Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Tänään äänestetään aluevaaleissa, Britannian mukaan Venäjä etsii venäjämielistä johtajaa Ukrainaan, Sammakoita suustaan päästellyt Saksan merivoimien komentaja erosi tehtävästään

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Tänään äänestetään aluevaaleissa

Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa on tänään varsinainen vaalipäivä. Aluevaaleissa valitaan edustajat 21 hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Paikkoja on jaossa liki 1 400 ja niitä tavoittelee yhteensä yli 10 000 ehdokasta.

Hyvinvointialueet ottavat ensi vuoden alusta kunnilta ja kuntayhtymiltä vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Seuraavan kerran aluevaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä vuonna 2025.

Helsinki ja Ahvenanmaa ovat näistä vaaleista sivussa, sillä pääkaupungissa kaupunki vastaa jatkossakin palvelujen järjestämisestä.

Vaaliuurnille autolla ja kävellen varovasti liukkaan kelin vuoksi

Vaaliuurnille on syytä kulkea tänään varovasti liukkaan kelin vuoksi niin autolla kuin kävellenkin. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen kehnosta ajokelistä suurimpaan osaan maata.

Manner-Suomessa liikennesää on normaali vain Karjalan maakunnissa sekä Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa.

Pitävät jalkineet, kuten nastakengät, ovat kävellen äänestämään meneville viisas valinta. Jalankulkukelin varoituksia ei tosin ole annettu, mutta päivystävän meteorologin Ari Mustalan mukaan liukkautta riittää myös jalkakäytävien pinnalla.

Maahan saapuu tänään lännestä sateita, jotka voivat tulla lauhtuvassa kelissä osin jäätävänä tihkuna.

Myötätunto on tärkeä työelämätaito - varsinkin etätöissä

Myötätunto on tärkeä taito nykyajan työelämässä, kertoo tutkija Miia Paakkanen Helsingin yliopistosta. Paakkanen peräänkuuluttaa työelämään myös lisää myötäintoa eli halua tunnustaa toisten ilot ja onnistumiset.

Paakkasen mukaan on tärkeää, että erilaiset tunteet, kuten pelko tai pettymys, tulevat kohdatuiksi myös työelämässä. Jos tällaiset tunteet ohitetaan tai lytätään, voi se synnyttää työntekijälle helposti näkymättömyyden tai yksinäisyyden kokemusta.

Etätöissä tällainen tunteiden ohittaminen helposti lisääntyy. Se voi vaikuttaa lyhyellä tähtäimellä tehokkaalta, mutta pitkällä tähtäimellä yksinäisyyden kokemus ja yhteisen energian puute nakertavat tekemistä koko työyhteisössä.

Yrittäjien kysely: Useimmat toivovat työtoveriensa olevan rokotettuja

Selvä enemmistö työelämässä olevista toivoo, että heidän työtoverinsa ovat ottaneet koronarokotuksen. Suomen Yrittäjien teettämässä kyselyssä tätä mieltä oli 82 prosenttia vastanneista. Erityisesti yli 55-vuotiaat pitivät kollegoiden rokotuksia tärkeinä.

Lähes kaksi kolmesta työelämässä olevasta katsoi, että työnantajien pitäisi voida edellyttää koronarokotusten ottamista työntekijöiltään. Ajatusta vastusti vajaa kolmannes. Vastustajien osuus oli selvästi suurempi alle 45-vuotiaiden joukossa.

Kyselyn toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi reilut tuhat ihmistä. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Britannian mukaan Venäjä etsii venäjämielistä johtajaa Ukrainaan, Yhdysvallat syvästi huolissaan tiedoista

Britannian ulkoministeriö syyttää Venäjää siitä, että maa olisi etsimässä Kremlille mieleistä johtajaa Ukrainaan. Uutta johtajaa tarvittaisiin tilanteessa, jossa Venäjä hyökkäisi Ukrainaan ja miehittäisi maan.

Britannian mukaan Ukrainan entistä parlamentin jäsentä Jevhen Murajevia pidetään potentiaalisena Venäjän ehdokkaana. Valkoinen talo reagoi Britannian ulkoministeriön syytökseen ja sanoi olevansa "syvästi huolissaan" tiedoista. Venäjä kiistää Britannian väitteet ja sanoo niitä hölynpölyksi.

