Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raakaöljyn hinta nousi yli 90 dollariin – korkeimmillaan sitten vuoden 2014

Raakaöljyn hinta on noussut yli 90 dollariin tynnyriltä ensimmäistä kertaa sitten lokakuun 2014. Pohjanmeren Brent-viitelaadun hinta kohosi myöhään iltapäivällä 90,42 dollariin Lontoon markkinoilla.

Markkinakommenttien mukaan syynä ovat geopoliittiset jännitteet Ukrainan ja Venäjän välillä. Lisäksi Lähi-idässä on ongelmia raakaöljyn tarjonnassa.

Raakaöljyn hinta on noussut noin 20 dollarilla joulukuun alusta lähtien. Korona-ajan alin taso oli 15 dollaria huhtikuussa 2020.

– On vain ajan kysymys, kun hinta flirttailee sadan dollarin kanssa, arvioi analyytikko Craig Erlam uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa kysyntää ja tarjontaa koskevat fundamentit ajavat öljyn hintaa ylös. Venäjän mahdollinen hyökkäys Ukrainaan nostaa riskilisiä öljykaupassa.

Edellinen hintahuippu oli lokakuussa, jolloin Brentin hinta käväisi 85 dollarissa tynnyriltä. Joulukuun alussa hinta oli pudonnut 71 dollariin, ja siitä lähtien hinta on noussut lähes yhtäjaksoisesti.

Talouspakotteet sotkisivat öljymarkkinat pahan kerran

Venäjä on suuri öljynviejä, joten mahdollinen hyökkäys sotkisi öljymarkkinoita pahan kerran, jos ja kun Venäjälle asetettaisiin ankaria talouspakotteita.

Nesteen paljon käyttämän venäläisen Urals-laadun hinnan viiden päivän liukuva keskiarvo kohosi keskiviikkona 88,37 dollariin tynnyriltä. Urals on yleensä noin kaksi dollaria halvempaa kuin Brent.

Öljyn hinta on sitä korkeampi, mitä parempi sen laatu on. Sen vuoksi myös Yhdysvaltain viitelaatu West Texas Intermediate (WTI) on selvästi Brentiä halvempaa.