Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Velkojat hakevat teknologiayhtiö Urosta konkurssiin Oulun käräjäoikeudessa – ratkaisu mahdollisesti jo tänään

Oulun käräjäoikeus käsittelee tänään teknologiayhtiö Urokseen kohdistuvia konkurssikanteita.

Urosta hakevat konkurssiin valtion erityisrahoitusyhtiö Finnvera, työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sekä pankit Nordea ja Oulun Osuuspankki. Uros vastustaa konkurssihakemusta, minkä lisäksi se katsoo, että asiaa ei edes pitäisi käsitellä Oulussa, vaan Helsingissä.

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa käsiteltävistä kysymyksistä tänään tai myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Finnveralla, Nordealla ja Oulun Osuuspankilla on Uroksen Suomen-yhtiöltä yhteensä miljoonien eurojen velkasaatavat. Ilmarinen hakee Urosta konkurssiin rästiin jääneiden runsaan 450 000 euron suuruisten työeläkemaksujen vuoksi.

Uros: Konkurssiasiaa ei voida käsitellä Oulussa

Uroksen mukaan konkurssihakemus on perusteeton. Yhtiö sanoo käyvänsä parhaillaan useita rahoitusneuvotteluja, joiden menestyessä se pystyy suoriutumaan velvoitteistaan eikä ole konkurssilaissa edellytetyllä tavalla maksukyvytön.

– Rahoitusjärjestelyn seurauksena myös hakijavelkojien saatavat saadaan suoritettua täysmääräisinä, yhtiö sanoo käräjäoikeuteen toimittamassaan lausumassa.

Lausuman on allekirjoittanut Liechtensteinissa Uroksen hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hallikainen.

Uros vaatii myös, että konkurssihakemus jätetään tutkimatta Oulun käräjäoikeudessa väärän oikeuspaikan perusteella. Uroksen mukaan sen kotipaikan käräjäoikeus on Oulun sijaan Helsingin käräjäoikeus.

Yhtiö perustelee asiaa sillä, että sen hallinto hoidetaan Suomessa Helsingistä käsin.

– Sen lisäksi, että yhtiön virallinen kotipaikka on Helsinki, sen hallintoa on hoidettu Helsingistä tai Sveitsistä, lausumassa sanotaan.

Uroksen mukaan sen emoyhtiö on ollut sveitsiläinen Uros AG vuodesta 2020, mistä lähtien se on hoitanut yhtiön hallintoa Sveitsistä. Oulussa Uroksella ei ole kertomansa mukaan muuta kuin tuotekehitystoimintaa.

Miljoonia määrättiin takavarikkoon rikose päilyn takia

Viime viikolla Oulun käräjäoikeus määräsi Uroksen ja sen perustajien Jyrki Hallikaisen ja Tommi Uharin omaisuutta yhteisvastuullisesti takavarikkoon yli kuusi miljoonaa euroa. Uhari jätti Uroksen joitakin vuosia sitten.

Takavarikon syynä on poliisin tutkinnassa oleva epäilty törkeä avustuspetos, joka oikeuden päätöksen mukaan ajoittuu keväästä 2011 kesään 2016. Vakuustakavarikko on turvaamistoimenpide, joka tehdään mahdollisen tulevan tuomion varalta.

Poliisitutkinta liittyy Business Finlandin eli silloisen Tekesin vuosina 2011–2013 Urokselle antamiin miljoonien eurojen tuotekehityslainoihin ja avustuksiin. Business Finlandin mukaan Uros salasi rahoittajalta sopimukset, joilla rahoitetuissa projekteissa kehitettävät tai aikaansaadut tulokset myytiin ja luovutettiin luxemburgilaiselle tytäryhtiölle.

Suuri yleisö sai tietää oululaistaustaisesta Uroksesta maaliskuussa 2020, kun Tampereen areena nimettiin sponsorinsa mukaan Uros Live -areenaksi. Uroksen talousongelmien ja muiden epäselvyyksien tultua julkisuuteen areenan hallitus irtisanoi sponsorisopimuksen yhtiön kanssa. Sittemmin areenan nimi on muutettu Nokia Arenaksi.