Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimakas sykloni Batsirai iskeytyi Madagaskarin itäosiin

Voimakas hirmumyrsky Batsirai on saavuttanut Afrikan kaakkoisosassa sijaitsevan Madagaskarin saarivaltion itäiset alueet. Myrsky toi mukanaan kovat tuulet ja rankkasateet.

Batsirai rantautui yli 530 kilometriä pääkaupunki Antananarivosta kaakkoon.

– Vahvistan, että Batsirai iskeytyi Mananjaryn alueelle noin kello 20 paikallista aikaa (noin kello 19 Suomen aikaa), kertoi meteorologi Lovandrainy Ratovoharisoa uutistoimisto AFP:lle puhelimitse.

Tuulen voimakkuus oli lähes 46 metriä sekunnissa, mutta puuskissa 65 metriä sekunnissa, kerrottiin katastrofien hallintavirastosta AFP:lle.

Batsirai on jo toinen trooppinen myrsky, joka runtelee Madagaskaria lyhyen ajan kuluessa. Viimeksi tammikuussa arviolta kuutisenkymmentä ihmistä kuoli Ana-myrskyn seurauksena Madagaskarissa. Kuolonuhreja oli myös Malawissa, Mosambikissa ja Zimbabwessa.

YK on ilmoittanut olevansa avustusjärjestöjen kanssa valmistautunut auttamaan alueen asukkaita.

Vatomandryn rantakaupungissa asukkaat valmistautuivat hirmumyrskyn tuloon jo ennakolta vahvistamalla rakennusten kattoja hiekkasäkein sekä varastoimalla ruokaa ja tarvikkeita.

– Olemme varastoineet riisiä ja myös jyviä viikon ajan, koska sähköjen katketessa emme voi säilyttää lihaa tai kalaa, sanoi 65-vuotias hotellinpitäjä Odette Nirina uutistoimisto AFP:lle.

– Olemme myös varastoineet hiiltä. Täällä me olemme tottuneet sykloneihin, hän sanoi.

Sykloneita talvisin ja keväisin

Trooppiset myrskyt ja syklonit ovat alueella tavallisia talvisin ja keväisin.

Maailman ruokaohjelma WFP arvioi paikallisten viranomaisten antamien tietojen perusteella, että Batsirai-myrsky saattaa vaikuttaa suoraan noin 600 000 ihmisen elämään ja epäsuorasti jopa 4,4 miljoonaan ihmiseen. Noin 150 000 ihmistä voi joutua kodittomaksi maanvyöryjen ja tulvien seurauksena.

– Olemme hyvin huolestuneita, sanoi WFP:n Madagaskarin-johtaja Pasqualina Di Sirio toimittajille Madagaskarista videon välityksellä.