Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkojen menekki on piristynyt koululaisten talvilomien lähestyessä – aiempaa niukempien valikoimien suosikkikohde on Kanariansaaret

Suomalaiset uskaltavat taas lentää etelän lämpöön. Koulujen talvilomaviikkojen lähestyminen on lisännyt selvästi tarjolla olevien matkojen varauksia, matkanjärjestäjät kertovat STT:lle.

Tui Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen sanoo, että suomalaiset innostuivat viime viikolla varaamaan matkoja.

– Hiihtolomaviikon matkojen varauksissa on 20 prosentin kasvu edelliseen viikkoon verrattuna, Aaltonen kertoo.

Maajohtaja Jessica Virtanen Tjäreborgilta sanoo myös, että ihmiset ovat taas rohkaistuneet lähtemään matkoille.

– Edessä olevien koululaisten talvilomaviikkojen matkat ovat käyneet kaupaksi mukavasti, Virtanen toteaa.

Perheiden osuus matkan varanneista on suuri, kertoo Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Mari Kanerva.

– Helmikuun alku on hiljaisempi, ja viikosta kahdeksan eteenpäin varaustilanne on perinteisesti hyvä, Kanerva arvioi.

Ison ryhmän voi olla vaikea löytää kohdetta

Koulujen talvilomat käynnistyvät Etelä-Suomesta viikolla 8 eli 21. helmikuuta. Pääkaupunkiseudun ja muutaman muun paikkakunnan lomaviikkoa seuraavien kahden viikon aikana talvilomaa vietetään porrastetusti siten, että pääosin Pohjois- ja Itä-Suomen kunnissa lomaillaan viimeisinä eli 7. maaliskuuta alkaen.

Suomen matkailualan liiton (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo, että talvilomaviikkojen osalta tarjontaa on huomattavasti vähemmän kuin normaalisti.

– Ne viikot ovat myyneet aika hyvin. Jäljellä on hajapaikkoja. Ison ja tiettyyn matkakohteeseen mielivän porukan voi olla vaikea päästä haluamalleen talvilomamatkalle, Heli Mäki-Fränti sanoo.

Tjäreborgilla on Jessica Virtasen mukaan lentoja tarjolla melkein puolet vähemmän kuin normaalisti. Tjäreborgilla oli talvilomaviikoille maanantaina tarjolla muutamia kymmeniä matkoja.

– Kanariansaarille, kuten Gran Canarialle ja Teneriffalle, on eniten matkoja tarjolla. Ne ovat suosituimmat kohteet. Myös joillekin Madeiran ja Thaimaan lähdöille on muutamia paikkoja, Virtanen sanoo.

Aurinkomatkojen suosikkikohteiden Gran Canarian ja Teneriffan ohella uusina ovat Madeira sekä Dubai, Mari Kanerva kertoo.

Kanariansaarten isot kohteet, Gran Canaria ja Teneriffa vetävät myös Tui Finlandin asiakkaita. Laura Aaltonen kertoo, että myös Kap Verde Afrikassa ja Meksiko Pohjois-Amerikassa ovat myyneet hyvin.

Kaukomatkailun aika koittaa myöhemmin

SMAL:n Heli Mäki-Fräntin mukaan suomalaisten lentäen tekemistä matkapaketeista lähes 90 prosenttia suuntautui Eurooppaan viime vuonna. Sama kehitys näyttää jatkuvan. Euroopan maiden suosiolle matkailukohteina on selkeät syyt.

– Selkeästi näkyy, että matkustuskäytännöt ovat Euroopassa yhteneväisemmät kuin esimerkiksi Thaimaassa. Lyhyemmät lennot ja tarvittaessa helpompi kotiin palaaminen. Ulkomaille menevien suomalaisten matkakohteet sijaitsevat pääasiassa Euroopan alueella.

Mäki-Fränti tosin muistuttaa monien suomalainen lomailleen myös Thaimaassa vuodenvaihteessa.

Tui Finlandin Laura Aaltonen sanoo, että Thaimaa saattaa vaikuttaa joillekin asiakkaille liian työläältä matkakohteena.

– Thaimaahan menevällä on oltava negatiivinen testitulos, jonka lisäksi on täytettävä Thaimaa-passi ja matkustaja testataan maahan saapuessaan. Joitakin lentoja sinne olemme joutuneet vähäisen kysynnän perumaan.

Myös Tjäreborgin Jessica Virtanen arvioi, että Euroopan turvallisuus kääntää suomalaisten katseet yhtä useammin Euroopan sisäiseen matkailuun.

– Eurooppaan on lyhyemmät lennot, esimerkiksi Thaimaata helpommat maahantulomuodollisuudet ja hyvä rokotuskattavuus. Kaukomatkailu avautuu vähän myöhemmin suuremmissa määrin.

Lisäturva ja matkavakuutus tuovat turvaa

Monet matkan varaavat ostavat myös lisäturvaa matkanjärjestäjältä. Esimerkiksi Tui Finlandilla peruutus- ja muutosturva maksaa muutamia kymmeniä euroja.

– Lisäturvaa on mahdollista ostaa, mutta vakuutusturva kannattaa katsoa. Lisäturvan ostava voi kuukausi ennen matkalle lähtöpäivää siirtää matkaa ja vaihtaa matkakohdetta. Matkan peruuttaminen lääkärintodistuksella on mahdollista, viestintäpäällikkö Laura Aaltonen kertoo.

Hänen mukaansa suurin osa ihmisistä valitsee peruutus- ja lisäturvan matkan ostamisen yhteydessä.

Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen sanoo, että normaalit matkaehdot ovat käytössä, mutta asiakas voi hankkia joustavammat ehdot itselleen ostamalla muutos- ja peruutusturvan.

– Yhä useampi ottaa muutos- ja peruutusturvan. Niiden suosio on kasvanut, sillä ihmiset haluavat pelata varman päälle.

Oman matkavakuutuksen ottamista Tjäreborg suosittelee aina ja nyt aivan erityisesti.

– Koskaan ei pitäisi lähteä ilman matkavakuutusta matkalle, Virtanen toteaa.

Ulkoministeriö päivittää matkustustiedotteita jälleen maakohtaisesti. Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti muistuttaa, että juhannuksen alla poistui EU:n ja Schengen-alueen maiden osalta kehotus välttää tarpeetonta matkustamista, jonka jälkeen matkanjärjestäjät pystyivät taas tarjoamaan matkoja.

– Ulkoministeriön sivuilla on nyt kehotus noudattaa erityistä varovaisuutta Euroopassa. Tämä tarkoittaa sitä, että se ei sido matkanjärjestäjien käsiä.