Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | SDP valitsee tuuraajan Krista Kiurulle, Britanniassa luovutaan tänään suuresta osasta koronarajoituksia, Pohjois-Koreasta laukaistiin tunnistamaton ammus mereen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

SDP valitsee tuuraajan Krista Kiurulle iltapäivällä

Pääministeripuolue SDP valitsee tänään tuuraajan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.

Ministerivalinnasta päättää puoluevaltuusto. Uuden ministerin nimen odotetaan olevan selvillä viiteen mennessä, sillä SDP on kutsunut koolle tiedotustilaisuuden loppuiltapäiväksi.

Kiuru kertoi ennen joulua olevansa raskaana, ja hän on jäämässä tämän vuoksi tauolle ministerin tehtävästä. Laskettu aika on maaliskuun lopulla, ja Kiuru on aiemmin ennakoinut olevansa poissa tehtävästä syksyyn asti.

Uutissuomalainen: Enemmistö puolueista vastustaa vaalien niputtamista

Enemmistö eduskuntapuolueista vastustaa kunta- ja aluevaalien järjestämistä samaan aikaan eduskuntavaalien kanssa, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen eduskuntaryhmien puheenjohtajille tekemän kyselyn mukaan vaalien yhdistämistä vastustaa kuusi puoluetta: kokoomus, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja valta kuuluu kansalle. SDP:n, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtajat eivät ota asiaan kantaa. Niputtamista kannattaa vain nyt-liike.

Vastustajien perustelu on, että kolmien vaalien yhdistäminen olisi äänestäjälle sekavaa. Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään keväällä 2023. Kuntavaalit ja aluevaalit käydään keväällä 2025.

Eteläamerikkalaiset sellujätit investoivat suomalaiseen tekstiilikuituun

Eteläamerikkalaiset sellujätit ovat kiinnostuneet sijoittamaan suomalaisesta sellusta valmistettuihin tekstiilikuituihin. Viimeisimpänä tulokkaana on maailman kolmanneksi suurin selluntuottaja, chileläinen CMPC.

CMPC:n kiinnostus kohdistuu Aalto-yliopiston spin-off-yritykseen Nordic Bioproducts Groupiin, joka on kehittänyt uuden biopohjaisen tekstiilikuidun Norratexin.

Jo aiemmin maailman suurin selluntuottaja, brasilialainen Suzano on investoinut jyväskyläläiseen Spinnovaan. Spinnovan kaupallisen mittakaavan tehtaan on määrä valmistua tänä vuonna.

Yli kymmenen asukasta evakuoitiin palvelutalosta huoneistopalon vuoksi Raisiossa

Varsinais-Suomen Raisiossa sijaitsevasta palvelutalosta evakuoitiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä yhteensä 13 asukasta huoneistossa syttyneen tulipalon vuoksi.

Pelastuslaitoksen mukaan palo saatiin rajattua huoneistoon ja henkilövahingoilta vältyttiin.

Hätäkeskus sai hälytyksen palosta hieman puolenyön jälkeen. Palanut huoneisto ei ole asuinkelpoinen, mutta rakennuksesta löytyi korvaavia tiloja eikä tilapäismajoitusta tarvittu.

Palon syttymissyystä ei ollut heti selvyyttä. Palon alkaessa huoneessa oli paikalla 1950-luvulla syntynyt miespuolinen asukas, joka pakeni itse huoneesta.

Yhdysvaltain keskuspankki piti ohjauskoron ennallaan, mutta kertoi korotuksia olevan luvassa ehkä jo maaliskuussa

Yhdysvalloissa maan keskuspankki Fed piti ohjauskoron ennallaan nollatasossa, mutta kertoi että korotuksia korkotasoihin on luvassa lähiaikoina. Komitean mukaan korkea inflaatiotaso ja vahvistuneet työmarkkinat puolsivat korkotason nostoa.

Komitea ei itse antanut tarkkaa määräaikaa korkojen nostolle, mutta nosto saattaa olla luvassa jo maaliskuussa sen jälkeen, kun keskuspankin velkakirjojen osto-ohjelma päättyy. Aiemmin on kerrottu, ettei keskuspankki aio korottaa korkotasoa tätä ennen.

