Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi kotiuttaa osan Kiovan suurlähetystön henkilökunnasta Ukrainasta, suurlähetystö pysyy auki

Suomi kotiuttaa osan suurlähetystönsä henkilökunnasta Ukrainan Kiovasta vakavan tilanteen vuoksi, vahvistaa ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Petra Sarjas STT:lle.

Hän vahvistaa myös, että Suomen Kiovan suurlähetystö pysyy yhä auki ja suurlähettiläs Päivi Laine jää toistaiseksi Kiovaan. Syyt osan henkilökunnan kotiuttamispäätökselle ovat hänen mukaansa moninaiset ja liittyvät Ukrainassa vallitsevaan vakavaan tilanteeseen.

– Tilannetta katsotaan ja ennakoidaan. Se (kotiuttamispäätös) liittyy vakavaan tilanteeseen, joka siellä on, Sarjas sanoo.

Liittyykö tämä vakava tilanne esimerkiksi siihen, miten maasta pääsee enää pois?

– Päätöksessä on monia eri osa-alueita. Totta kai jos sieltä lentoliikenne loppuu, niin on mietitty, että nyt on parempi tässä tilanteessa lähteä, Sarjas vastaa.

Hän kuitenkin korostaa, että päätöksessä on taustalla monia eri syitä, eikä mitään yhtä tiettyä syytä voi nimetä.

– Tilannekuvaa on tulkittu tällä tavalla, että osa (suurlähetystön henkilökunnasta) nyt kotiutetaan, Sarjas toteaa.

Asiasta kertoivat aiemmin Yle ja MTV , joille suurlähettiläs Laine itse vahvisti tiedon kotiuttamisista.

Suomen ulkoministeriö on aikaisemmin kehottanut Suomen kansalaisia poistumaan Ukrainasta välittömästi kiristyneen ja arvaamattoman turvallisuustilanteen vuoksi.

Ukraina pitää ilmatilansa avoinna

Ukraina pitää ilmatilan maan yllä avoinna kansainvälisille lennoille Venäjän uhasta huolimatta, kertoi Ukrainan infrastruktuuriministeriö Facebookissa sunnuntaina.

Ukrainan lentoliikennettä valvova viranomainen kertoi sunnuntaina Facebookissa, ettei Ukraina suosittele lentämistä Mustanmeren yllä ensi viikon maanantain ja lauantain välisenä aikana.

Ukrainalaisen lentoyhtiön SkyUpin lento joutui sunnuntaina laskeutumaan Kiovan sijasta Moldovaan, sillä koneen lentoyhtiölle vuokrannut irlantilaisyritys ei antanut lupaa koneen laskeutumiselle Ukrainaan.

Hollantilainen lentoyhtiö KLM ilmoitti jo lauantaina keskeyttävänsä välittömästi lennot Ukrainaan. Muidenkin kansainvälisten lentoyhtiöiden epäillään tekevän samoin kasvavien vakuutusmaksujen vuoksi.

Infrastruktuuriministeriön mukaan Ukraina on valmis tukemaan lentoyhtiöitä taloudellisesti.

Biden ja Zelenskyi keskustelivat puhelimessa Ukrainan kriisistä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi keskustelivat sunnuntaina kiristyneestä turvallisuustilanteesta puhelimessa. Valkoisen talon mukaan presidentit olivat samaa mieltä siitä, että Venäjän luomaan uhkaan on jatkossakin tärkeää reagoida diplomatian ja pelotteiden keinoin.

Presidentit keskustelivat tilanteesta puhelimessa Valkoisen talon mukaan noin 50 minuutin ajan. Biden myös briiffasi Zelenskyitä keskustelusta, jonka hän kävi edellisenä päivänä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Lukuisten maiden johtajat ovat viikonlopun aikana käyneet tiiviiseen tahtiin neuvotteluja puhelimitse räjähdysherkästä tilanteesta Ukrainan rajoilla.

Zelenskyi on kutsunut Bidenin vierailulle Kiovaan lähipäivinä. Asiasta kertoneen Zelenskyin kanslian mukaan presidentti esitti kutsun yhdysvaltalaiselle virkaveljelleen sunnuntaisen puhelinkeskustelun yhteydessä.

Valkoinen talo ei maininnut kutsua, kun se aiemmin tiedotti presidenttien välisestä puhelinkeskustelusta.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Lähteenä myös uutistoimisto AFP