Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan tilanne erittäin vaarallinen myös ydinaseiden osalta, varoittaa Nobel-palkittu järjestö

Kiihtyvät jännitteet Ukrainassa lisäävät ydinaseiden käytön riskiä, ​​varoittaa ydinaseita vastustava järjestö. Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen ICANin johtaja Beatrice Fihn arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Ukrainan pattitilanne asettaa maailman vakavaan vaaraan.

Maailman kaksi suurinta ydinasevaltaa ovat juuttuneet kiistaan ​​Venäjän joukkojen kokoamisesta lähelle Ukrainan rajaa.

– Jokainen konflikti, johon osallistuu yksi tai useampi ydinasevaltio, on äärimmäisen vaarallinen, Fihn sanoo.

Yhdysvallat hylkäsi tällä viikolla Venäjän keskeisen vaatimuksen Ukrainan mahdollisen Nato-jäsenyyden estämisestä. Yhdysvallat on kuitenkin tarjonnut "vastavuoroisia" toimenpiteitä molemminpuolisten turvallisuusongelmien ratkaisemiseksi ja pyrkinyt löytämään diplomatialla tien ulos kriisistä.

Fihn korosti, että "erittäin nopeatempoisessa turvallisuusympäristössä... asiat voivat eskaloitua hyvin nopeasti", ja jopa tahattomasti.

– Olen huolissani siitä, että jotain menee pahasti pieleen. Tämä on hetki, jolloin ei ole syytä nojautua sotaa lietsoviin machouhkauksiin, vaan todella tulla pöytään ja neuvotella, hän sanoi.

Moni mukaan ydinaseiden kieltosopimukseen

Fihn tähdensi myös tarvetta edistää ydinaseriisuntaa yleisesti, jotta vastakkainasettelua voidaan lieventää.

– Olemme kuulleet ääniä Valko-Venäjältä Venäjän ydinaseiden sijoittamisesta sinne.

Ydinaseiden vastaista kampanjaa vetävä ICAN voitti vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinnon. Tunnustus tuli ennen muuta järjestön keskeisestä roolista ​​vuosi sitten voimaan tulleen ydinaseiden kieltosopimuksen laadinnassa.

Sopimuksen on ratifioinut 59 valtiota, ja vielä useampi on allekirjoittanut sen. Joukossa ei kuitenkaan ole yksikään niistä valtioista, joilla tiedetään olevan ydinaseita.

Fihn kuitenkin huomautti, että Kuuba ja Venezuela olivat sopimuksen osapuolia. Tämä tarkoittaa, että kun Venäjä aiemmin tässä kuussa vihjasi voivansa lähettää venäläisiä ohjuksia näihin maihin, "ainakin ydinaseet ovat poissa pöydästä".

– Haluaisimme todella nähdä sekä Ukrainan että Valko-Venäjän sitoutuvan ydinaseiden kieltosopimukseen. Monet muut Euroopan maat voisivat tehdä saman vähentääkseen jännitteitä ja auttaakseen ydinasevaltioita pääsemään pöytään, ICANin johtaja lisäsi.

Kellon viisarit antavat herätyssoiton

Fihnin mukaan ydinaseiden kieltosopimus tuo jo nyt konkreettisia tuloksia. Esimerkiksi monet pankit ja eläkerahastot ovat vetäneet sijoituksiaan pois ydinaseita valmistavista yrityksistä.

ICAN odottaa, että ydinaseiden kieltosopimuksella on lopulta sama vaikutus kuin aiemmilla kansainvälisillä sopimuksilla maamiinojen ja rypälepommien kieltämisestä on ollut. Ne pakottivat lopulta jopa valtiot, jotka eivät ole sopimuksia allekirjoittaneet, muuttamaan käyttäytymistään.

Fihn myönsi kuitenkin, että tuo ei ole nopea ratkaisu. Maailmalla ei ehkä ole sitä aikaa, jos se ei pysty välttämään täysimittaista konfliktia Ukrainasta, hän varoitti.

Fihn huomautti, että niin kutsuttu Tuomiopäivän kello, joka edustaa johtavien tieteen ja turvallisuusasiantuntijoiden arviota ihmisten olemassaoloon kohdistuvista vaaroista, pysyy tänä vuonna 100 sekunnin päässä keskiyöstä.

– Tuo osoittaa, kuinka lähellä olemme ydinaseiden käyttöä. Se on todella herätyssoitto. Tuomiopäivän kello on hyvä muistutus siitä, että konfliktit voivat mennä hyvin nopeasti pieleen.