Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen pääministeri Esko Aho jättää venäläisen Sberbankin hallituksen – myös sveitsiläinen jäsen eronnut hallituksesta

Suomen entinen pääministeri Esko Aho vetäytyy Venäjän suurimman pankin Sberbankin hallituksesta. Ahon mukaan eron syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Asiasta uutisoi tänään ensimmäisenä Turun Sanomat .

– On aivan selvää, että Venäjän hyökättyä naapurimaansa alueelle hallitustyöskentelyyn osallistuminen ei ole enää mahdollista, Aho toteaa STT:lle.

Ahon mukaan pankin hallituksesta on hänen lisäkseen eronnut toinenkin ulkomaalainen jäsen.

– Hallituksessa on lisäkseni kaksi muuta (ulkomaalaista) jäsentä, sveitsiläis-brittiläinen ja ranskalainen. Ainakin toinen heistä eli sveitsiläinen on tehnyt (päätöksen erota).

Ahon ilmoitus tuli tänään sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Aho kertoo STT:lle kuitenkin ilmoittaneensa pankille jo viikkoja sitten, ettei ole enää ehdolla hallitukseen Sberbankin seuraavassa yhtiökokouksessa. Aho oli istunut pankin hallituksessa vuodesta 2016 saakka.

– Olen ollut kuusi vuotta hallituksessa, ja riippumattoman hallituksen jäsenen maksimiaika on (Sberbankissa) seitsemän vuotta. Olin lähellä sitä, Aho toteaa.

– Tarkoitukseni oli jatkaa kausi loppuun, mutta nyt näissä oloissa sodan sytyttyä en näe sitä enää mahdolliseksi. Tilanne on hallitustyöskentelyn kannalta muuttunut mahdottomaksi.

Aho sanoo ilmoittaneensa pankin hallinnolle erostaan tänään Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

– Olin totta kai jo varautunut (hyökkäykseen), mutta en tietenkään tehnyt päätöstäni ennen kuin oli nähtävissä, mihin tilanne oli menossa, Aho sanoo.

Hän korostaa, että hänellä ei ole ollut tarvetta protestoida itse pankkia tai sen omistajia kohtaan.

– Olen edustanut hallituksessa pankin läntisiä osakkeenomistajia, jotka muodostavat merkittävän vähemmistön Sberbankin omistajista. Minulla ei ole ollut tarvetta protestoida sen paremmin heitä kuin pankkiakaan kohtaan, Aho toteaa.