Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SPR:n selvitys: Yksinäisyys on yleistynyt Suomessa – joka neljäs on ollut yksinäinen jo yli viisi vuotta

Suomessa yksinäisyys on yleistynyt entisestään, selviää Suomen Punaisen Ristin (SPR) tuoreesta Yksinäisyysbarometristä.

Selvityksessä yli puolet kertoo kokeneensa yksinäisyyttä.

Viime vuonna tehdyssä SPR:n selvityksessä yksinäisyydestä kertoi kärsivänsä joka kolmas ja tätä aiemmin joka viides.

Pelkästään koronapandemia ei selitä yksinäisyyden yleistymistä. Joka toisella yksinäisyys on jatkunut vähintään vuoden ja neljänneksellä yli viisi vuotta.

– Voi sanoa, että yksinäisyys on kroonistunut Suomessa. Se on paitsi tragedia yksilölle, myös yhteiskunnallinen ongelma, toteaa tiedotteessa SPR:n sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta.

– Meillä on erityisen suuri huoli niistä ihmisistä, joilla yksinäisyys on pysyvä olotila. Pitkittyessään yksinäisyys altistaa monille fyysisille sairauksille ja mielenterveysongelmille.

Yksinäiset nuoret kertovat hälyttävän usein, etteivät ole hakeneet apua

Barometrin mukaan yksinäisyys kasautuu erityisesti nuorille ja ikäihmisille.

Nuorista kolmannes kertoo oman yksinäisyytensä taustalla vaikuttavan ulkopuolelta tulevat kovat odotukset sekä vaatimukset pärjätä yksin. Yksinäiset nuoret hakevat varsin harvoin apua ahdinkoonsa.

– On pysäyttävää, että yksinäisistä nuorista neljä viidestä kertoo, etteivät he ole hakeneet apua yksinäisyyteensä. Jokaiselle tulee olla tarjolla turvallinen yhteisö, johon kiinnittyä, SPR:n Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää sanoo tiedotteessa.

Alarannan mukaan yksinäisyyteen puuttuminen vaatii yhteiskunnassa määrätietoisia toimia viranomaisten ja vapaaehtoisten lisäksi ihan jokaiselta.

– Kannustamme huomioimaan ihmisiä ympärillä ja näin vähentämään yksinäisyyttä itselleen sopivalla tavalla.

Yksinäisyysbarometrin toteutti Taloustutkimus tammikuussa 2022. Tämän vuoden barometrissä Punainen Risti tutki ensimmäistä kertaa laajemmin yksinäisyyttä, syitä yksinäisyyden taustalla ja sen vaikutuksia.