Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan liittopresidentti Steinmeier valittiin toisella kaudelle – nosti heti esille Ukrainan tilanteen

Saksassa liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier valittiin sunnuntaina toiselle kaudelle. Sosiaalidemokraatteihin lukeutuva Steinmeier sai selvän enemmistön liittokokouksessa annetuista äänistä.

Deutsche Wellen mukaan 66-vuotias Steinmeier nappasi 1045 ääntä 1437 äänestä. Valinnan tehnyt liittokokous kokoontuu ainoastaan presidentinvaalia varten.

Sunnuntaina valinnan tehneeseen liittokokoukseen kuului parlamentaarikkoja ja osavaltioiden valitsemia edustajia. Edustajien joukossa olivat muun muassa entinen liittokansleri Angela Merkel, Saksan jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Hansi Flick, virologi Christian Drosten ja pianisti Igor Levit, Deutsche Welle kertoo.

Steinmeier nosti valintansa jälkeen pitämässään puheessa esille Ukrainan räjähdysherkän tilanteen. Hänen mukaansa syy itäisessä Euroopassa kehittyneeseen aseellisen konfliktin ja sodan uhkaan on Venäjä.

– Rauhaa ei voida pitää itsestäänselvyytenä. Sitä on työstettävä vuoropuhelulla ja tarvittaessa selkein sanoin, pelotteilla ja päättäväisyydellä, Steinmeier muotoili.

Pääosin seremoniallinen tehtävä

Steinmeier on toiminut aiemmin ulkoministerinä kahdessa Merkelin hallituksessa. Hänet valittiin liittopresidentiksi ensimmäisen kerran vuonna 2017, jolloin hän sai 931 ääntä 1 239 hyväksytystä äänestä. Tuolloin valinnan tehneeseen liittokokoukseen kuului muun muassa silloinen Saksan miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Joachim Löw.

Liittopresidentin kausi on viisivuotinen. Tehtävä on pääosin seremoniallinen, ja maan todellinen johtaja on liittokansleri.

Saksan uudeksi liittokansleriksi valittiin joulukuussa sosiaalidemokraattien Olaf Scholz, ja maata 16 vuotta johtaneen Angela Merkelin valtakausi päättyi.