Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus vastaa välikysymykseen polttoaineiden ja sähkön hintojen noususta

Hallitus vastaa tänään eduskunnan täysistunnossa opposition välikysymykseen polttoaineiden ja sähkön hintojen noususta ja hallituksen kyvyttömyydestä reagoida tilanteeseen. Perussuomalaisten jättämässä välikysymyksessä ovat mukana kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Kokoomus jäi välikysymyksestä pois, koska se piti perussuomalaisten ratkaisuja tilanteeseen vastuuttomina ja epärealistisen kalliina.

Välikysymykseen vastaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Äänestykset toimitetaan keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa

Hallituksen tärkein keino vastata kohonneisiin energian hintoihin on työmatkavähennyksen määräaikainen korotus täksi vuodeksi. Se hyödyttää etenkin autoilijoita, jotka ajavat päivittäin pitkää työmatkaa.

Hallitus linjasi viime viikolla myös liudan muita toimia, joilla on tarkoitus lieventää energian hinnannousun vaikutuksia. Esimerkiksi maatalouden tuotantorakennusten kiinteistövero poistetaan väliaikaisesti tältä vuodelta, jos EU-lainsäädäntö sen sallii. Jos toimi ei onnistu EU-oikeudellisesti, maataloudelle myönnetään tukea muilla keinoilla.

Hallitus aloittaa myös ammattidieselverojärjestelmän valmistelun valtiovarainministeriössä.

Perussuomalaiset on pitänyt hallituksen pakettia riittämättömänä. Puolue olisi halunnut puuttua autoilun kasvaneisiin kustannuksiin polttoaineveroa laskemalla.

Energian hinta on noussut voimakkaasti ympäri maailman viime kuukausina. Taustalla on monia syitä, muun muassa kysynnän elpyminen koronapandemian helpottaessa, kireä geopoliittinen tilanne sekä sääolosuhteet.