänestyspaikoille, kun ulkona oli vielä pimeää. Uurnille jonotettiin kasvomaskeihin sonnustautuneena.

Presidenttiehdokkaista mielipidemittauksissa vahvimmilla ovat olleet nykyisen presidenttipuolueen eli demokraattisen puolueen Lee Jae-myung ja opposition kandidaatti, konservatiivinen Yoon Suk-yeol. Vaalikampanjointia leimasi ennakkosuosikkien välinen loanheitto.

Äänestyspäivä on vapaapäivä 44 miljoonan äänestäjän maassa. Paikallista aikaa aamukuudelta auenneet uurnat sulkeutuvat iltakuudelta, mutta tämän jälkeen äänestys on mahdollista 90 minuutin ajan koronapositiivisille.

Terveysviranomaisten mukaan yli miljoona ihmistä on eristäytyneenä koteihinsa saatuaan positiivisen testituloksen. Maa muutti vaalilakejaan viime kuussa varmistaakseen, että koronapositiivisetkin pääsevät äänestämään.

Etelä-Korea on keskellä koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttamaa tartunta-aaltoa. Tässä kuussa on useimpina päivinä kirjattu yli 200 000 uutta koronatapausta.

Huolena muun muassa kasvava epätasa-arvoisuus

Viime viikolla järjestettiin kahden päivän mittainen ennakkoäänestys, jossa äänensä antoi ennätykselliset 37 prosenttia äänioikeutetuista. Ennakkoäänestysjärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2013, ja tänä vuonna ennakkoon annettujen äänien osuus oli kaikkien aikojen suurin.

Kannatuskyselyiden perusteella merkittävimmät huolet vaaleissa ovat kasvava epätasa-arvoisuus, nuorisotyöttömyys sekä pääkaupunki Soulin korkeat asuinkustannukset.

Maan istuva presidentti Moon Jae-in on edelleen varsin suosittu, vaikkei hän olekaan saanut aikaiseksi lupaamaansa rauhansopimusta Pohjois-Korean kanssa. Etelä-Korean perustuslaki rajoittaa presidenttiyden yhteen viisivuotiseen kauteen.

Etelä-Koreassa useat presidentit ovat joutuneet vankilaan valtakautensa jälkeen, tavallisesti korruptiosta syytettynä. Tämä on usein tapahtunut siinä vaiheessa, kun heidän poliittiset vastustajansa ovat siirtyneet valtaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka