Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stora Enson operatiivinen liiketulos oli viime vuonna ennätyksellinen – liikevoittoprosentti kaikkien aikojen paras

Metsäyhtiö Stora Enson operatiivinen liiketulos yli kaksinkertaistui viime vuonna ennätykselliseen 1,5 miljardiin euroon. Toissa vuonna operatiivinen liiketulos oli 650 miljoonaa euroa.

– Vuoden 2021 operatiivinen liiketulosprosenttimme oli viisitoista – pitkän historiamme paras, kertoo toimitusjohtaja Annica Bresky tiedotteessa.

Loka-joulukuun operatiivinen liiketulos oli paras vuosineljännestulos sitten 2000-luvun alun. Tulos kasvoi 426 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 118 miljoonasta eurosta.

Vahva tuloskehitys näkyy myös osingossa. Stora Enson hallitus ehdottaa osingon korotusta viime vuonna maksetusta 0,30 eurosta 0,55 euroon osaketta kohti, mikä on suurin osinko yhtiön historiassa.

Stora Enson koko viime vuoden liikevaihto nousi 19 prosenttia 8,6 miljardista eurosta 10,2 miljardiin euroon. Vuoden viimeisen neljänneksen liikevaihto kohosi 26 prosenttia 2,7 miljardiin euroon.

– Olemme olleet jo usean vuoden ajan muutosmatkalla pääasiassa paperia valmistavasta yhtiöstä maailman johtavaksi puupohjaisten uusiutuvien tuotteiden valmistajaksi, Bresky sanoo.

Hänen mukaansa muutosvauhti on kiihtynyt, kun rakenteellisesti heikentyvää paperiliiketoimintaa on vähennetty.

– Stora Enson vahva tuloskunto perustuu globaalien megatrendien tukeman strategian toteuttamiseen, Bresky arvioi.

Tuloksen odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla

Breskyn mukaan Stora Enso on vahvempi kuin pari vuotta sitten. Yhtiö investoi paljon. Perjantaina ilmoitettiin 40 miljoonan euron investoinnista revinnäissellua valmistavaan tehtaaseen Ruotsin Skutskärissä.

Yhtiö pyrkii lisäämään Skutskärin tehtaan tuotannon kustannustehokkuutta ja pienentämään laitoksen hiilijalanjälkeä.

Bresky odottaa, että Stora Enson operatiivinen liiketulos tulee olemaan tänä vuonna suunnilleen samalla tasolla kuin viime vuonna. Hänen mukaansa yhtiön tuotevalikoima on sellainen, että jos jonkin tuotteen hinta menee alas, toisen nousee ylös.

– Yleinen makrotalousympäristö ja pandemia aiheuttavat edelleen epävarmuutta, hän kuitenkin varoittaa.

Pakkausmateriaalit, puutuotteet ja sellu vetivät

Bresky kertoo, että yhtiö on selvinnyt maailmanlaajuisista logistiikan häiriöistä ja onnistunut korottamaan tuotteidensa hintoja. Hintojen nosto on lieventänyt kohoavien kuitu-, energia- ja muiden muuttuvien tuotantokustannusten vaikutuksia.

Strategisista painopistealueista pakkausmateriaali- ja puutuoteyksikköjen tulokset nousivat ennätyksellisen korkeiksi viimeisellä vuosineljänneksellä. Selluyksikön operatiivinen liiketulos oli kaikkien aikojen paras.

Pakkausmateriaalien tulokseen vaikutti aaltopahvin pintakartongin aiempaa korkeampi hinta. Puutuotteissa hintataso oli historiallisen korkea. Myös sellun hinta oli merkittävästi parempi kuin vuosi sitten.

Sen sijaan papereissa alakulo jatkui. Paperiyksikön operatiivinen liiketulos oli viime vuonna 124 miljoonaa euroa tappiolla. Liikevaihto putosi 14 prosenttia.

Stora Enso on reagoinut paperimarkkinoiden heikkouteen muun muassa sulkemalla Veitsiluodon tehtaan Kemissä.

Tulokset lähes identtiset UPM:n kanssa

Stora Enson koko viime vuoden ja viimeisen neljänneksen operatiivisen liiketulokset ovat liki identtiset torstaina tuloksensa julkaisseen UPM :n vertailukelpoisten tulosten kanssa.

Sekä Stora Enson että UPM:n koko vuoden tulokset olivat 1,5 miljardia euroa. UPM:n loka-joulukuun tulos 461 miljoonaa euroa oli aavistuksen Stora Ensoa parempi.

Sen sijaan koko vuoden liikevaihdossa Stora Enso vei pitemmän korren 10,2 miljardilla eurolla UPM:n 9,8 miljardia euroa vastaan.

---

Korjattu klo 9.27: Koko vuoden liikevaihto oli 10,2, ei 10,9 miljardia.