Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus-alueelta löydetty viisi tapausta koronaviruksen omikron-alavarianttia – tammikuussa havaittiin lähes puolet Suomen koko epidemia-ajan tartunnoista

Suomessa raportoitiin tiistaina 3 244 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei enää kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei enää virallisesti testata.

Kahden viime viikon aikana raportoitujen tapausten ilmaantuvuus on 1 709 sataatuhatta asukasta kohden.

Koko koronavirusepidemian aikana Suomessa on vahvistettu kaikkiaan noin 493 000 tautitapausta. Niistä vajaat 230 000 eli noin 47 prosenttia raportoitiin tämän vuoden tammikuun aikana.

Hus-alueella viisi omikronin alavarianttitapausta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueelta on maanantaina valmistuneessa sekvensointisarjassa todettu odotetusti ensimmäiset koronaviruksen BA.2-omikron-alavariantit, kertoi Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Twitterissä . Hänen mukaansa tapauksia todettiin viisi.

Lehtonen tviittasi, että omikronin BA.2-muunnos voi pitkittää nykyistä korona-aaltoa ja tarttua myös perusomikronin sairastaneeseen.

Omikron 2 -variantin tartuntoja on varmistettu myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Viime viikolla alueella varmistettiin kymmenen omikron 2 -variantin tartuntaa.

Omikron 2 -variantista tiedetään toistaiseksi vähän, koska tieteellisiä tutkimustuloksia ei ole ollut käytettävissä. Turun yliopistollisen keskussairaalan laboratorioiden ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoi viime torstaina STT:lle, että hyvin varhaiset tulokset viittaavat siihen, että infektio ei ainakaan olisi pahempi kuin on omikron ykkösen aiheuttama tauti.

Omikron 2 -variantin arvioidaan voivan tarttua omikron 1 -variantin tavoin, vaikka henkilö olisi saanut kolme koronarokotetta. Myös omikron kakkosen aiheuttama infektio on rokotetuilla todennäköisesti hyvin lieväoireinen, Vuorinen kertoi viime viikolla.

Varianttia on ollut paljon Euroopassa, esimerkiksi Tanskassa.

Useilla alueilla pyritään purkamaan sulkuja

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina tiedotteessaan koronaepidemian huipun tasaantuvan alueella. Alueellinen pandemiaohjausryhmä esitti tiistaina aluehallintovirastolle (avi), että harrastus- ja virkistystilojen sulkua koskevaa tartuntatautilain 58g -pykälää ei jatketa lauantaista alkaen.

Myös pääkaupunkiseudun epidemiatilanne on kehittynyt edelleen suotuisasti. Sen perusteella koronakoordinaatioryhmä suositti tiistaina Etelä-Suomen aville sulkujen purkua asteittain. Tavoitteena pääkaupunkiseudulla on sallia sisätilojen yleisötilaisuudet ilman rajoituksia kokonaan maaliskuun alussa.

Etelä-Suomen avi päätti sulkumääräysten lieventämisestä tiistaina Päijät-Hämeessä. Siellä liikunta-, harrastus- ja virkistystilat saa avata keskiviikkona ja samalla myös kokoontumisrajoituksia lievennetään.