Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunisian presidentti laajentaa toimivaltaansa oikeuslaitokseen

Tunisian presidentti Kais Saied on antanut itselleen valtuudet erottaa tuomarit ja kieltää heitä ryhtymästä lakkoon. Uusi asetus esitettiin varhain sunnuntaiaamuna. Vain tunteja tämän jälkeen yli 2 000 ihmistä kerääntyi Tunisian pääkaupunkiin Tunisiin osoittamaan mieltä riippumattoman oikeuslaitoksen puolesta.

Asetus annettiin viikko sen jälkeen, kun Saied ilmoitti hajottavansa Tunisian ylimmän tuomarineuvoston (CSM). Seurauksena tästä tuomarit sulkivat tuomioistuimia ympäri maata, vedoten siihen, että toimenpide loukkaisi oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Sunnuntain päätöksen nojalla perustettiin myös uusi "väliaikainen korkein oikeusneuvosto", jonka 21 jäsenestä peräti yhdeksän ovat presidentin nimittämiä. Asetus antaa hänelle myös valtuudet erottaa "kaikki tuomarit, jotka eivät suorita ammatillisia tehtäviään". Lisäksi "kaiken tason tuomareilta on kiellettyä ryhtyä lakkoon tai toteuttaa järjestäytynyttä kollektiivista toimintaa, joka voisi häiritä tai viivästyttää tuomioistuinten normaalia toimintaa".

Juristien toimikunnan mukaan asetus lopettaa oikeudellisen riippumattomuuden Tunisiassa

Saied erotti viime vuoden heinäkuussa hallituksen, keskeytti parlamentin toiminnan ja siirsi osan hallituksen valtaoikeuksista itselleen. Presidentin vastustajat luonnehtivat tekoa vallankaappaukseksi.

Saied oli pitkään syyttänyt CSM:ää poliittisesti arkaluonteisten tutkimusten estämisestä ja islamistisen Ennahda-puolueen vaikutuksesta. Presidentti väittää, ettei hänellä ole aikomusta puuttua oikeuslaitokseen, mutta ihmisoikeusjärjestöt ja maailmanvallat ovat arvostelleet hänen toimintaansa.

Kansainvälinen juristien toimikunta (ICJ) sanoi sunnuntaina, että asetus "vahvistaa vallan presidentin/toimeenpanevan elimen käsiin ja lopettaa käytännössä kaiken oikeudellisen riippumattomuuden" Tunisiassa.