Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Uskon, että voimme olla hyödyksi" – Ukrainan suuntaan lähdössä Suomesta kymmeniä kuljetuksia

Kahteen pikkubussiin on pakattu toistakymmentätuhatta sairaala- ja kenttäsairaalakäyttöön tarkoitettua kirurgista kertakäyttöesiliinaa. Monta sataa kiloa painava toimitus täyttää ison osan tavaratilasta. Tuhannet kirurgiset maskit ja käsineet vievät vähemmän tilaa.

Autoon on lastattu lisäksi muun muassa lääkkeitä sekä haavanpuhdistus- ja ensiaputarvikkeita. Pattereita, taskulamppuja ja termospulloja löytyy laatikkokaupalla. Lahjoitukset ovat peräisin suomalaisilta valmistajilta, terveyskeskuksilta ja yksityisiltä ihmisiltä.

Helsinkiläinen tapahtuma-alan yrittäjä Pietu Pietiäinen on asetellut kuorman päällimmäiseksi lasten- ja hygieniatarvikkeita sekä eri-ikäisille lapsille sopivia turvaistuimia. Pietiäinen on toinen Helsingistä Tallinnan kautta Puolan rajalle tiistaina suunnanneen pikkubussin kuljettajista.

Hän keksi idean Ukrainan rajalle lähtemisestä sunnuntaina, kun aikaa vapautui erään työkeikan peruunnuttua. Pietiäisen on ollut vaikea keskittyä viime aikoina mihinkään Ukrainan sodan vuoksi.

– Sotatilanne naapurissa on ahdistanut minua aika paljon. Päätin purkaa sodan aiheuttamaa ahdistusta auttamalla konkreettisesti, Pietiäinen kertoo puhelimitse.

Lääketarvikkeista pulaa, vaatteista ei

Tuttu tapahtuma-alan yrittäjä lupasi Pietiäisen käyttöön pikkubussit, jotka olivat seisoneet koko talven käyttämättöminä. Myös toinen kuski, venäjää osaava Johannes Saari, löytyi sitä kautta.

Pietiäinen ja Saari aikovat jättää suuren osan autoihin pakatuista tavaroista Ukrainan rajan tuntumassa sijaitsevaan Help Ukraine -keskukseen. He ovat saaneet sieltä tiedon, että etenkin lääketarvikkeista on pulaa ja niitä toivotaan suuria määriä.

Vaatteita ei haluta, sillä niitä on kuulemma jo yli tarpeen.

Ajatuksena on tarjota lastin sisältöä myös matkan varrelle osuviin Punaisen Ristin pisteisiin. Muun muassa vauvantarvikkeet, lakanoita ja osa lääkkeistä on tarkoitus viedä Puolan rajan pohjoisimpaan vastaanottokeskukseen.

– Siellä myös kyselemme, löytyykö paluumatkalle halukkaita kyytiläisiä.

"Parempi, että apua on liikaa kuin liian vähän"

Pietiäinen toivoo saavansa paluukyytiin ainakin tuttavan kautta löytyneen, edelleen Ukrainan puolella olevan 13-vuotiaan pojan. Pojan pitäisi päästä Puolan puolelle viikonloppuun mennessä, jolloin Pietiäisen ja Saaren on tarkoitus suunnata paluumatkalle. Pojalla on Suomessa tuttava, joka voisi pitää hänestä huolta.

Minibusseihin mahtuu yhteensä 15 ihmistä. Hätätapauksessa kyytiin voidaan ottaa vielä muutama ylimääräinen lapsi. Pietiäinen on ilmoitellut vapaista paikoista muun muassa ukrainalaisten some-ryhmissä.

Sekä Pietiäinen että Saari ovat taustaltaan ammattikuskeja. Pietiäinen on ajanut sekä taksia että erilaisia keikka-autoja. Bussien tuulilaseihin laitettavissa lapuissa lukee englanniksi ja ukrainaksi suurin piirtein näin: Tarjolla ilmainen ja turvallinen kyyti Riikaan, Tallinnaan tai Helsinkiin. Kulut maksetaan. Evästä ja juomaa on sekä lasten istuimia.