Kyseessä olisi Fedin ensimmäinen korkotason nosto sitten koronapandemian alun. (Lähde: AFP)

Sähköautovalmistaja Tesla takoi ennätystuloksen

Yhdysvaltalainen sähköautovalmistaja Tesla raportoi tehneensä vuonna 2021 ennätyksellisen 5,5 miljardin dollarin nettotuloksen. Yhtiön liikevaihto vuodelta 2021 oli 53,8 miljardia dollaria.

Tesla toimitti viime vuonna yli 930 000 autoa, mikä tarkoittaa yhtiön mukaan sitä, että toimitukset kasvoivat 87 prosenttia. Yhtiön autojen kysyntä kasvaa yhä, mutta tuotantoketjun ongelmat hidastavat tehtaiden toimimista täydellä kapasiteetilla, mikä puolestaan on hidastanut toimituksia.

Britanniassa luovutaan tänään suuresta osasta koronarajoituksia

Britanniassa luovutaan tänään suuresta osasta koronarajoituksia. Tämä tarkoittaa sitä, että hallituksen vaatimus etätyöstä sekä maskien käyttämisestä julkisissa tiloissa poistuu. Yökerhoihin tai isoihin yleisötapahtumiin päästäkseen ei enää tarvitse esittää rokotetodistusta tai negatiivista koronatestitulosta.

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi rajoitusten poistumisesta jo viime viikolla. Samassa yhteydessä Johnson ilmoitti, että maskipakko yli 11-vuotiaiden oppilaiden luokkahuoneissa poistuu välittömästi.

Useampi terveydenhuollon edustaja ilmaisi huolensa pääministerin ilmoituksen jälkeen.

Israel aloittaa neljännet koronarokotukset osalle aikuisista

Israel aloittaa toisten tehosterokotteiden eli neljänsien rokoteannosten antamisen osalle täysi-ikäisestä väestöstään. Rokotettavia ovat muun muassa perussairauksista kärsivät täysi-ikäiset sekä terveydenhuollon työntekijät.

Asiasta kertonut terveysministeriön johtaja Nachman Ash viittasi tutkimustuloksiin, joiden mukaan neljännen Pfizerin rokoteannoksen saaneella esiintyi vasta-aineita 3–5 kertaa niin paljon kuin vain kolme annosta saaneella.

Ikääntyneiden neljännet rokotukset aloitettiin Israelissa jo aikaisemmin. Maan 9,4 miljoonan väestöstä yli 600 000 on jo saanut neljännen annoksensa. (Lähde: AFP)

Pohjois-Koreasta laukaistiin tunnistamaton ammus mereen, kertoo Etelä-Korea

Pohjois-Koreasta on laukaistu tunnistamaton ammus kohti itää, kertoo Etelä-Korean armeija. Ammuksen kerrotaan laskeutuneen Japaninmereen.

Kyseessä on jo kuudes tänä vuonna havaittu asetesti Pohjois-Koreassa. Viimeksi maa on tehnyt asetestejä yhtä vilkkaasti vuonna 2019 sen jälkeen, kun neuvottelut maan itsevaltaisen johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin hallinnon välillä epäonnistuivat.

Pohjois-Korean talous on kärsinyt ankarista pakotteista kansainvälisten neuvotteluiden ollessa jäissä. Lisäksi maa on ollut tavallistakin eristäytyneempi koronaviruksen vuoksi. (Lähde: AFP)

Patrik Laineen Columbukselle tarjoiltiin täystuho Calgaryn kädestä

Suomalaisen Patrik Laineen joukkueella Columbus Blue Jacketsilla oli synkkä päivä jääkiekon NHL:ssä, kun vierailemassa ollut Calgary Flames antoi isännille isän kädestä. Calgary vei voiton kotiin 6–0 petraten maalisaldoaan jokaisessa erässä.

Pistekingi ottelussa oli Calgaryn yhdysvaltalaishyökkääjä Matthew Tkachuk, minkä lisäksi pisteille pääsivät useat vierailijajoukkueen ruotsalaispelaajat.

Ainoana suomalaisena jäillä ollut Patrik Laine ei maalittomassa pelissä luonnollisestikaan päässyt pisteille. Laine pelasi runsaat 17 minuuttia.