Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs: "Paskat välitämme lännen sanktioista" – Britannian puolustusministerin mukaan lännen ponnistelut liian lepsuja

Venäjä ei pelkää länsimaiden sanktioita, jotka seuraisivat Ukrainaan hyökkäyksestä, Venäjän suurlähettiläs Ruotsissa sanoo päivälehti Aftonbladetin haastattelussa.

– Pahoittelen kielenkäyttöäni, mutta paskat välitämme kaikista niiden sanktioista, Viktor Tatarintsev sanoi lehdelle lauantaina.

Tatarintsevin mukaan Venäjään on jo kohdistunut niin paljon sanktioita, että siitä on koitunut myönteisiä vaikutuksia maan taloudelle ja maataloudelle Venäjän oppiessa enemmän omavaraiseksi. Vaikka Tatarintsev ei pidä uusia sanktioita hyvänä asiana, ne eivät hänen mielestään ole niin paha asia kuin miltä länsimaat saavat ne kuulostamaan.

Tatarintsev syyttää länttä myös siitä, ettei se ymmärrä venäläistä mielenlaatua. Hän varoittaa, että mitä enemmän länsi painostaa Venäjää, sitä voimallisemmin maa tulee vastaamaan.

Suurlähettilään mukaan Venäjä kuitenkin pyrkii välttämään sotaa.

– Se on poliittisen johtomme hartain toive. Viimeinen asia, mitä venäläiset ihmiset haluavat on sota, hän sanoi.

Venäjä huolissaan Etyj-tarkkailijoiden lähdöstä Itä-Ukrainasta

Venäjä on huolissaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijoiden poistumisesta Itä–Ukrainasta, kertoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sunnuntaina.

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan Etyj on kertonut osallistuville maille usean maan päätöksestä vetää pois tarkkailijansa Ukrainan operaatiosta heikkenevän turvallisuustilanteen vuoksi.

Zakharovan mukaan päätös lisää jännitteitä entisestään ja lisäsi, että Etyjin tarkkailuoperaatiota voidaan käyttää mahdollisena välineenä provokaation synnyttämisessä.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN :n mukaan ainakin Britannia ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet vetävänsä tarkkailijansa pois alueelta.

"Taloudellisia sanktioita ja Naton vahvistamista"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti puhelinkeskustelussa lauantaina Venäjän presidentti Vladimir Putinia, että jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, reagoivat Yhdysvallat ja sen liittolaiset nopeasti ja tavalla, joka aiheuttaa Venäjälle nopeita ja vakavia seurauksia.

Yhdysvaltain ulkoministeriön neuvonantaja Derek Chollet avasi tarkemmin sunnuntaina BBC :n haastattelussa, mitä Biden tarkoitti lauantaisessa puhelussa mainituilla seurauksilla.

Cholletin mukaan kyseessä olisivat tuntuvat ja lamauttavat taloudelliset sanktiot sekä Naton sotilaallisen suorituskyvyn vahvistaminen Itä-Euroopan Nato-maissa.

Chollet kuvailee mahdollisten toimien olevan strateginen takaisku Venäjälle, sillä se eristäisi Venäjää muusta Euroopasta ja vahvistaisi Naton asemaa alueella.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi sunnuntaina, että Venäjän joutuu välittömästi kohtaamaan länsimaiden sanktioita, jos se hyökkää Ukrainaan.

– Se johtaa tiukkoihin sanktioihin, joita olemme huolella valmistelleet ja jotka voidaan panna käytäntöön välittömästi, hän kertoi.

Scholzin on määrä tavata maanantaina Ukrainan presidentti Zelenskyi Kiovassa ja Venäjän presidentti Putin Moskovassa tiistaina.

"Ilmassa on Münchenin tuulahdus joidenkin länsimaitten taholta"

Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi Sunday Times -lehdelle, että Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi "milloin tahansa" lähettää joukkojaan Ukrainaan ja vihjaili, että nimeltä mainitsemattomat länsimaat kohtelevat Venäjää liian lepsusti.

Wallace vertasi lännen diplomaattisia ponnisteluja Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen torjumiseksi natsi-Saksaa kohtaan harjoitettuun myönnytyspolitiikkaan ennen toista maailmansotaa.

– Voi olla, että hän (Putin) vain sammuttaa panssarivaununsa, ja me kaikki menemme kotiin, mutta ilmassa on Münchenin tuulahdus joidenkin länsimaitten taholta, Wallace sanoi.

Vuoden 1938 Münchenin sopimuksen mukaisesti natsi-Saksalle luovutettiin osia Tshekkoslovakiasta epäonnistuneena yrityksenä estää suuria konflikteja Euroopassa.

Useampi länsimainen johtaja on yrittänyt suostutella Putinia pysäyttämään joukkonsa. Wallacea huolettaa, että sotilaallinen varustelu on jatkunut siitä huolimatta.

Wallace kertoi myöhemmin Twitter -tilillään jättävänsä suunnitellun perhelomansa ulkomailla pitämättä tilanteen vuoksi.

Ukrainan Lontoon-suurlähettiläs Vadym Prystaiko kertoi myöhemmin BBC:lle, ettei Wallacen vertauksesta ollut lainkaan apua tilanteessa.

– Hetki ei ole paras loukata kumppaneitamme maailmalla muistuttamalla, että kyseinen teko ei tuolloin tuonut rauhaa, vaan päinvastoin sotaa, Prystaiko kertoi.