Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus etsii nopeita ratkaisuja bensa-ahdinkoon – Marin Ylen haastattelutunnilla: "Ei heikennä ilmastotoimia"

Hallituksen pyrkimykset helpottaa esimerkiksi korkeasta sähkön ja bensan hinnasta kärsivien kansalaisten tilannetta eivät vaaranna Suomen ilmastotavoitteita, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.

Hänen mukaansa pitkän tähtäimen tavoitteet pitää erottaa akuutista kriisitilanteen hoidosta.

– En näe, että tässä on ristiriitaa, Marin sanoi.

Marinin mukaan hallitus etsii keinoja kompensoida kohonnutta energian hintaa, koska hinta on kuluttajan kannalta kohtuuttomalla tasolla.

Yksi esillä oleva keino on polttoaineen jakeluvelvoitteen noston aikataulun rukkaus. Jakeluvelvoitteella tarkoitetaan sitä osuutta kaikesta jakelijan myymästä polttoaineesta, jonka tulee olla uusiutuvia polttoaineita. Uusiutuvien polttoaineiden vaadittu osuus nousi tämän vuoden alussa 19,5 prosenttiin.

– Voimmeko nyt tehdä muutoksia, jotka välittömästi helpottaisivat tätä tilannetta, siis jopa nykyisestä jakeluvelvoitteesta, Marin väläytti jakeluvelvoitteen keventämistä.

Muutokset olisivat määräaikaisia.

Jakeluvelvoite nousee

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan jakeluvelvoitteen tason nosto korottaa polttoaineiden pumppuhintoja. Jakeluvelvoitteella pyritään edistämään uusiutuvien polttoaineiden käyttöä ja siten päästövähennysten aikaansaamista liikenteessä.

Hallitus aikoo jatkaa jakeluvelvoitteen nostamista.

– Tälle on ollut laajaa parlamentaarista tukea myös oppositiopuolueista, hoitaa liikenteen päästövähennyksiä jakeluvelvoitteen kautta.

Marinin mukaan kyseessä on Suomessa myös kansallinen kysymys, koska kotimainen Neste valmistaa uusiutuvia polttoaineita.

Uhkana inflaation kiihtyminen

Hallituksen viisikko keskusteli energian hinnasta ja inflaatiosta viimeksi perjantaina.

– Haasteena löytää keinoja, jotka purisivat mahdollisimman nopeasti.

Marinin mielestä ansiotuloverojen kevennyksen on aina syytä olla työkalupakissa, mutta hän ei näe sitä oikein kohdennettuna toimena energian hintoihin.

– Pitää myös välttää sellaista tilannetta, että omin toimin kiihdyttäisimme inflaatiota.

Marin kertoo olevansa samaa mieltä ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin (vihr.) kanssa siitä, että Suomen ei pidä tehdä mitään sellaisia toimia, jotka lisäävät sen riippuvuutta fossiilisesta energiasta.

Marinin mukaan oli päätetty, että asiakirjat ovat julkisia

Marin kommentoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla myös hallinto-oikeuden päätöstä koronakoordinaatioryhmän asiakirjojen julkisuudesta. Helsingin hallinto-oikeus katsoi päätöksessään, että Valtioneuvoston kanslian päätös olla antamatta koronakoordinaatioryhmän asiakirjoja julkisuuteen keväällä 2020 rikkoi lakia.

Marinin mukaan neuvotteluissa oli päätetty, että kaikki koronan hoitoon liittyvät asiakirjat ja oletukset taustalaskelmineen pitää antaa julkisuuteen.

Marin sai tietää jälkikäteen, ettei asiakirjoja oltu luovutettu STT:lle. Hänen mukaansa tilannetta korjattiin ja asiakirjat luovutettiin.

– Olin itse siitä yhteydessä valtiosihteeriini, Marin kertoo.

STT ei ole kuitenkaan saanut kaikkia koordinaatioryhmän käsittelemiä asiakirjoja eikä myöskään erittelyä siitä, mitä asiakirjoja jätettiin antamatta ja millä perusteilla.