Kontaktien välttäminen sairaana, kotitestaus ja mahdollisimman korkea rokotuskattavuus korostuvat epidemian jatkuessa ja koronarajoitusten keventyessä, muistuttavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM).
THL:n ja STM:n yhteisessä tiedotteessa todetaan, että koronatartunnan saaneiden sairaalahoidon tarve on pysynyt korkealla tasolla. Koronatartunnan saaneita potilaita oli keskiviikkona erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 354. Luku on samaa tasoa kuin viime viikolla, jolloin potilaita oli muutama enemmän.
Sairaalahoidossa olevat potilaat voivat olla sairaalassa myös jonkin muun syyn kuin koronan takia.
THL kertoi tänään lähes 8 000 uudesta koronatartunnasta Suomessa. Viikko sitten samana päivänä raportoitu tapausmäärä oli tämän päivän tilannetta vastaava.
Kahden viime viikon aikana tartuntoja on raportoitu runsaat 76 000, mikä on lähes 9 000 tartuntaa vähemmän kuin edeltävällä kahden viikon jaksolla. Tuolloin tartuntoja raportoitiin vähän yli 85 000.
Luvut eivät kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti. Yhteensä koronatartuntoja on raportoitu Suomessa koko epidemian aikana lähes 630 000.
Jätevesissä edelleen paljon koronavirusta
Epidemian kasvun arviointi on edelleen hyvin epävarmaa. THL ja STM kertovat niin sanotun tehollisen tartuttavuusluvun olevan nyt hieman viime viikkoa pienempi. Suomen jätevesissä koronaviruksen perimän kokonaismäärä on kuitenkin edelleen korkealla tasolla.
– Koronaviruksen määrän trendi on kääntynyt laskuun vain Espoossa ja Helsingissä, muilla seurantapaikkakunnilla trendi on jatkanut nousuaan tai pysynyt tasaisena, tiedotteessa kuvataan jätevesiseurannan viikkoraportin tulosta.
Terveysviranomaiset korostavat edelleen rokotusten suojaavuutta. Kolmannen rokotuksen ottaminen on erityisen tärkeää riskiryhmille ja 60 vuotta täyttäneille.
Kolmannen rokoteannoksen on saanut yli 60 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä. THL ja STM kertovat, että kolmannen rokoteannoksen kattavuuden kasvu on hidastunut.
Kolmannen rokoteannoksen saaneita on koko väestöstä lähes puolet eli runsaat 2,7 miljoonaa. Kaksi rokotetta on saanut noin 76 prosenttia ja yhden rokotteen noin 80 prosenttia koko väestöstä.
Neljättä rokoteannosta suositellaan 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.
Työryhmä valmistelee koronapassin lainsäädäntöä
STM asetti keskiviikkona työryhmän, jonka tehtävänä on kehittää koronapassia koskevaa lainsäädäntöä vastaamaan paremmin tautitilanteen mahdolliseen huonontumiseen. Koronapassi on poissa käytöstä ainakin helmikuun 28. päivään saakka.
Syksyllä 2021 käyttöön otetun passin tavoitteena oli helpottaa esimerkiksi ravintola- ja tapahtuma-alan toimintaa ja tarjota vaihtoehdon alueellisille rajoituksille.
Sosiaali- ja terveysministeriön johtaman työryhmän on määrä valmistella hallitukselle esitys koronapassia koskevasta lainsäädännöstä toukokuun loppuun mennessä.