Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vientipakotteet jarruttavat Suomessa erityisesti pk-yritysten vientiä

Tulli arvioi, että Venäjän-kauppaa käyvistä suomalaisyrityksistä noin neljännes käy sen tyylistä kauppaa, joka on mahdollisesti EU:n vientipakotteiden alaista. Pääosin kyse on pk-yrityksistä, kertoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Venäjän-kauppaa käyviä yrityksiä Suomessa on yli 2 000. Tullin tehtävänä on viranomaisena hoitaa vientipakotteiden valvontaa.

Pakotteiden piiriin tulee hyvin paljon teknologiateollisuuden tuotteita, mutta myös erilaisia varaosia.

– Repertuaari on aika valtava, Rakshit kuvaa.

EU:n pakotelistaus on 40-sivuinen. Yritysten vastuulla on tietää, ovatko niiden viemät tuotteet pakotteiden piirissä. Alkuun Tulli on valmis puuttumaan tilanteisiin neuvomalla, mutta viime kädessä kyse on rikoksesta, jos yrittää tahallisesti viedä pakotteiden alaisia tuotteita.

Erityisesti pankkisektori ja teknologiavienti

Uusin EU:n pakotepaketti iskee erityisesti Venäjän pankkisektoriin sekä teknologiavientiin. Energiasektorilla asetettiin vientikielto tietyille öljynjalostukseen käytettäville tuotteille ja teknologioille ja liikennesektorilla lentokoneille ja niiden varaosille.

Vientilupaa vaativien kaksikäyttötuotteiden listaa laajennettiin ja asetettiin uusia vientikieltoja. Kaksikäyttötuote on tuote, joka soveltuu normaalin siviilikäytön lisäksi sotilaallisiin tarkoituksiin.

Lisäksi EU laajensi merkittävästi henkilöpakotteita. Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin varat jäädytettiin. Pakotelistalle lisättiin Putinin ja Lavrovin lisäksi 97 muutakin henkilöä, muun muassa Venäjän duuman jäseniä sekä Valko-Venäjän turvallisuuskoneiston edustajia.

Ukraina vetosi Swift-sulun puolesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi lauantaina, että loputkin EU-maat asettuisivat tukemaan sitä, että Venäjä suljettaisiin kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Zelenskyi nimesi AFP:n mukaan erikseen, että tähän tarvittaisiin vielä Saksan ja Unkarin tuki.

Unkari kiisti tuoreeltaan, että se olisi nyt tai ollut aiemmin esteenä millekään toimille.

Swift-sulkua on pidetty tehokkaana toimena, koska järjestelmä on hyvin keskeinen pankeille ja rahoituslaitoksille.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi perjantai-iltana ulkoministerikokouksen jälkeen, että yksikään jäsenmaa ei osoittanut ehdotonta vastustusta Swiftin käyttöä kohtaan. Suomelle Swiftin käyttäminen pakotteiden osana käy.

Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner totesi AFP:n mukaan perjantaina, että Swift-sulku on yksi vaihtoehto seuraavalla mahdollisella pakotekierroksella.