Ihmiset ovat olleet Pietiäiseen runsaasti yhteydessä hänen kerrottua suunnitelmastaan sosiaalisessa mediassa. Hän on saanut tavaroiden lisäksi rahaa polttoainekuluihin sekä paluukyydissä Suomeen mahdollisesti saapuvien laivalippuihin ja ruokaan.

Pietiäisen mielestä on parempi, että apua on liikaa kuin liian vähän.

– Tunnen tekeväni jotain toivottavasti hyödyllistä. Toivon, ettemme juutu auttajaruuhkaan Puolan puolella rajaa.

Pietiäinen on tarvittaessa valmis auttamaan myös paikalliskuljetuksissa esimerkiksi rajalta vastaanottokeskukseen tai vastaanottokeskuksesta vaikkapa kauppaan puuttuvia tarvikkeita hakemaan.

Tukkivatko innokkaat auttajat tiet ja hotellit?

Ukrainan ja Puolan välinen raja johtaa suoraan Euroopan unioniin. Raja on auki, ja ukrainalaisia on mahdollista tuoda Euroopan halki aina Suomeen saakka.

Tilanne on siis logistisesti katsottuna nyt täysin erilainen kuin mihin muiden viime vuosikymmenten sotien aikana on totuttu. Ukrainan rajalle asti avoin reitti on saanut ennätysmäärän suomalaisia ja Suomessa asuvia ukrainalaisia toimimaan.

Vähintäänkin kymmeniä eri retkikuntia on organisoitunut viime päivinä sosiaalisen median ryhmissä. Ukrainan rajan suuntaan on jo lähtenyt useita busseja ja pikkubusseja. Ainakin kymmeniä kuljetuksia valmistellaan parhaillaan.

Suomesta Ukrainan rajalle kuljetetaan hyödylliseksi arveltua tavaraa. Paluukyytiin otetaan ihmisiä, jotka mielivät kotimatkan varrella oleviin paikkoihin tai aina Suomeen asti.

Suomen ukrainalaisten ja heidän kontaktiensa nopeasti kasvava verkosto on ollut erityisen tehokas tavarakuljetusten organisoimisessa. Ukrainalaiset ja suomalaiset ovat järjestäneet tavarakeräyksiä ympäri maata. Kuskeja on etsitty sosiaalisen median kautta, ja heitä on löytynyt suhteellisen helposti. Toiminta alkoi välittömästi Venäjän hyökkäystä seuranneina päivinä.

Helsingissä tavaraa kerätään ja lajitellaan esimerkiksi Suvilahden Kattilahallissa. Tavaraa on paikalla jo rekkalasteittain ja lisää saapuu koko ajan.

Suomesta on lähdössä Ukrainaan myös sotilaiden tarvitsemiin tarvikkeisiin keskittyvä kuljetus. Ukrainalaisille on tarkoitus viedä esimerkiksi luotiliivejä, kypäriä ja drone-pienoiskoptereita. Talvivaatteita, maihareita ja vastaavaa otetaan myös samaan kyytiin. Sotilaille on viety Suomesta varustusta jo aiemminkin.

Yksityisten toimijoiden organisoitumista sosiaalisen median voimalla on myös kritisoitu. Virallisten isojen avustusjärjestöjen kuten Punaisen Ristin tai Unicefin toimintaa pidetään yksityisiä toimijoita tehokkaampana. Yksityisten toimijoiden pelätään aiheuttavan rajan tuntumassa tarpeetonta ruuhkaa ja kuluttavan paikallisia resursseja, esimerkiksi hotellien petipaikkoja.

Yksityiset toimijat puolestaan perustelevat aktiivisuuttaan nopeudella, ketteryydellä ja joustavuudella.