Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lontoon poliisikin tutkii brittihallituksen kohujuhlia – hallinnon sisäisen tutkinnan tulosten julkaisu lykkääntyy

Lontoon poliisi on aloittanut tutkinnan juhlista, joita muun muassa pääministerin virka-asunnossa Downing Streetillä on pidetty Britannian koronasulkujen aikana. Päätös lisää painetta pääministeri Boris Johnsonia kohtaan, joka on myöntänyt olleensa paikalla ainakin yhdessä tällaisessa juhlassa.

BBC:n mukaan poliisitutkinta merkitsee samalla sitä, että hallinnon sisäinen tutkinta juhlista pitkittyy.

Poliisi kertoi tiistaina tutkivansa koronasääntöjen rikkomiseen liittyen useita tilaisuuksia, joita Downing Streetillä ja muissa valtion tiloissa on järjestetty kahden viime vuoden aikana.

– Se, että tutkimme, ei tietenkään tarkoita sitä että kaikissa tapauksissa ja kaikille mukana olleille henkilöille määrättäisiin jokin samanlainen sakko, poliisipäällikkö Cressida Dick kertoi.

Pääministeri Johnson on ollut viime viikkoina kohun keskellä koronarajoituksia rikkoneiden juhlien takia. Aluksi kohu keskittyi joulukuussa 2020 Downing Streetillä pidettyihin henkilökunnan joulujuhliin. Johnson itse joutui yhä vahvemmin polttopisteeseen, kun tuli ilmi, että hän itsekin osallistui toukokuussa 2020 tiukan koronasulun aikaan pidettyyn juhlaan.

Sisäisen tutkinnan piti alun perin valmistua tällä viikolla

Johnson vakuutti tiistaina, että hän ja hänen henkilökuntansa toimivat täysin yhteistoiminnassa poliisitutkinnan kanssa. Johnsonin edustajan mukaan pääministeri pitää poliisin tutkintapäätöstä täysin oikeana.

– Se tarjoaa kansalle tervetullutta selkeyttä, ja auttaa panemaan tälle asialle pisteen.

Pääministerin kanslian mukaan Johnson uskoo, ettei hän ole rikkonut lakia.

Erinäisistä juhlista on käynnissä hallinnon virkakuntaan kuuluvan Sue Grayn sisäinen tutkinta, jonka oli alun perin odotettu valmistuvan tällä viikolla. Tulokset on tarkoitus luovuttaa ensin Johnsonille, joka sitten julkistaa ne laajemmin. Tutkinnan tulokset voivat määrittää sen, onko Johnsonilla edellytyksiä jatkaa pääministerinä.

Lontoon poliisin ilmoitettua tiistaina tutkinnastaan hallinnon edustaja julkaisi lausunnon, jonka mukaan Grayn tutkinta jatkuisi siitä huolimatta. BBC kuitenkin kertoi myöhemmin, että tutkinnan raporttia ei julkaista niin kauan kuin poliisitutkinta on käynnissä. Poliisitutkinnan aikataulusta ei ole tietoa.

Pääministerin kanslia sanoi medialle, että ne osat Grayn raportista, jotka eivät mene päällekkäin poliisitutkinnan kanssa, voidaan julkaista jo aiemmin.

Uusin paljastus koski Johnsonin syntymäpäiväjuhlia

Johnson on pyytänyt toimintaansa julkisesti anteeksi ja sanonut olleensa siinä käsityksessä, että toukokuun 2020 juhla oli ensisijaisesti työtilaisuus. Hän ei ole kuitenkaan taipunut erovaatimuksiin, joita ovat esittäneet jopa jotkut hänen oman konservatiivipuolueensa kansanedustajat.

Vaikka poliisitutkinta poikinee koronarajoituksia rikkoneille korkeintaan sakkoja, voivat sen poliittiset seuraukset olla BBC:n mukaan mittavat. Moni konservatiivipoliitikko on odottanut Grayn tutkinnan valmistumista ennen kuin on päättänyt, tukeeko Johnsonin jatkoa pääministerinä.

Skandaalin pitkittyminen voi saada jotkut puolueessa toteamaan, että pääministerin vaihtuminen olisi hallitukselle parhaaksi.

Paine pääministerin ympärillä kasvoi entisestään maanantaina, kun ITV uutisoi Johnsonin pitäneen kesäkuussa 2020 Downing Streetillä koronasääntöjä rikkoneet syntymäpäiväjuhlat. Paikalla oli ITV:n mukaan jopa 30 ihmistä, kun senhetkiset rajoitukset kielsivät ulkotiloissakin yli kuuden hengen kokoontumiset.

Brittimediassa on myös muun muassa väitetty, että pääministerin henkilökunta olisi järjestänyt "viiniperjantaiksi" kutsuttua tapahtumaa läpi pandemian.

Opposition työväenpuolueen varapuheenjohtaja Angela Rayner sanoi tiistaina olevansa tyytyväinen siihen, että poliisi tutkii tapauksia, ja vaati jälleen Johnsonia eroamaan. Myös Lontoon pormestari, työväenpuolueen Sadiq Khan otti tutkinnan tyytyväisenä vastaan.

– Kukaan ei ole lain yläpuolella. Ei voi olla niin, että hallitukselle on yhdet säännöt, ja kaikille muille toiset, Khan sanoi.

Hallinnon koronasulkujen aikana pitämät juhlat ovat herättäneet Britanniassa paljon suuttumusta, sillä tiukimpien koronasulkujen aikaan monet eivät esimerkiksi päässeet osallistumaan läheistensä hautajaisiin.

---

Lähteenä myös AFP.