Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ohjautuneiden alaikäisten määrä yli kaksinkertaistui – ihmiskauppa liittynyt erityisesti pakkotyöhön, seksuaaliseen riistoon ja pakkoavioliittoon

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän piiriin ohjautui viime vuonna yli kaksinkertainen määrä alaikäisiä edellisvuosiin verrattuna, tiedottaa Maahanmuuttovirasto (Migri).

Viime vuonna auttamisjärjestelmän asiakkaaksi otettiin 28 lasta ja nuorta. Heistä 27 oli joutunut ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön uhreiksi.

– Heidän kohdallaan kyse on yleisimmin siitä, että he ovat saattaneet joutua pakkotyöhön ennen Suomeen saapumistaan. Lisäksi on pakkoavioliittoon ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä tapauksia, kertoo Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän apulaisjohtaja Katri Lyijynen STT:lle.

Aiempina vuosina auttamisjärjestelmään on otettu noin 10–14 alaikäistä.

Migrin mukaan alaikäisiin kohdistuva ihmiskauppa on liittynyt erityisesti pakkotyöhön, seksuaaliseen riistoon ja pakkoavioliittoon. Sama uhri on voinut kokea useampaa kuin yhtä ihmiskaupan tyyppiä.

Viime vuonna auttamisjärjestelmään ohjautuneet lapset ja nuoret olivat Migrin mukaan yleensä taustaltaan turvapaikanhakijoita.

Usein avun piiriin tullaan vasta aikuisena

Ihmiskaupan uhriksi alaikäisenä joutuneita on auttamisjärjestelmässä kuitenkin huomattavasti enemmän. Useimmat auttamisjärjestelmään ohjautuneet ovat tulleet avun piiriin vasta aikuisena.

Viime vuonna auttamisjärjestelmään tuli yhteensä 243 uutta asiakasta. Migrin mukaan heistä noin kolmannes kertoi joutuneensa ihmiskaupan uhriksi ollessaan alaikäinen.

– Jos hyväksikäyttö on saanut jatkua ilman esimerkiksi viranomaisen väliintuloa, on mahdollista, että ihminen uskaltaa puhua kokemuksistaan tai hahmottaa kokemuksensa hyväksikäytöstä vasta aikuistuttuaan, sanoo Lyijynen.

Aikuisena avun piiriin tulleiden, lapsena ihmiskaupan uhreiksi joutuneiden hyväksikäyttö on Migrin mukaan yleensä tapahtunut ulkomailla. Migrin mukaan aiempaa useampi ihmiskauppaan viittaava, nyt jo aikuisten asiakkaiden hyväksikäyttö on kuitenkin tapahtunut Suomessa asiakkaan ollessa vielä lapsi. Yleensä näissä tapauksissa on kyse seksuaalisesta riistosta tai pakkoavioliitosta.

Lapsena ihmiskaupan uhriksi joutuneita on Migrin mukaan saatettu käyttää hyväksi myös rikollisessa toiminnassa, jos hän ei vielä ole ylittänyt rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa.

– Lapsi saatetaan laittaa tekemään ne rikolliset toimet, joissa kiinni jäämisen riski on korkea ja joista todennäköisesti seuraisi aikuiselle vankeusrangaistus, kertoo Lyijynen.

Suomessa uhriksi joutuneita hieman edellisvuotta vähemmän

Viime vuonna auttamisjärjestelmään tulleista uusista asiakkaista 97 oli Migrin tietojen mukaan joutunut ihmiskaupan uhriksi Suomessa, mikä on hieman vähemmän kuin vuonna 2020. Silloin Suomessa uhriksi joutuneita tuli järjestelmän asiakkaiksi 123.

Suurin osa viime vuonna auttamisjärjestelmään tulleista oli joutunut Suomessa pakkotyöhön. Runsaat kaksikymmentä oli joutunut seksuaalisen hyväksikäytön kuten prostituutiossa hyväksikäyttämisen kohteeksi, ja suunnilleen yhtä moni tarvitsi apua pakkoavioliiton takia. Rikollisessa toiminnassa hyväksikäytetyksi kertoi joutuneensa muutama.

Kaikkiaan Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä oli viime vuoden lopulla runsaat 1 130 ihmistä.