Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään äänestetään aluevaaleissa – äänestysprosentin lisäksi jännitetään eduskuntavaaleihin syntyviä asetelmia

Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa on tänään varsinainen vaalipäivä. Aluevaaleissa valitaan edustajat 21 hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Paikkoja on jaossa liki 1 400 ja niitä tavoittelee yhteensä yli 10 000 ehdokasta.

Varsinaisten vaalitulosten lisäksi näissä vaaleissa jännitetään äänestysprosenttia, joka uhkaa jäädä vielä alemmaksi kuin viime kesäkuun kuntavaalien 55,1 prosenttia.

Helsinki ja Ahvenanmaa ovat näistä vaaleissa sivussa, sillä pääkaupungissa kaupunki vastaa jatkossakin palvelujen järjestämisestä.

Aluejako seuraa pääosin maakuntien rajoja. Poikkeuksen muodostaa Uusimaa, joka on jaettu Helsingin lisäksi neljään alueeseen. Helsingin jääminen tuloksista pois tarkoittaa, että puolueiden ääniosuuksia ei voi suoraan verrata kunta- tai eduskuntavaaleihin.

Tulokset kuitenkin antavat osviittaa siitä, mistä asetelmista puolueet lähtevät kohti ensi vuoden eduskuntavaaleja.

Yleisradion tuoreessa kannatusmittauksessa kokoomus oli ykkössijalla, perässään SDP. Keskusta oli noussut kolmanneksi perussuomalaisten ohi. Vihreiden kannatuslukuihin ei tällä kertaa tule vetoapua pääkaupungista, joten puolueen kannatus oli laskenut alle vasemmistoliiton.

Tuloksia aletaan julkistaa iltakahdeksalta, kun äänestyspaikat ovat sulkeutuneet. Tiistaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä äänensä antoi 26,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Hyvinvointialueet ottavat ensi vuoden alusta kunnilta ja kuntayhtymiltä vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä. Aluevaltuustot aloittavat toimintansa jo maaliskuussa.

Seuraavan kerran aluevaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä vuonna 2025.