Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Kiinni otettuja Convoy-mielenosoittajia päästetty vapaaksi – Helsingin ydinkeskustaan odotettavissa lisää liikennehäiriöitä tänään

Poliisi on päästänyt tänään vapaaksi kiinni ottamiaan mielenosoittajia, jotka osallistuivat eilen Convoy 2022 -mielenosoitukseen Helsingissä. Poliisin tiedotteen mukaan ensimmäiset kiinni otetut on päästetty pois aamukahdeksalta. Loput vapautuvat sitä mukaa, kun kuulustelut saadaan tehtyä, poliisi kertoo.

Helsingin poliisi otti mielenosoituksen yhteydessä kiinni yhteensä 55 ihmistä. Suurinta osaa kiinni otetuista epäillään niskoittelusta poliisia vastaan. Kahta kiinni otettua epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

– Suurin osa kiinniotoista tuli siinä vaiheessa, kun poliisi käski väkijoukon hajaantumaan ja ihmisiä siirtymään pois ajoradalta. Ihmiset, jotka siinä sitten panivat vastaan jonkin verran, päätyivät poliisin kiinni ottamiksi, kertoi ylikomisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista STT:lle lauantaina.

Convoy 2022 -mielenosoitus jatkuu tänään Helsingissä. Poliisille oli ilmoitettu, että mielenosoitusta jatketaan Kansalaistorilla aamukymmenestä alkaen iltakymmeneen asti. Poliisin mukaan Helsingin ydinkeskustassa asuvien ja liikkuvien kannattaa varautua myös tänään liikenteen häiriöihin.

– Poliisi on varautunut mahdollisesti aiheutuvan liikennehaitan jatkumiseen, ylikomisario Heinonen kertoi poliisin tiedotteessa.

– Liikenteen häiritseminen ei nauti kokoontumislain suojaa, ja kukin osallistuja vastaa henkilökohtaisesti mahdollisista rikosseuraamuksista.

Heinonen sanoi STT:lle, että oletettavasti mielenosoittajia on taas runsaasti liikkeellä. Mielenosoituksen kokoa on kuitenkin vaikea arvioida etukäteen, ja poliisi on varautunut suhteuttamaan toimintaansa tilanteen mukaan.

Soppatykki lauloi aamukymmeneltä

Itse paikalla aamukymmeneltä käyneen STT:n valokuvaajan Roni Rekomaan mukaan mielenosoittajia oli alkanut tuolloin jo kerääntyä Kansalaistorille.

– Valmistelut siellä olivat käynnissä. Oltiin aamutoimilla, soppatykki lauloi ja telttoja pystytettiin, Rekomaa kertoo.

Rekomaan arvion mukaan paikalla oli kolmisenkymmentä ihmistä. Paikalla oli myös poliisi, joka keskusteli joidenkin mielenosoittajien kanssa. Liikenne kulki kuvaajan mukaan alueella normaalisti.

– Näytti, että pikkuhiljaa väkeä kerääntyi paikalle lisää, mutta aika rauhallista siellä vielä oli. Autoja ei ollut tien tukkona missään, eikä eduskuntatalolla ollut kuin pari poliisiautoa, Rekomaa sanoo.

Liikenne oli tukossa yöhön saakka

Muun muassa koronarajoituksia ja polttoaineiden hinnankorotuksia vastustavat mielenosoitukset alkoivat Helsingissä eilisiltana kello kuudelta Kansalaistorilla, Eduskuntatalolla ja pitkin Mannerheimintietä. Mielenosoitus venyi lopulta aamuyölle asti.

Poliisi oli määrännyt puolenyön jälkeen väkijoukon hajaantumaan ja kertoi olevansa varautunut voimakeinojen käyttöön. Mannerheimintielle pysäköityjen autojen siirtämisen poliisi oli aloittanut myöhään perjantai-iltana.

Mielenosoittajien ajoneuvojen jono ulottui illan aikana pisimmillään Eduskuntatalolta Finlandia-talolle asti. Ajoneuvoletka esti auto- ja raitiovaunuliikenteen kulun miltei mielenosoituksen alusta saakka. Myöskään hälytysajoneuvot eivät päässeet tukitun tien läpi.

Liikenne Mannerheimintiellä palautui poliisin mukaan normaaliksi aamuyöllä neljän aikaan.

Etukäteen oli pelätty raskaiden ajoneuvojen letkan tukkivan liikennettä vielä pahemmin, mutta niitä ei juurikaan Mannerheimintiellä näkynyt. Heinosen mukaan ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, käännytettiinkö rekkoja keskustan sisääntuloväylillä.

– Näppituntuma oli kuitenkin se, että runsain määrin ei raskaita ajoneuvoja ollut keskustaan pyrkimässä.

Poliisi ei lauantainakaan aio päästää raskasta kalustoa keskustaan.

Hinausauton rengas puhkaistiin

Mielenosoituksen alussa poliisi arvioi osallistujien määräksi noin 700. Tämän jälkeen poliisi ei ole antanut uutta arviota osallistujien määrästä.

– Tämä oli tilanne ennen kuin sinne tuli ajoneuvoja. Ajoneuvojen mukana tietysti tuli jonkun verran lisää ihmisiä sinne, mutta minkä verran, emme sitä enää uudelleen arvioineet. Se on aina vähän haastavaa arvioida, ja se ei ollut meillä keskeinen toimintaan vaikuttava asia, Heinonen kertoi lauantaina.

Ajoneuvoja oli pysäköitynyt tien tulpaksi poliisin arvion mukaan noin 100–150. Poliisi hinasi niistä pois kymmeniä.

– Merkittäviä määriä lähti myös kuljettajien ajamina pois, niin etteivät halunneet jättää autoaan poliisin hinaamaksi.

Heinosen mukaan autoja hinattiin lähinnä läheisille Mäntymäen kentälle ja Kansalaistorille, jossa ne eivät ole liikenteen tukkeena. Ajoneuvojen haltijat voivat vapaasti käydä hakemassa ne pois, mutta hinauskulut tulevat heidän maksettavakseen.

Kokonaisuutena tilanne pysyi melko rauhallisena. Alkuyöstä poliisi kertoi, että ihmisjoukko oli estänyt sekä painostanut poliisia autojen hinauksessa. Esimerkiksi yhden hinausauton rengas oli puhkaistu teräaseella. Heinosen mukaan ajoneuvoja oli myös ajettu poikittain tielle ja aurattuja lumikasoja siirretty takaisin tielle hinauksen vaikeuttamiseksi.

Mielenosoitusten on määrä jatkua alustavasti ainakin keskiviikkoon asti.