Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotilasasiantuntija: Venäjä ei ole vielä saavuttanut merkittäviä voittoja Ukrainan hyökkäyksessä

Venäjä ei ensimmäisen hyökkäyspäivänsä iltaan mennessä ollut vielä saavuttanut merkittäviä voittoja Ukrainassa, arvioi everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa STT:lle.

– Tässä aamulla tapahtui pieni yllätys ja alkumenestys. Tällaista tuli-iskua raketeilla ja ohjuksilla ei voi torjua oikein millään. Siinä päästään iskemään rajantakaisiin kohteisiin, ja ohjuksilla on ammuttu pitkin ja poikin Ukrainaa.

Taistelujen etenemisestä on päivän aikana liikkunut paljon ristiriitaisia ja epävarmoja tietoja. Kokonaiskuvan perusteella näyttää kuitenkin Pihlajamaan mukaan siltä, että Venäjän asevoimien eteneminen Ukrainaan ei ole sujunut niin nopeasti kuin Kremlissä olisi ehkä toivottu.

– Molempien puolien viestinnästä paistaa läpi se, että tilanne on vähän vakiintunut. Merkittävää läpimurtoa, jota Venäjä odotti, ei ole tapahtunut. Ollaan tietynlaisessa pattitilanteessa. Venäjä aloitti hyökkäyksen hyvin monesta suunnasta, neljästä tai viidestä, ja on sitonut joukkonsa moneen suuntaan.

"Mitään oleellista ei ole vallattu"

Pihlajamaan mukaan näyttää siltä, että Ukrainan maanpuolustushenki on kohtuullisen korkealla. Ensimmäisen päivän perusteella on kuitenkin liian varhaista sanoa, ovatko taistelut jumiutumassa asemasodaksi.

– Ei voi tänään sanoa, että hyökkäys jämähtäisi tähän, mutta jos se jämähtää, se on selvä tappio (Venäjälle). Eihän niillä päästy suoraan sanottuna mihinkään, mitään oleellista ei ole vallattu, ei Harkovaa eikä Kiovaa. On vallattu maata, Pihlajamaa sanoo.

– Niin kauan kuin sotilasjoukoilla vain uhataan ja painostetaan, kaikki on hyvin, mutta sitten kun hyökätään, sen hyökkäyksen pitää onnistua. Jos se epäonnistuu, se on selkeä tappio.

Venäjä on yrittänyt saada haltuunsa pääkaupunki Kiovan ympäristöä maahanlaskujoukoilla, joiden oli ilmeisesti tarkoitus saada yhteys Valko-Venäjältä tuleviin maajoukkoihin. Näin ei kuitenkaan iltaan mennessä ollut tapahtunut.

– Maahanlaskujoukot eivät kauhean kauaa itsessään selviä hengissä, jos puolustus on vahvaa ja ne eivät saa täydennyksiä. Siinä loppuu joko ruoka tai ammukset, Pihlajamaa sanoo.

Mediatietojen mukaan Venäjä olisi illalla lähettänyt Pihkovasta Kiovan suuntaan laivueen miehistönkuljetuskoneita, jotka voivat kantaa lisää maahanlaskujoukkoja.

Vaikka mikään maa ei hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä ole luvannut suoraa sotilaallista apua Ukrainalle, Yhdysvaltain tiedustelutiedosta on varmasti apua Ukrainan puolustajille, Pihlajamaa arvioi.