Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raumalle saapuneesta rahtialuksesta löydettiin salamatkustaja – löydetyllä on maahantulokielto Schengen-alueelle

Rauman satamaan perjantain vastaisena yönä saapuneen rahtialuksen kyydissä oli salamatkustaja, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto tiedotteessaan. Henkilö oli ollut alkumatkan piiloutuneena aluksen konehuoneessa, josta hänet löydettiin.

Löydetty henkilö oli asetettu aiemmin Schengen-aluetta koskevaan maahantulokieltoon.

Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Ilja Iljin kertoo, että Suomen asettamasta maahantulokiellosta ei ole kyse. Iljin ei osaa sanoa, mikä on kiellon asettamisen alkuperäinen peruste.

– Hänellä on voimassa Ranskan ja Italian määräämä maahantulokielto. Se määrätään tietyksi määräajaksi, mutta minulla ei ole tiedossa määräajan pituutta, Ilja Iljin sanoo STT:lle.

Hyväkunt oisen salamatkustajan lähtöpaikka ei ole selvillä

Federal Swift -nimisen aluksen miehistö oli havainnut salamatkustajan ollessaan merellä matkalla Liverpoolista Tanskan Skageniin. Aluksen päällikkö ilmoitti havainnosta Tanskan rajatarkastusviranomaisille.

Henkilö oli otettu miehistön valvontaan jo merellä, ja hän oli Suomeen saavuttaessa hyvässä kunnossa. Salamatkustajaa epäillään valtionrajarikoksesta. Länsi-Suomen merivartioston Turun rikostorjuntayksikkö on käynnistänyt tapauksesta tutkinnan.

Merivartiosto ei kerro salamatkustajasta toistaiseksi mitään tietoja.

– Ikävä kyllä emme kerro henkilöön liittyviä tietoja tässä vaiheessa, kun juttu on tutkinnassa. En osaa tässä vaiheessa sanoa, onko salamatkustaja tullut laivaan Liverpoolissa vai mahdollisesti jossain toisessa satamassa, sanoo Iljin.

Aluksen miehistö ja tilat tarkastettiin, mutta merkkejä muista salamatkustajista tai muusta laittomasta toiminnasta ei löytynyt.

Salamatkustajan löytyminen laivasta on harvinaista

Länsi-Suomen merivartiosto sai etukäteen tiedon aluksella olevasta salamatkustajasta, joten alukselle suunniteltiin kattava valvontatarkastus yhteistyössä Tullin Satakunnan liikkuvan ryhmän kanssa.

Valvontatarkastukseen osallistui useita virkamiehiä sekä merivartiokoiria. Tarkastuksen yhteydessä salamatkustaja otettiin kiinni ja hänet kuljetettiin Turun poliisivankilaan.

– Tutkinnan perusteella määritellään jatkotoimenpiteet, Iljin sanoo.

Salamatkustajien löytyminen laivasta on Länsi-Suomen merivartioston toimialueella melko harvinaista.

– Meidän toimialueella edellinen vastaava tapaus oli vuonna 2020. Silloin Oulun satamassa tavattiin kolme salamatkustajaa, apulaiskomentaja Ilja Iljin kertoo.