Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Portugalissa pääministeri Costan sosialistipuolue voitti vaalit ja sai enemmistön parlamenttiin

Portugalissa sosialistipuolueella on mahdollisuus muodostaa hallitus yksin pääministeri Antonio Costan johtaman puolueen voitettua sunnuntaina pidetyt ennenaikaiset parlamenttivaalit. Kaksi edellistä kautta Costan sosialistipuolue on hallinnut maata kahden pienemmän vasemmistopuolueen kanssa.

Sunnuntain vaaleissa sosialistinen puolue saavutti parlamentaarisen enemmistön, joskin myös äärioikeistolainen Chega saavutti merkittäviä voittoja.

Costan puolue sai 230-paikkaiseen parlamenttiin niukan enemmistön, 117 paikkaa. Sosialistinen puolue sai 41,7 prosenttia äänistä. Aiemmin puolueella oli parlamentissa 108 paikkaa.

Etukäteisennusteissa vaaleista odotettiin tiukkaa taistoa sosialistisen puolueen ja pääoppositiopuolueen, keskustaoikeistolaisen PSD:n välille. Lopulta PSD sai 71 paikkaa, kun sen ääniosuus oli 27,8 prosenttia.

Lisäksi vielä neljä paikkaa selviää myöhemmin, kun ulkomailla annetut äänet on laskettu. Vuoden 2019 vaaleissa ulkomailla annetuista äänistä sosialistit saivat kaksi paikkaa.

PSD:n puoluejohtaja Rui Rio oli kertonut ennen tulosten varmistumista aikovansa jättää paikkansa, mikäli sosialistinen puolue saa enemmistön parlamentissa.

Kolmanneksi suurimman äänimäärän sai laitaoikeistolainen Chega-puolue, joka kasvatti paikkamääränsä yhdestä edustajasta kahteentoista.

Edellinen hallitus kaatui loppuvuodesta

Sosialistisen puolueen johtaman vähemmistöhallituksen taival päättyi viime vuoden loppupuolella budjettiäänestykseen, jossa se menetti tukensa myös perinteisiltä tukijoilta vasemmistosta.

Vaalitulos antaa pääministeri Antonio Costan hallitukselle vankemman pohjan, kun Portugali yrittää saada sen turismista riippuvaista taloutta uudelleen vauhtiin. Portugalin talous on kärsinyt koronapandemian vuoksi kovia iskuja.

Vakaa hallitus on elintärkeä myös ajatellen Portugalille koronapandemian vuoksi myönnettyä EU:n 16,6 miljardin elvytyspakettia, joka on tarkoitus saada vuoteen 2026 mennessä.