Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän yliopistossa käynnistyi uusi tutkimusprojekti koirien ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta – ainutlaatuisessa tutkimuksessa koiria ja ihmisia tarkkaillan samoin menetelmin

Jyväskylän yliopistossa on viime syksynä aloitettu uusi viisivuotinen tutkimusprojekti, jonka tarkoituksena on selvittää koiran ja ihmisen välistä vuorovaikutusta entistä tarkemmin, sekä selvittää ihmisen ja koiran suhteen erityisyyttä.

Vuorovaikutusta tutkitaan monitieteisin menetelmin käyttäytymistä tutkimalla, katseenseurannalla ja sykkeitä mittaamalla. Tutkimuksella pyritään vastaamaan muun muassa siihen, millainen vaikutus vuorovaikutukseen on ihmisen persoonallisuudella, empatialla ja kokemuksella tai koiran käyttäytymistesteillä saaduilla ominaisuuksilla?

– Tutkimus voi antaa mielenkiintoisia viitteitä siitä, millaiset vuorovaikutusprosessit ovat puhtaasti ihmisten välisiä ja mitkä ulottuvat myös lajien väliseen vuorovaikutukseen, sanoo akatemiatutkija Miiamaaria Kujala Jyväskylän yliopistosta.

Tutkimusasetelmana hanke on yliopiston mukaan mahdollisesti ainutlaatuinen, sillä perinteisesti ihmisten ja eläinten mielenliikkeitä on usein tutkittu toisistaan eroavilla menetelmillä.

Vaikka hankkeen ei ole tarkoitus rakentaa yleispätevää mallia ihmisten ja eläinten väliseen vuorovaikutukseen, voi tutkimus yliopiston mukaan tuoda ideoita ja verrattavaa dataa myös muiden nisäkäslajien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkimukseen.