Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi otti kiinni mielenosoittajia Kanadassa, pormestarin mukaan kriisi Ambassador-sillalla on nyt ohi – Brysselissä on määrä järjestää maanantaina laaja eurooppalaisten mielenosoittajien kokoontuminen

Kanadassa poliisi otti sunnuntaina kiinni mielenosoittajia, jotka tukkivat Yhdysvaltoihin vievää rajasiltaa. Poliisi kertoi Suomen aikaa sunnuntaina iltapäivästä ryhtyneensä myös hinaamaan ajoneuvoja.

Pian tämän jälkeen Windsorin pormestari Drew Dilkens ilmoitti, että "kansallinen talouskriisi Ambassador-sillalla on päättynyt". Hänen mukaansa rajanylityspaikat avataan uudelleen, kunhan viranomaiset ovat päättäneet, että niiden avaaminen on turvallista.

Ambassador-silta on tärkeä kauppareitti, jonka yli kulkee neljännes Yhdysvaltain ja Kanadan välisestä kaupasta. Ambassadorin lisäksi myös useat muut rajanylityspaikat ovat olleet suljettuna.

Kanadan Freedom Convoy -protesti alkoi alun perin vastalauseena tiukoille testi- ja eristysvaatimuksille, jotka kohdistuvat Yhdysvaltain rajan yli palaaviin rokottamattomiin rekkakuskeihin. Sittemmin mielenosoitus on kuitenkin muuttunut laajemmaksi koronamääräyksiä ja pääministeri Justin Trudeaun hallitusta vastustavaksi protestiksi.

Vastaavanlaisia protesteja on myös järjestetty useissa muissa maissa.

Ottawassa edelleen tuhansia protestoijia

Pääkaupunki Ottawa on ollut Kanadassa mielenosoitusten keskus. Poliisi arvioi lauantaina, että kaupungissa oli edelleen noin 4 000 mielenosoittajaa. Tunnelma protestoijien keskuudessa on ollut juhlava, mutta mielenosoituksesta on aiheutunut muun muassa haittaa liikenteelle sekä meluhaittaa, mikä on aiheuttanut ärtymystä paikallisissa. Lisäksi joidenkin mielenosoittajien käytöksen on raportoitu ajoittain olleen töykeää tai aggressiivista.

Mielenosoittajien viesti on kuitenkin saanut myös kannatusta. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan kolmasosa kanadalaisista tukee protestiliikettä.

Pariisissa otettiin lähes sata kiinni

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa poliisi otti viikonloppuna kiinni 97 mielenosoittajaa, joista 81 oli yhä putkassa sunnuntaina. Koronarajoituksia ja kohoavia elinkustannuksia vastustaneet mielenosoittajat olivat pyrkineet tukkimaan liikenteen pääkaupungin keskustassa lauantaina.

Maan sisäministeriön mukaan Pariisissa oli kaikkiaan yli 7 600 muun muassa koronarokotevaatimuksia vastustanutta mielenosoittajaa. Pariisiin lähetettiin mielenosoitusten takia 7 200 poliisia. Poliiseilla oli käytössään panssariajoneuvoja ja vesitykkejä.

Ranskan poliisi oli kieltänyt Kanadan protestien kaltaiset mielenosoitukset jo hyvissä ajoin ennen kuin satojen ajoneuvojen saattue oli saavuttanut Pariisin. Kielloista ja kaduille lähetettyjen poliisien mittavasta määrästä huolimatta arviolta yli sata mielenosoittajien ajoneuvoa pääsi Pariisin Champs Elysees -pääkadulle. Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoituksen hajottamiseksi.

Viranomaisten mukaan muualla maassa mieltään osoitti noin 24 000 ihmistä.

Matkalla Brysseliin

Belgian Brysselissä on maanantaina määrä järjestää laajempi eurooppalaisten mielenosoittajien kokoontuminen. Belgia on kieltänyt tapahtuman ja pääministeri Alexander de Croo on kehottanut ihmisiä osoittamaan mieltään omassa maassaan.

Kiellosta huolimatta ainakin Ranskan pohjoisosassa sijaitsevaan Lillen kaupunkiin oli sunnuntaina saapunut arviolta 300 ajoneuvoa, joiden kuljettajien määränpäänä oli Bryssel.

– Menemme Brysseliin ja yritämme tukkia sen. Taistelemme tätä jatkuvaa valvonnan politiikkaa vastaan, kertoi uutistoimisto AFP:lle Toulousesta kotoisin oleva Jean-Pierre Schmit.