Murajev menetti paikkansa Ukrainan parlamentissa, kun hänen puolueensa ei vuoden 2019 vaaleissa ylittänyt 5 prosentin äänikynnystä. (Lähde: AFP)

Sammakoita suustaan päästellyt Saksan merivoimien komentaja erosi tehtävästään

Venäjää ja Ukrainan kriisiä koskeneista lausunnoistaan myrskynsilmään joutunut Saksan merivoimien komentaja Kay-Achim Schönbach on eronnut tehtävästään. Asiasta kertoo Saksan puolustusministeriön tiedottaja.

Schönbach sanoi muun muassa, että ajatus Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on hölynpölyä. Lisäksi hän sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ansaitsee kunnioitusta. Schönbach puhui tilaisuudessa Delhissä perjantaina. (Lähde: AFP)

Uuteen-Seelantiin uusia koronarajoituksia, pääministeri ilmoitti peruvansa häänsä

Uudessa-Seelannissa on asetettu uusia koronarajoituksia sen jälkeen, kun maassa todettiin yhdeksän saman perheeseen kuuluvan saaneen omikronmuunnostartunnan.

Lentokoneessa olleen perheen lisäksi tartunnan oli saanut lennolla ollut lentoemäntä. Uudet koronarajoitukset koskevat esimerkiksi tapahtumien osallistujamääriä. Lisäksi maskit ovat pakollisia julkisessa liikenteessä sekä kaupoissa.

Uudet rajoitukset johtivat siihen, että Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kertoi joutuvansa perumaan häänsä. Uudet rajoitukset ovat voimassa ainakin helmikuun loppuun. (Lähde: AFP)

Matilda Castren jatkaa kärkikymmenikössä sunnuntaina Floridassa

Suomalaisgolfaaja Matilda Castren on säilyttänyt paikkansa kärkikymmenikössä naisten LPGA Tourin kauden avauskilpailun kolmannella kierroksella. Castren suoritti kierroksen 71 lyönnillä Floridan Orlandossa Lake Nona -kentällä.

Sää kilpailupaikalla oli poikkeuksellisen haastava, sillä Floridan tavanomaista aurinkoista keliä ei nähty. Castren löi kolmannella kierroksella kolme birdietä ja kaksi bogia.

Castren lähtee sunnuntain päätöskierrokselle yhteistuloksesta –6. Jaetulla 10. sijalta lähtevällä Castrenilla on sunnuntaina mahdollisuudet taistella kärkipään sijoituksista, sillä matkaa viidenteen sijaan on vain viisi lyöntiä.

Sijoittamaton Madison Keys eteni Australian avointen puolivälieriin

Tenniksen Australian avoimessa turnauksessa sijoittamaton Yhdysvaltojen Madison Keys selvitti tiensä kahdeksan parhaan joukkoon. Keys voitti sunnuntaiaamun ottelussa Espanjan Paula Badosan erin 2–0 (6–3, 6–1). Badosa oli turnauksessa sijoitettu kahdeksanneksi.

Keys selviytyi ottelusta tunnissa ja yhdeksässä minuutissa.

Keys kohtaa seuraavaksi puolivälierissä voittajan ottelusta Barbora KrejcikovaViktoria Azarenka. Krejcikova on turnauksessa sijoitettu neljänneksi ja Azarenka 24:nneksi.

Rask torjui voiton Bostonille, Vaakanainen urakoi hurjat minuutit

Jääkiekon NHL:ssä Boston Bruins voitti Winnipeg Jetsin 3–2. Ottelun sankariksi nousi David Pastrnak, joka teki Bostonin voittomaalin ylivoimalla päätöserässä.

Bostonin maalivahtina pelasi Tuukka Rask, jolle ottelu oli lonkkaleikkauksen jälkeen kauden kolmas. Rask on nyt torjunut kaksi voittoa. Bostonin muista suomalaisista Urho Vaakanainen urakoi hurjat minuutit, sillä puolustaja luuti Bostonin takalinjoilla yli 23 minuuttia, josta yli kolme minuuttia alivoimalla. Bostonin Erik Haula pelasi 13 minuuttia.

Winnipegin suomalainen Kristian Vesalainen uurasti kaukalossa yli kahdeksan ja puoli minuuttia.