Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energian kallistuminen ja Baltian heikko tulos järsivät HKScanin liikevoittoa

Elintarvikekonserni HKScanin vertailukelpoinen liikevoitto laski loka-joulukuussa 7,3 miljoonaan euroon oltuaan vuotta aiemmin 12,1 miljoonaa. Suomessa tulosta heikensi selvästi energian ja muiden hyödykkeiden hintojen nopea ja huomattava nousu, jota ei saatu siirrettyä hintoihin kesken sopimuskauden.

Koko viime vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli 14,5 miljoonaa oltuaan edellisvuonna 17 miljoonaa.

HKScan ennakoi, että konsernin vertailukelpoinen liiketulos paranee viime vuoteen verrattuna. Alkuvuoden liiketulos jää kuitenkin vertailukautta heikommaksi johtuen inflaatiosta sekä liha- ja viljamarkkinan merkittävästä epätasapainosta.

Toimitusjohtaja Tero Hemmilä totesi, että yhtiön tulosparannus ei tehdyistä toimista huolimatta ole vielä riittävä.

HKScanin markkina-alueet kehittyivät eri suuntiin. Ruotsissa vertailukelpoinen liiketulos on parantunut jo 15 neljännestä peräkkäin. Suomessa tulos heikkeni, mutta aterioiden ja ateriakomponenttien vähittäismyynti kehittyi hyvin.

Baltiassa meni heikommin. Hemmilän mukaan koko vuoden tuloskehitys Baltian maissa oli merkittävä tekijä siinä, että konsernin tulos jäi tavoitteista. Taustalla on sekä sianlihan ylituotanto Euroopassa että rehun ja energian voimakas kallistuminen.

– Euroopan sianlihan ylituotanto on painanut markkinahintoja voimakkaasti ja laskenut samalla liiketoiminnassamme tuotantoeläimiin sitoutuneen pääoman arvoa. Samanaikaisesti tapahtunut rehujen ja energian hintojen nopea ja huomattava nousu on ollut hyvin poikkeuksellista, Hemmilä sanoi.

Tanskassa ongelmia aiheutti lintuinfluenssatilanne, jonka takia vientiä EU:n ulkopuolelle rajoitettiin.

Hallitus esittää, että HKScan maksaa osinkoa 0,04 euroa osakkeelta.